Canon MV550i

Canons nye DV-stolthet er her, og vi har har med stor glede testet det grundig. Og la det være sagt med en gang; det er lenge siden vi har sett et så komplett produkt som dette...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Canon MV550i
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: Canon MV550i

MV5XX-kameraene ble lansert for rundt en måned siden, og nå har vi endelig fått sjansen til i teste toppmodellen i serien, som består av fire produkter (MV500, MV500i, MV530 og MV550i). Det er altså MV550i vi har tatt med på en prøvetur, og her snakker vi om et usedvanlig godt utstyrt kamera.

LES OGSÅ:

Designmessig er ikke MV550i noen revolusjon, vi kjenner raskt igjen de myke linjene og store knappene. Utformingen kan vi ikke klage på, kameraet er relativt lite og veier kun 632 gram – medregnet kassett og batteri.

Knappeoppsettet er også typisk Canon. Alle funksjonsknappene som styrer menyene, spesialeffekter, fokus og avspilling av opptak befinner seg på den venstre siden, over og under LCD-skjermen. Zoomen, stillbildeknappen og av/på-knappen er logisk plassert på høyre side av kameraet, og styres med tommelen og pekefingeren.

Topp-spesifikasjoner

Det som imponerer oss mest er antallet tilkoblings- og utbyggingsmuligheter Canon har klart å få plass til på MV550i. Kameraet tar inn både digitale og analoge signaler, har støtte for USB og inngang for ekstern mikrofon. S-video-utgangen er også på plass, det samme er sporet for minnekort av SD/MMC-standarden. Kameraet har også sko for tilkobling av tilleggsutstyr.

MV550i kan på toppen av alt dette fungere som en bro mellom analoge kilder og PCen, og konvertere analoge signaler til digitale opptak på PCen - i sanntid.

De øvrige spesifikasjonene er blant annet et temmelig solid zoom-nivå (22x optisk, 440x digital), en ny type nattbildeopptak og de typiske spesialeffektene og eksponeringsfunksjonene du får på de fleste DV-kameraer for tiden.

På kjøpet får du også med en komplett videoredigeringspakke med tilleggskort og programvare, noe som etter vår mening gjør kameraet svært attraktivt for de fleste amatørbrukere som ennå ikke har inverstert i slikt utstyr.

Praktisk bruk

Som sagt er kameraet ganske lite og lett, selv om det på ingen måte aspirerer til noen minikamera-status. Vi har uansett svært få innvendinger når det gjelder vanlig bruk av kameraet, det eneste problemet vi opplevde var at zoomen var til tider treg. Vi ventet oss en raskere reaksjon.

Bildekvaliteten er overhodet ikke noe å klage på. Vi har prøvd kameraet i skarpt sollys, i mørke og i vanlige innendørs omgivelser, og fargegjengivelsen er akkurat slik man forventer fra et DV-kamera i denne prisklassen. Du vinner nok ingen Oscar-priser med opptakene, men til personlig bruk må kvaliteten betegnes som svært bra.

image: Canon MV550i

Den nye nattbildefunksjonen kommer i tillegg til det vanlige Low Light-moduset til Canon. På tidligere modeller kunne du altså, ved bruk av dette moduset, få redusert lukkerhastighet slik at bildet ble ekstremt hakkete men beholdt fargene. Denne løsningen fungerer greit i halvmørke omgivelser, men jo mørkere det blir desto verre hakker det. Det nye Night-moduset bygger på den tidligere teknologien, men er en klar forbedring. Nå kan du filme i enda mørkere omgivelser, og det hakker ikke så mye – men noe hakking blir det fremdeles. Er det virkelig mørkt, blir likevel MV550i ganske ubrukelig. Vi kunne ønske oss et skikkelig 0-Lux-modus i tillegg til de eksisterende, da dette gjør det mulig å filme i fullstendig mørke, selv om bildet blir svart-hvitt.

Vi fikk dessverre ikke tid til å teste konverteringen fra analoge til digitale opptak, men uansett er det svært positivt at denne funksjonen er med. Tidligere trengte du tilleggsutstyr for å konvertere i sanntid til PCen – nå får du denne muligheten på kjøpet.

Konklusjon

Enkelt og greit: vi synes MV550i er noe av det beste vi har sett på DV-kamera-fronten på lenge, og det beste i denne prisklassen. Du får et svært brukervennlig kamera med veldig gode muligheter for utbygging og tilkoblinger, pluss at du får med både et PCI-kort og programvare for redigering.

Alt dette for bare 10.495 kroner. Her snakker vi virkelig valuta for pengene!