Canon lanserer digitalt papir

Mange har ment at utbredelsen av datamaskiner skulle føre til det papirløse kontor. Likevel har papirmengden økt betraktelig, men det forskes stadig på nye alternativer.

Ideen om digitalt, gjenbrukbart papir er langt fra ny. Allerede på begynnelsen av 80-tallet ble det utviklet en teknologi ved Xerox PARC (Palo Alto Research Center) for å lage papirtynne skjermer. Disse skulle være billigere å produsere enn LCD-skjermer og lettere å bære med seg enn skjermer basert på billedrør som vi fortsatt bruker i dag.

PARC fikk patent på sitt digitale papir, men styret i Xerox var ikke interessert i å lage skjermteknologi. Grunnen var at de på den tiden satt på patenter for musestyring av vindubaserte operativsystem, laserprinteren og Ethernet. Derfor gikk det femten år før forskerne tok opp tråden igjen. Men nå må de konkurrere med flere andre firmaer om å være først ute på markedet.

Canon først ute

I forrige uke gjennomførte Canon Japan den første offentlige demonstrasjonen av en prototype på et papirtynt, digitalt display. Prototypen, som Canon fantasifullt har kalt Paper-Like Display, er 0,25 millimeter tykk. Dette er bare 2,5 ganger så tykt som et vanlig papirark. Papiret kan brukes på samme måte som et vanlig papir.

Forskjellen er at for å skrive på det elektroniske papiret trenger du en spesiell, elektronisk ladet skriver eller en penn. Arket består av tusener av fargetonere som ligger mellom to gjennomsiktige plastplater. Tonerne blir aktivert av pennen eller skriveren, og gir deg mørkere farge jo større ladning det digitale papiret blir påført. Dette vil si at fremtidens skrivere vil bruke elektrisk ladning i stedet for blekk, hvis digitalt papir blir standard i årene som kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pennen som kan skrive på det digitale papiret er laget slik at jo hardere du presser, jo større ladning påfører den papiret. Så lenge papiret ikke får tilført elektrisitet, vil det du har skrevet ifølge produsenten bli stående i over ti år. Du kan forandre det som står på arket, og til og med fjerne det helt. På det området fungerer papiret akkurat som en LCD-skjerm.

Strømsparende

Papiret bruker ikke strøm på å vise innholdet. Dette betyr at hvis du for eksempel skal lese en digital avis eller bok, brukes det bare strøm hver gang en ny side skal vises. På denne måten kan papiret bli drevet av små solceller.

Tilgjengelig neste år

Canon håper at du vil kunne kjøpe en versjon av produktet i slutten av neste år, uten farger og med lav oppløsning. De vil dermed være først ute med et slikt produkt i butikkene. Firmaet arbeider imidlertid med en fargeversjon, med oppløsning på 200 dpi. Dette er dobbelt så høy oppløsning som på en vanlig LCD-skjerm i dag.

Det er fremdeles uklart hva disse produktene kommer til å koste.

Du kan finne mer informasjon om produktet på Canonexpo2000.