Canon Digital Ixus

Canon Digital Ixus har samme bredde-/høydeformat som et vanlig kredittkort, men har likevel plass til oppladbart batteri, minnekort og en oppløsning på 1600 x 1200 punkter. Vi er imponert!

Er det mulig å lage et digitalkamera mindre og lekrere enn dette?
Er det mulig å lage et digitalkamera mindre og lekrere enn dette? Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
Som eneste produsent oversetter Canon alle menyer på kameraer til Norsk.
Som eneste produsent oversetter Canon alle menyer på kameraer til Norsk. Vis mer

Canons teknologi for å lage elektronikk i miniformat er intet mindre enn imponerende. Digital Ixus er så ørliten at du kan ta den med deg hvor som helst, bare du har en liten lomme tilgjengelig. Vekten er 210 gram inkludert batteri, og de vitale målene er 87 x 57 x 26,9 mm.

LES OGSÅ:

Ixus i analog utgave med vanlig 35-mm-film har blitt en massiv salgssuksess, og det tror vi dette kameraet også har potensialer for å bli. Teknologien er akkurat nok "over kneiken" med tanke på oppløsning og hastighet, og det betyr at det kan gjøre jobben for en lang rekke brukere i jobb eller privat.

Oppløsningen på CCD-brikken er på 2,11 mill. bildepunkter (samme som S10), og kameraet leverer en oppløsning på 1600x1200 bildepunkter (1,92 mill. bildepunkter netto). Dette er mer enn nok til vanlige fotoutskrifter i 10 x 15 cm, og med litt godvilje holder dette også fint til forstørrelser opp mot en full A4-side.

Selve kamerahuset er etter vår smak svært lekkert, med fine linjer og en passende mengde metall for å gi den riktige kvalitetsfølelsen. Det er også et lite lokk som dekker linsen når kameraet er slått av, og det gjør det enda mer aktuelt å ta med kameraet overalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gode bilder, men...

Det er alltid noe å sette fingeren på når vi skal vurdere kvaliteten på digitale kameraer. I tilfellet Digital Ixus, har vi flere mindre anmerkninger, men hovedinntrykket er likevel at bildekvalieten er på et høyt nivå. Husk at optikk og blitz er i absolutt miniformat.

Innebildene i vårt studio har litt for høy fargemetning etter vår smak, og det er også enkelte antydninger til bildestøy. Dette bør imidlertid ikke skremme deg fra å kjøpe kameraet, siden fargemetningen er enkel å justere og siden bildestøyen kun vil være et problem ved ekstreme forstørrelser og omfattende beskjæring.

Utebildene vi har tatt er bedre. Kameraet viser at det er i stand til å ta bilder med gode farger og fin registrering både i mørke og lyse partier. Skarpheten er også god. I noen situasjoner klarer imidlertid ikke den automatiske hvitbalansen å takle forholdene, men dette er helt vanlig på de aller fleste digitale kameraer. Litt justeringer i Photoshop eller et annet bildeprogram rydder opp i dette på et øyeblikk.

Alt i alt er altså bildekvaliteten god, men du må være foreberedt på å gjøre enkelte små justeringer selv (enten ved å justere kameraet eller i et bildeprogram) hvis bildene skal bli helt i toppklasse. Sjekk selv på denne siden hvor du kan se bildene vi har tatt, og laste ned originalbildene direkte fra kameraet til din egen PC.

Brukervennlig

Canon følger opp tradisjonen med å lage kameraer med norske menyer som eneste produsent på markedet. Kameraet har ikke en liten LCD-skjerm på toppen slik som vanlig, men LCD-skjermen bak på kameraet fungerer OK, også i forholdsvis sterkt lys. Canons LCD-skjermer er gode under de fleste forhold, det har vi erfart før. Kameraet er utvilsomt enkelt å bruke, og menyvalgene har alltid en liten tekst som forklarer hva som skjer, i motsetning til noen av konkurrentene som bare har symboler. God karakter på brukervennlighet.

Raskt

I forhold til modellene A5, A5 Zoom og A50, er Digital Ixus et fartsmonster. Det betyr ikke at det kan konkurrere med sine analoge brødre med vanlig 35-mm-film, men hastigheten er akseptabel. Oppstart er på under 3 sekunder, og det er bra. Fra du trykker ned til kameraet har fokusert og tatt bildet, går det ca. 1 sekund, og det holder i massevis for normal bruk. Lagringen skjer fortløpende fra et bufferminne, og det gjør at kameraet er klart til å ta neste bilde selv om det ikke er ferdig med å lagre det forrige. Du kan ta ca. 3 bilder sammenhengende får du må vente litt på at bufferminnet skal lagre ett bilde.

Pek og trykk

Vi forventet naturlig nok ikke å finne allverdens med justeringsmuligheter på dette kameraet, men det har de viktigste funksjonene intakt. Du kan f.eks. justere hvitbalanse og eksponeringskompenasjon. Begge disse justeringene kunne reddet en del av de bildene vi har tatt med kameraet (som hadde fargestikk og som var litt mørke).

Kameraet er utstyrt med en optisk 2x zoom og er, i følge Canon, verdens minste digitalkamera med optisk zoom. Brennvidden er på 35-70 mm (omregnet til 35-mm-kamera) med en lysstyrke på f/2,8-4,0. Bildene lagres på et minnekort av typen CompactFlash, som er vanlige på alle Canons kameraer, og du får med 8 MB. Dette er for lite, så du må regne med å legge ut en tusenlapp ekstra for å få deg et 16 MB-kort (eller helst mer) i tillegg.

Programvare

I pakken ligger to utgaver av Adobe Photodeluxe. Versjon 2 for Mac-brukere og versjon 3 for PC-brukere. Photodeluxe er en fin og enkel bilderedigeringspakke som bygger på samme teknologi som storebror Photoshop, men som ikke har så avanserte muligheter. Til gjengjeld er programmet mye enklere å bruke. De aller fleste klarer seg helt fint med dette. Programmet inneholder det meste både når det gjelder redigering av bilder og funksjoner for å lage diplomer, invitasjoner o.l og koster ca. 500 kroner i løssalg.

I tillegg er det et databaselignende program for å organisere og skrive ut bilder. Organiseringsdelen er stort sett OK, og inneholder ulike funskjoner for å lage mapper med miniatyrer som gjør at du lettere finner igjen bildene. Vi finner det imidlertid litt underlig at dette programmet ikke er oversatt til norsk siden menyene på kameraet er oversatt.

Det er også en Twain-driver som gjør at du kan hente bildene direkte inn i eksempelvis Photoshop.

Alt i alt får pakken med programmer som følger med kameraet bestått.

Konklusjon

Canon Digital Ixus er et kamera som er imponerende på mange måter. At det er mulig å lage de ulike delene så små er nesten ufattelig. Kameraet er også betydelig raskere enn tidligere modeller (som A50), og det gjør det også attraktivt.

Det eneste vi finner å sette fingeren på, er at automatikken i selve kameraet av og til bommer på både lysmengde og farger, og det betyr at du må hjelpe til litt selv med bildeprogrammet. Dette er imidlertid overkommelig, og bør ikke hindre deg fra å kjøpe kameraet.

Vi gir med andre ord vår anbefaling.