Canon MV4i MC

Canon lanserte nylig sin mest kompakte DV-serie, og vi tok en titt på toppmodellen MV4i MC. Er kameraet en verdig konkurrent til IP-serien fra Sony?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Canon MV4i MC
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Ikke så overraskende, kanskje, men digitale videokameraer blir bare mindre og mindre. I det siste har vi sett flere ekstremt små produkter, som er kompakte nok til å puttes i jakkelommen. Sony tar kaka med sin fancy IP-serie, som bygger på det nye formatet MicroMV. Canon lanserte på sin side to nye produkter i MV-serien, som er litt mer tradisjonelle enn Sonys nyeste løsninger, men like fullt interessante.

LES OGSÅ:

Kameraet vi har sett på er altså toppmodellen i MV-serien, og har støtte for minnekort, DV-inngang og analog inngang. Canon har holdt seg til det velkjente og populære MiniDV-formatet, men har likevel klart å utvikle et kamera som er såvidt større enn Sony IP7. Litt tyngre er det også, 477 gram i forhold til Sonys 380 (med batteri og kassett). Les forøvrig testen av IP7 her.

Førsteinntrykk

Som sagt er MV4i MC svært lite, og har stilige og behagelig avrundede former. Det er ingen revolusjonerende designløsninger tilstede her, heller en velprøvd og godt fungerende utforming.

Styring av menyen og opptaket foregår med tommelen, mens zoomen og stillbildefunksjonen betjenes med pekefingeren. Noe nedenfor opptaksknappen finner du to knapper som styrer eksponeringen og fokuset. Hjulet som velger bruksmodus ligger på høyre side, og er svært lett tilgjengelig, mens avspilingen av kassetter og digitale effekter kontrolleres fra et panel under LCD-skjermen.

Plasseringen og utformingen av knappene er enkelt og greit meget logisk, og vi opplevde aldri å måtte lete etter en knapp mens vi filmet. Det samme gjelder menyen på LCD-skjermen, her er det virkelig ingenting å klage på.

Kameraet passer ypperlig i hånden, og en av de store bruksfordelene det har fremfor Sony IP7 er den behagelige zoom-kontrollen, som er lysår unna Sonys vonde løsning.

I bruk

Vi har alt i alt svært lite å utsette på bruken av kameraet. Faktisk er det sjeldent vi ble så fort vant til et videokamera som i dette tilfellet. MV4i MC passer perfekt i hånden og er enkelt å bruke, og i tillegg er det, som vi allerede har nevnt, svært kompakt.

image: Canon MV4i MC

Bildekvaliteten er vi svært fornøyd med, fargegjengivelsen er tilfredstillende og detaljene er godt gjengitt, akkurat slik et godt DV-kamera skal være.

Noen minuspoeng klarte vi likevel å finne. Mikrofonen på kameraet er plassert temmelig langt bak, noe tilfellet også var med Sony IP7. Vi opplevde av den grunn at den plukket opp noe motorstøy, og det hendte også at lyder som kom fra siden ikke ble gjengitt spesielt bra.

Zoomegenskapene er heller ikke de mest avanserte, med kun 10x optisk forstørrelse, som også kan utvides til 40x digital.

Mangelen på ordentlig nattmodus er også et problem, det eneste du kan gjøre er å redusere lukkerhastigheten med Low Lux-moduset, noe som ikke er holdbart i virkelig mørke omgivelser.

image: Canon MV4i MC

Det er også begrenset med utvidelsemuligheter, du kan ikke tilkoble ekstern mikrofon eller lys direkte på kameraet. Imidlertid følger det med en dokkingstasjon i pakken, som byr på flere muligheter for tilkobling av ekstrautstyr.

Konklusjon

Vi er svært fornøyde med dette kameraet. Det retter seg egentlig mot et annet marked enn Sony IP7, som har mye høyere gadget-faktor, med blant annet nettverksmuligheter, og følgelig er mye dyrere. Canon MV4i MC er nesten like liten, har ikke så mange fancy funksjoner, men har også en mer fornuftig pris (litt over 14.000 kroner).

Hvis du er ute etter et nytt kamera og størrelsen er et viktig faktor, bør du absolutt overveie dette. Her har Canons designere klart å stappe alle de nødvendige funksjonene i en liten dings, og resultatet er meget fornøyelig.