Canon Canoscan N676U

N676U er etterfølgeren til N656U, som ble lansert i fjor vår. Den er like tynn som forgjengeren, rett i overkant av 3 cm. Disse er, sammen med N650U og N676U, de minste og tynneste flatbedskanneren for A4-format på markedet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Canon Canoscan N676U
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: Canon Canoscan N676U


Utvikling av miniatyrteknologier har i mange år stått sentralt i Canons produktfilosofi. Vi vet at jo mindre produktene blir, desto større er sjansene for at produktene på ett eller flere felt lider kvalitetsmessig. Det gjelder etter vår mening ikke Canoscan-serien.

For design-bevisste

676 retter seg mot brukere som setter design i sentrum. Det blå plastlokket fra 670 er byttet ut med et aluminiumslokk som gjør skanneren meget pen å se på. På undersiden av lokket sitter en borrelås, og sammen med en praktisk holder (som kan skrus fast) kan du skanne mens skanneren står i vertikal posisjon. Nyttig for deg som har liten plass på skrivebordet. Borrelåsen beskytter også skanneflaten fra uautorisert besøk, for eksempel fra nysgjerrige småbarnsfingre.

I fronten er skanneren utstyrt med tre knapper, som gir deg rask tilgang til vanlige skanneroppgaver. Den kommuniserer med PC/Mac via USB, som også sørger for nødvendig strøm. Drivere til Mac og Win95/98/ME/2000/XP følger med.

Skanner fra tykke kilder

Lokket har et såkalt Z-ledd bakerst, som gjør at du kan heve lokket og skanne fra kilder som er flere centimeter tykke.

Skanneren er i tillegg utstyrt med ny teknologi som forbedrer skanneresultatet fra kilder som ikke berører glassplaten. Dette er spesielt nyttig når du skanner fra utbrettede bøker og magasiner, hvor du normalt måtte ha klemt på lokket for å få med detaljer mot midten.

Mest nytt på innsiden

På innsiden har Canon brukt to nye løsninger som skal gi bedre bildekvalitet. QARE (Quality Automatic Retouching and Enhancement) fjerner støv og skrap fra bilder og andre kilder som er av svak kvalitet. Den andre teknologien sørger for best mulig tone- og gammainnstillinger. N676U opererer med 48 bits intern fargedybde, mot forgjengerens 42 bits. I teorien skal dette føre til enda bedre gjengivelse av farger.

Borrelåsen sørger for at du kan skanne i vertikal posisjon
Borrelåsen sørger for at du kan skanne i vertikal posisjon Vis mer

Nytt er også at du kan legge inntil ti forskjellige bilder eller andre objekter på glassflaten, og skanneren vil automatisk behandle disse som separate enheter under innskanningen, og lagre dem til forskjellige filer.

Programpakke som rekker

Skanneren leveres med en fyldig programpakke, med bildebehandling og organisering fra ArcSoft. Bildebehandlingsprogrammet PhotoStudio 2000 er ikke blant de mest brukervennlige på markedet, men inneholder mer enn nok av funksjoner for de aller fleste behov. I tillegg leveres skanneren med det meget anerkjente OCR-programmet (tekstgjenkjenning) OmniPage 9.0 fra Caere.

Installasjonen gikk som ventet meget smertefritt i Windows XP, men vi måtte starte PCen på nytt etter at alle programmene var installert. Skanneren er Twain-kombatibel, noe som betyr at du kan starte den fra Photoshop, Paint Shop Pro og andre populære bildebehandlingsprogram. Hvis du allerede har et slikt program installert på PCen din som du er vant til å bruke, behøver du ikke å installere de medfølgende programmene for å bruke skanneren. Da holder det å installere drivere, noe som tar maks ett minutt.

Hurtigknapper i fronten

N676U tar ikke store plassen i vertikal posisjon
N676U tar ikke store plassen i vertikal posisjon Vis mer


De tre knappene i fronten gir deg tilgang til vanlige skannefunksjoner. Den første knappen skanner og sender resultatet til standard bilderedigeringsprogram (SCAN). Den andre knappen skanner og sender resultatet til standard skriver (COPY), mens den siste skanner og legger resultatet som vedlegg til en epost (E-MAIL). Dette går raskt og problemfritt, men vi opplevde ved et par anledninger at Scangear Toolbox, programmet som håndterer oppgavene, krasjet under skanneoperasjonen, uvisst av hvilken grunn.

Selve styreprogrammet kjenner vi fra forgjengeren, og er enkelt og oversiktig. Du kan velge mellom standard og avansert visning, sistnevnte gjør det blant annet mulig å skreddersy farger, lys og kontrast.

Blant de raskeste

Vi testet skanneren under forskjellige forhold, og kan konkludere med at den klarer seg svært bra, både hastighetsmessig og kvalitetsmessig. Vi har sammenlignet det innskannede materialet med forgjengeren N656U, og resultatene oppfattes som identiske i de aller fleste tilfellene. Fargegjengivelsen oppfattes som bedre på noen av våre testfotografier. På vårt testbilde av nøkkelen (under) er brunfargen varmere og mindre blass i forhold til N656U, og nærmere originalen.

Vi målte også skannerens evne til å fange opp detaljer i mørke partier, og fikk resultatet 2.0, som er helt i toppen for denne type skannere. Men i likhet med forgjengeren har den noen små problemer i de aller lyseste partiene med standardinnstillingene i styreprogrammet.

Hastighetsmessig er den rundt 20% bedre enn forgjengeren på standard skanning; et A4-foto i 300 ppi ble skannet på 41 sekunder. Magasinskanning i samme oppløsning tok 1 minutt og 58 sekunder, og forhåndsvisning tok 18 sekunder. Dette er omtrent like raskt som hos forgjengeren.

Resultatene er for øvrig identiske med N670U.

Konklusjon

Dette er en skanner for deg som vil ha litt mer enn bare en skanner som gjør jobben. N676U fra Canon går som hånd i hanske med design-PCen og flatskjermen, noe som gjør den til et naturlig valg for deg som har PCen i stua.

Skannefunksjonene og egenskapene er de samme som vi stiftet bekjentskap med hos testvinner N670U, men prisen er litt høyere. N676U er likevel ikke dyr, og vil uansett være et meget godt kjøp i denne prisklassen.