Canon BJC-6200

Vi har testet Canons siste tilskudd i BJC-serien, og er mye mer fornøyd med BJC-6200 enn med forgjengeren. Er det nok til at Canon tar opp kampen med de beste skriverne i testen?

 Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Dette er etterfølgeren til Canon BJC-6100 som ble lansert i fjor, og har mange likhetstrekk med den. Designmessig er den noe forandret siden forgjengeren, og selv om skriveren er av omtrent samme størrelse, har den fått et slankere utseende.

LES OGSÅ:

Skriveren har en maks oppløsning på 1440 x 720 dpi, noe som ikke er blant de høyeste i denne testen. Den har en oppgitt hastighet på ti sider pr minutt i sort/hvitt, og åtte i farger.

Egne fotopatroner

Skriveren bruker fire separate blekkpatroner (tre farger + en stor sort patron), noe som betyr at du kan bytte ut farge for farge etter hvert som patronene går tomme. I motsetning til løsninger fra for eksempel Epson og HP, får du dermed utnyttet alt blekket i hver patron.

Canon benytter fortsatt egne fotopatroner som må settes i når du skal skrive ut fotografier i beste kvalitet (sort patron byttes ut). Til gjengjeld skrives bildene ut ved hjelp av seks forskjellige blekkpatroner (fem farger + sort), mot fire som er vanlig i de fleste andre skrivere. Canon hevder at dette gir en mer korrekt fargegjengivelse og fargeoverganger enn med et firepatronssystem.

Dette kan virke noe tungvint, men i praksis er det meget enkelt og raskt å bytte patroner på denne skriveren. Det er bare å åpne lokket, så stiller utskriftshodet seg i posisjon for utskiftning. Deretter kan du med et enkelt grep vippe ut blekkpatronen og sette i en ny.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arkmateren har en kapasitet på 100 normale ark, og fungerer uten problemer. Skriveren takler et vidt spekter av papir i forskjellige kvaliteter, og i vår test hadde den ingen problemer med å håndtere disse.

Svært enkel installasjon

BJC-6200 kommer med en meget enkel og lettfattelig norsk brukerveiledning, som forklarer alt du trenger å vite for å komme i gang. Den beskriver også hvordan skriveren bør vedlikeholdes.

Skriveren kan brukes under Windows 95, 98, 2000, ME, NT og MacOS. Den har både USB- og parallellport, og Windows fant skriveren uten problemer under oppstart. Installasjonen av driveren gikk helt uten problemer, og instruksjonene underveis var lettfattelige og greie.

Uproblematiske utskrifter

Styreprogrammet for skriveren gir deg et mange forskjellige valg for utskrift og kvalitet. Du kan velge mellom flere forhåndsinnstilte valg, og du kan også lagre dine egne innstillinger. Hvis du liker å eksperimentere, får du kanskje flere muligheter her enn hos mange av konkurrentene.

Oppløsningen følger papirtypen du velger. Du får aldri vite hvilken oppløsning som ligger bak betegnelsene ”Super photo quality” osv, men som vi har påpekt mange ganger før, det er det synlige resultatet som til syvende og sist er det viktigste.

For øvrig likte vi det lave støynivået. Det er ikke noe problem å skrive ut fra datapulten din, samtidig som du sitter i dyp konsentrasjon med andre oppgaver.

Raske tekstutskrifter


Hastigheten på tekstutskrift er det ingenting å si på, her plasserer Canon seg blant de aller raskeste i testen. Også på de mer avanserte fotoutskriftene klarer BJC-6200 seg bra hastighetsmessig, selv om vi her snakker om mer gjennomsnittlige resultater.

Totalt sett ligger den oppgitte hastigheten fra Canon ganske nært det vi oppnådde, i motsetning til tallene på blekkskrivere fra samtlige andre leverandører i denne testen. Når det gjelder kostnadsnivået, er Canon BJC-6200 relativt rimelig i drift (kostnadstesten baserer seg på fotoutskrifter), men ligger et stykke bak skriverne i HPs 9-serie, noe som betyr at separate blekktanker ikke nødvendigvis alltid vil gi den beste skriverøkonomien.

Fortsatt et stykke fram

Tekstutskriftene er ikke bare raske, de ser også meget bra ut, sort og klar også i kladdemodus.

Illustrasjoner og grafikk gjengis fint i normalmodus, men blir for svake i kladdemodus. Her har Canon et stykke igjen fram til de beste i testen, som skriver ut raskere, og klarer akseptabel kvalitet på bilder også i kladdemodus. Vi måtte skrive ut vår testside fra Internett i normalmodus før vi ble fornøyde, noe som betyr tregere utskrifter.

Når det gjelder utskrifter i fotokvalitet, ser vi en stor framgang i forhold til tidligere.

Skriveren får med seg detaljer uten nevneverdige artefakter, men fargene er fortsatt generelt for lyse. Du kan til en viss grad manipulere deg fram til et bedre resultat gjennom styreprogrammet, men dette burde være unødvendig.

Konklusjon

Dette er en god all-round skriver, og er betydelig bedre enn forgjengeren BJC-6100. Den er ikke spesielt dyr i innkjøp og relativt rimelig i drift.

Sjansene for at du blir fornøyd er stor, men Canon har fortsatt et stykke igjen før de matcher fotokvaliteten til de beste skriverne i denne testen.