Canon CP-100

Canons fotoskriver CP-100 er ikke større enn at du får plass til den i veska, sekken eller stresskofferten. Sammen med et DirectPrint-kompatibelt kamera er den alt du trenger for å "fremkalle" bildene dine selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CP-100 bruker en helt spesiell teknikk som kalles sublimering, for å skrive ut digitale bilder.

Kameraet kobles direkte til skriveren.
Kameraet kobles direkte til skriveren. Vis mer

Ikke kornete utskrifter

En sublimeringsskriver bruker grunnfarger på samme måte som en blekkskriver (cyan magenta og gult, men ikke sort), men fargene er på bånd, og føres på papiret på en helt annen måte. Båndet varmes opp, og treffer papiret i gassform. Den helt store forskjellen i forhold til blekk, er at fargeovergangene blir helt uten korn (eng. continous tone). Oppløsningen er derfor ikke viktig på samme måte som på en blekkskriver. Her er kvaliteten på selve bildet du skriver ut mye viktigere.

Fargeoverføring er en firedelt prosess. Først legges gult på papiret, deretter magenta, cyan og til slutt legges et beskyttende filter på utskriften. Sistnevnte sørger for at utskriften tåler fuktighet, fingeravtrykk o.l.

Sublimeringsskrivere er slett ikke noen ny oppfinnelse, men har de siste årene havnet i skyggen av fotoblekkskriverne. Dette skyldes først og fremst at fotoblekkskriverne har benyttet rimeligere og mer tilgjengelig teknologi, samtidig som fotorealismen etter hvert er blitt svært høy på utskrifter fra selv de enkleste blekkskriverne.

Tidligere i sommer testet vi en annen sublimeringsskriver, fra HiTi. Den kan du lese mer om her.

Portabel løsning

På skriversiden er Canon mest kjent for sine blekkskrivermodeller, som blant annet har oppnådd svært gode testresultater i DinSide. Men selskapet har også en liten fotoskriver som benytter sublimeringsprinsippet, og den har fått modellbetegnelsen CP-100.

Utskriftene blir i størrelse 10x15 og holdekantene rives enkelt av etter utskrift.
Utskriftene blir i størrelse 10x15 og holdekantene rives enkelt av etter utskrift. Vis mer

Canon CP-100 skriver ut fotografier i størrelse 10x15 cm. Arkmateren har plass til 36 fotoark, noe som tilsvarer kapasiteten til en rull med sublimeringstape, verken mer eller mindre. Derfor selges pakkene med 36 ark alltid sammen med sublimeringstapen. Taperullen monteres ved å åpne et lokk, og skyve rullen på plass, en operasjon som tar noen få sekunder.

Kamera kobles direkte til skriveren

CP-100 er langt mindre enn skriveren fra HiTi (veier 1 kg, måler 170x180x55 mm), og skiller seg fra denne på flere andre områder. CP-100 har for eksempel ikke kortlesere, og kan ikke kobles til PCen. Den er heller ikke utstyrt med LCD-skjerm, men det behøves heller ikke. CP-100 er nemlig en direkteskriver, dvs du kobler kameraet ditt direkte til skriveren ved hjelp av en spesialkabel, velger bildet på LCD-skjermen som du vil skrive ut, og trykker PRINT. Stort enklere kan det ikke bli.

Utskriftene egner seg godt som postkort fra ferieturen
Utskriftene egner seg godt som postkort fra ferieturen Vis mer

Det kreves derimot at du har et DirectPrint-kompatibelt kamera. I praksis betyr det et nyere Canon-kamera (sjekk i spesifikasjonene om ditt kamera støtter DirectPrint). Vi fikk skriveren levert sammen med et Canon Ixus V2-kamera. Vårt Canon G1-kamera er to år gammelt og støtter ikke DirectPrint.

Våre meninger

Kvaliteten på utskriftene henger selvsagt sammen med kvaliteten på de digitale bildene. For å få et ålreit resultat bør bildene bestå av minst 1.3 megapiksler (1 280 x 968 punkter). Vi testet både med bilder tatt med G1 og Ixus V2-kameraet, og fikk de beste resultatene med G1. Det er tross alt et langt mer avansert kamera. Fargegjengivelsen var fin, fotofølelsen var også god, men skarpheten er ikke like god som du kan forvente fra fotoskrivere som S800 eller S900. Rødfarger har en tendens til å "flyte" litt.

Morsomt at fotoarkene har postkorttrykk på baksiden; dermed er det bare å knipse, skrive ut og sende bildet som et postkort fra ferieturen. Det er da også til denne typen jobber at vi kan anbefale skriveren, ikke til de mest kravstore fotoentusiastene.

Utskriftene blir ikke så skarpe som på de beste fotoblekkskriverne, og fargene har en tendens til å 'flyte' litt, spesielt rødt.
Utskriftene blir ikke så skarpe som på de beste fotoblekkskriverne, og fargene har en tendens til å 'flyte' litt, spesielt rødt. Vis mer

I den sammenhengen bør det nevnes at CP-100 kan leveres med tilleggsutstyr for tilkobling til sigarettenneren i bilen, samt en batteripakke. Dermed burde (høst)feriebildene være reddet.

Skriveren har en veiledende pris på 2.695 kroner inkludert mva. En pakke med 36 fotoark + sublimeringstape koster 210,-.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!