Canon Canoscan N670U

Vi var svært begeistret for den ultratynne A4-skanneren N650U fra Canon, da vi testet denne i fjor høst. Nå har Canon lansert etterfølgeren, og denne skuffer heller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Canon Canoscan N670U
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
Canoscan N670U er svært tynn, rett i overkant av 3 cm.
Canoscan N670U er svært tynn, rett i overkant av 3 cm. Vis mer
Z-lokket muliggjør skanning fra tykke kilder
Z-lokket muliggjør skanning fra tykke kilder Vis mer

Canon har i mange år vært kjent for miniatyrteknologier, blant annet i flere av sine skrivere og digitale kameraer. Også på skannerfronten er Canon i vinden med produkter som krever minimalt med plass.

Etterfølgeren til forrige testvinner

N670U er etterfølgeren til N650U, som ble lansert i fjor vår. Skanneren er den minste og tynneste flatbedskanneren for A4-format på markedet i dag. Selve skanneren har en gråblå kropp med mørkeblått lokk. I fronten er den utstyrt med tre knapper, som gir deg rask tilgang til vanlige skanneroppgaver. N670U leveres også i en “deluxe-utgave” med lokk i aluminium. Denne har fått betegnelsen N676U, og bortsett fra lokket er den identisk med N670U.

Skanneren kommuniserer med PC/Mac via USB, hvor den også får nødvendig strøm. Drivere til Mac og Win95 og nyere følger med.

Skanner fra tykke kilder

Lokket har et såkalt Z-ledd bakerst, som gjør at du kan heve lokket og skanne fra kilder som er flere centimeter tykke. Skanneren er i tillegg utstyrt med ny teknologi som forbedrer skanneresultatet fra kilder som ikke berører glassplaten. Dette er spesielt nyttig når du skanner fra utbrettede bøker og magasiner, hvor du normalt måtte ha klemt på lokket for å få med detaljer mot midten.

En praktisk holder (som kan skrus fast) gjør at du kan oppbevare skanneren i vertikal posisjon, nyttig for deg som har liten plass på skrivebordet.

Flere nyheter på innsiden

På innsiden har Canon brukt to nye løsninger som skal gi bedre bildekvalitet. QARE (Quality Automatic Retouching and Enhancement) fjerner støv og skrap fra bilder og andre kilder som er av svak kvalitet. Den andre teknologien sørger for best mulig tone- og gammainnstillinger. N670U opererer med 48 bits intern fargedybde, mot forgjengerens 42 bits. I teorien skal dette føre til enda bedre gjengivelse av farger.

Nytt er også at du kan legge inntil ti forskjellige bilder eller andre objekter på glassflaten, og skanneren vil automatisk behandle disse som separate enheter under innskanningen, og lagre dem til forskjellige filer.

Fyldig programpakke

Skanneren leveres med en fyldig programpakke, med bildebehandling og organisering fra ArcSoft. Bildebehandlingsprogrammet PhotoStudio 2000 er ikke blant de mest brukervennlige på markedet, men inneholder mer enn nok av funksjoner for de aller fleste behov. I tillegg leveres skanneren med det meget anerkjente OCR-programmet (tekstgjenkjenning) OmniPage 9.0 fra Caere.

Installasjonen gikk meget smertefritt i Windows XP, men vi måtte starte PCen på nytt etter at alle programmene var installert. Skanneren er Twain-kombatibel, noe som betyr at du kan starte den fra Photoshop, Paint Shop Pro og andre populære bildebehandlingsprogram. Hvis du allerede har et slikt program installert på PCen din som du er vant til å bruke, behøver du ikke å installere de medfølgende programmene for å bruke skanneren. Da holder det å installere drivere, og du slipper også å starte PCen på nytt.

Knappene i fronten gir deg rask tilgang til skanneoppgavene.
Knappene i fronten gir deg rask tilgang til skanneoppgavene. Vis mer

De tre knappene i fronten gir deg tilgang til vanlige skannefunksjoner. Den første knappen skanner og sender resultatet til standard bilderedigeringsprogram (SCAN). Den andre knappen skanner og sender resultatet til standard skriver (COPY), mens den siste skanner og legger resultatet som vedlegg til en epost (E-MAIL). Dette går raskt og problemfritt, men vi opplevde ved et par anledninger at Scangear Toolbox, programmet som håndterer oppgavene, krasjet under skanneoperasjonen, uvisst av hvilken grunn.

Selve styreprogrammet kjenner vi fra forgjengeren, og er enkelt og oversiktig. Du kan velge mellom standard og avansert visning, sistnevnte gjør det blant annet mulig å skreddersy farger, lys og kontrast.

Rask og god

Vi testet skanneren under forskjellige forhold, og kan konkludere med at den klarer seg svært bra, både hastighetsmessig og kvalitetsmessig. Vi har sammenlignet det innskannede materialet med forgjengeren N656U, og resultatene oppfattes som identiske i de aller fleste tilfellene. Fargegjengivelsen oppfattes som bedre på noen av våre testfotografier. På vårt testbilde av nøkkelen (under) er brunfargen varmere og mindre blass i forhold til N656U, og nærmere originalen.

Til venstre resultatet fra N670U. Til høyre tidligere testvinner N656U.
Til venstre resultatet fra N670U. Til høyre tidligere testvinner N656U. Vis mer

Vi målte også skannerens evne til å fange opp detaljer i mørke partier, og fikk resultatet 2.0, som er helt i toppen for denne type skannere. Men i likhet med forgjengeren har den noen små problemer i de aller lyseste partiene med standardinnstillingene i styreprogrammet.

Hastighetsmessig er den rundt 20% bedre enn forgjengeren på standard skanning; et A4-foto i 300 ppi ble skannet på 41 sekunder. Magasinskanning i samme oppløsning tok 1 minutt og 58 sekunder, og forhåndsvisning tok 18 sekunder. Dette er omtrent like raskt som hos forgjengeren.

Konklusjon

Canon har nok en gang lansert et produkt som begeistrer oss. Canoscan N670U er utstyrt med flere nyttige forbedringer fra forgjengeren, og kombinerer lav pris, stilig design og god ytelse på en svært god måte. Mer får du ikke i denne prisklassen, og N670U blir derfor vår nye testvinner.