Canon BJC-85

Vi trodde nesten ikke våre egne øyne da Canons bittelille skriver spydde ut flotte fotoutskrifter i et raskere tempo enn noen vanlig skriver vi tidligere har testet. BJC-85 er en imponerende liten krabat, men den har én klar svakhet!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Canon BJC-85
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Dette er en skriver som er laget spesielt for bruk sammen med bærbar PC. Skriveren er mindre enn et A4-ark og bare 6 cm høy. Den veier 1,4 kg, men kan også kjøres på batteridrift, og blir da noe tyngre. Skriveren har oppløsning på 720x360 dpi (punkter per tomme). Til forskjell fra andre Canon-skrivere vi har testet, bruker denne aldri mer enn to patroner: én svart og én farge/foto. Skriveren leveres med to patronsett, ett for ren svart og ett for farge. Fotosett er tilleggsutstyr, og koster nær 1000 kroner med mva.

LES OGSÅ:

Skriveren kommuniserer over enten parallellport, USB eller trådløs port (som er standard i alle nye bærbare PCer). Skriveren støtter standard operativsystemer som Windows 9X, NT og MacOS, men har i tillegg støtte for Windows CE. Arkmateren har plass til 30 ark, og fungerer fint, men det er ingen form for skuffe som tar imot ferdige utskrifter.

Installasjon og drift er på samme måte som for andre Canon-skrivere nesten uten lyter. BJC-85 benytter samme type elegante og avanserte driverprogram som de største bordskriverne.

BJC-85 har skannermuligheter, i form av et lite skannerhode som settes inn i stedet for patronene. Skanneren leser opp til 360x360 ppt, noe som er en del dårligere enn standarden for vanlige skannere. Skannerhodet er ekstrautstyr, og koster ca. 800 med mva. men vil trolig være svært fristende for mange som ofte er på farten med bærbart utstyr. Tenke seg til en batteridrevet skriver og skanner på under to kilo! Det eneste svakheten med skannerløsningen er at den kun kan lese tynne og flate originaler. Skal du for eksempel skanne noe fra en bok, blir du nesten nødt til å rive ut arket …

Høykvalitet med både farger og foto

Da vi testet kvaliteten for høykvalitets utskrifter - krevende fotografier og avanserte forretningsutskrifter - benyttet vi både foto og fargesettene.

Resultatene ble overraskende bra for farge, men naturligvis bedre med foto, selv om det er merkbar kvalitetsforskjell mellom BJC-85 og vanlige kontor/hjemmeskrivere. For eksempel blir BJC-85 mer kornet, og dette gjelder også rene farger. Gråtoner er spettet, og det er små tendenser til at sterke overganger (for eksempel svart mot primærfarger) blir litt grove. Men fargekvaliteten er svært bra, og sett på avstand er gråtonene ekte gråtoner uten fargenyanser. Imponerende!

For de fleste bruksområder leverer BJC-85 imponerende flott kvalitet. Vi har ingen betenkeligheter med å henge opp fotoutskrifter fra denne skriveren på stueveggen, og vi hadde ikke hatt noe imot å bruke den for å lage dokumenter og plansjer til proff bruk.

Fine normalutskrifter

Selv for normalutskrifter - ren tekst samt tekst med fargeillustrasjoner - klarer BJC-85 seg fint. Du må bare unngå innstillingen "utkast", som er dårlig for svart og ubrukelig for farge.

Men når vi altså går vi opp et nivå på innstillingene til "standard" blir kvaliteten ganske enkelt fantastisk bra, og helt på høyde med bordskriverne vi tidligere har testet. Vi kan på dette nivået finne minimalt å trekke så lenge vi bruker godt papir.

Men skriver du ut på billig kopipapir, blør blekket minst like mye som i Canons klassiske BJ-10 fra begynnelsen av 90-tallet.

Raskest på foto

Tro det eller ei. Dette er den raskeste skriveren for fotoutskrifter (med beste innstillinger i driveren) vi hittil har testet. Dette skyldes naturligvis at den har lavere oppløsning enn de andre modellene, og derfor ikke behøver å skrive ut like mange piksler (på disse andre skriverne kan oppløsningen stilles ned, og da går hastigheten tilsvarende opp!). Men kvaliteten blir som nevnt fin.

For normalutskrifter er hastigheten mer på det jevne, og vi snakker om 0,5 side/minutt for blandingsutskrifter i standardkvalitet, mens den elendige "utkast"-kvaliteten bare er litt raskere med 0,6 side/minutt. For rene tekstsider fikk vi en hastighet på 2 sider/minutt, som er helt greit, men betydelig tregere enn de raskeste skriverne vi har testet.

Økonomi

Det er egentlig bare her at denne skriveren svikter sammenlignet med vanlige bordskrivere. Det blir nemlig fryktelig dyrt å skrive ut fotografier. Mens det er vanlig at våre testbilder (20x25 cm fotocollage i høykvalitet) koster mellom 2,50 og 7,20, vil det samme koste hele 35 kroner med denne skriveren. Og det er dyrt! Et fotografi i vanlig størrelse (10x15 cm) vil koste ca. 15 kroner inkludert fotopapir.

Men, dette er en spesiell skriver, som bruker helt spesielle blekkpatroner. De er små og nusselige, og koster naturligvis langt mer i produksjon enn de store klumpene som bordskrivere har plass til.

Og dessuten, hvis du for eksempel skal skrive ut enkle fargeplansjer går prisen per side radikalt ned, og skal du skrive ut en internettside med en del fargeillustrasjoner, men med hovedvekt på tekst, blir sidekostnaden fort bare noen kroner.

Konklusjon

Vi kan trygt anbefale denne skriveren. Den er laget av kloke utviklere for travle og kravstore brukere. Du får en skriver som er liten, lett, rask og god og som har en verdifull ekstrafunksjon som enkel skanner.

Men noe økonomivalg er dette ikke, og du bør tenke deg grundig om hvis du skal bruke den som plassbesparende bordskriver. Selv om den ser fin ut og tar liten plass, blir dette fort en kostbar affære. Skriveren koster nær 3000 med moms, mens samme kvalitet i en bordskriver er tilgjengelig for rundt halvparten. Og blekkostnadene er altså betydelig over gjennomsnittet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!