Canon Digital IXUS 300

Digital IXUS er blitt et begrep. Digital IXUS 300 er storebroren som har beholdt det elegante IXUS-designet i rustfritt stål, men som har fått ekstra pondus på grunn av 3x optisk zoom.

Canon Digital IXUS 300
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Canon Digital IXUS 300

I tillegg har IXUS 300 fått videofunksjon, kontinuerlig 2,5x digital zoom, nytt hovedratt og ny strømbryter samt en ny, forbedret bildebrikke.

LES OGSÅ:

Eleganse og pondus

Kameraet er elegant, kompakt og lett i vekt, men har egenskaper og ytelser i toppklasse. 3x optisk zoom med brennviddene 5,4-16,2 mm betyr 35-105 mm på et vanlig kamera og i tillegg kommer 2,5x digital zoom. Mer enn det får du ikke, for det er ikke mulig å montere optiske tilbehør. Nærgrensen på 76 cm i normalposisjon og 16 cm i makro, er også permanente grenser.

Med 2,1 megapixels får du en bildeoppløsning på 1600x1200 punkter. Det rekker til det meste. Du kan også velge 1024x768 eller 640x480 for mindre krevende oppgaver. I motsetning til den originale Digital IXUS, kan du på 300’n velge mellom tre bildekvaliteter: Superfine, Fine og Normal. Ukomprimerte formater har den ikke.

Lysmålingen foretas via en evaluerende, sentrumskonsentrert lysmåling og har kun programmert eksponering. Du kan imidlertid kompensere eksponeringen med +/- 2EV i 1/3 verditrinn. I svakt lys vil kameraet selv øke brikkens lysfølsomhet fra ISO 100 til ISO 150.

Raskt og morsomt

Digital IXUS 300 er morsom å bruke og en av grunnene er at den jobber så raskt. Det er akkurat som å fotografere med en vanlig IXUS for film. Fra du trykker på strømbryteren til du kan ta bildet, har det gått knapt 3,5 sekund. Det innebygde bufferminnet tillater seriebilder med 2,5 b/s hastighet og videoopptak med 20 b/s i 5, 20 eller 30 sekunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er flere grunner til at jeg liker brukerkomforten. Kompaktheten er akkurat på grensen til at det blir trangt å betjene kameraet, men Canon har vært nøye med plasseringen av knapper og andre betjeningsorganer. Menyene på LCD-skjermen er på norsk og er derfor ekstra brukervennlige. Selve skjermen har et antireflekssjikt og skjermbildet er kontrastrikt, slik at det er rimelig godt synbart i solskinn. Den optiske søkeren har et søkerutsnitt som er betydelig mindre enn det virkelige bildet.

Den generelle bildekvaliteten viste oppløftende resultater, dog litt "tamme", med lav kontrast og liten fargemetning. Kameraet arbeider hurtig, det har nøyaktig og rask autofokus, relativt god automatisk hvitbalanse og gjennomgående nøyaktig eksponering.

Optisk holder Digital IXUS 300 normalt høyt nivå, men egenskapene i makroområdet er langt fra tilfredsstillende.

Konklusjon

Digital IXUS 300 blir trolig Canons nye slager. Etter min mening, fullt fortjent. Elegant utseende, kompakte mål, gode egenskaper og gjennomgående høye ytelser. Det er ingen dårlig kombinasjon. I tillegg får du videoopptak, stifting av bilder og web-kamera-funksjon. De manuelle mulighetene er derimot svært begrensede.

Kameraet er meget brukervennlig, det har oppladbart batteri og leveres med en meget romslig programpakke. Derfor synes jeg 8.000 kroner er en akseptabel pris, selv om det er mange penger for de fleste av oss.

Canon Digital IXUS 300 er blitt mitt yndlingskamera i denne klassen.

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos DigIT AS

(Testen er utarbeidet for DinSide Data av Kai Thon i DigIT AS)