Canon BJC 6000

Canons nyeste skriver for avansert hjemmebruk og vanlig kontorbruk tilbyr egenskaper som ikke er vanlig på blekkskrivere. Skriveren har separate blekktanker, og kan skrive ut på svært tykke medier.

 Foto: Torvald
Foto: Torvald Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
Som eneste skriver i testen har BJC 6000 separate blekktanker. Men skriver du ut med beste kvalitet, koster det likevel mer enn Epson og HP. Foto: Torvald KVamme
Som eneste skriver i testen har BJC 6000 separate blekktanker. Men skriver du ut med beste kvalitet, koster det likevel mer enn Epson og HP. Foto: Torvald KVamme Vis mer

BJC 6000 skriver ut med 1440 x 720 dpi og Canons Drop Modulation-teknologi. Skriveren kan settes opp med enten sort og fargepatron eller fotopatron og fargepatron. Sistnevnte må til for å få topp fargeutskrifter. Dette er litt tungvint, og de andre deltakerne i denne testen har forlatt dette prinsippet.

LES OGSÅ:

En ubetinget positiv egenskap med denne skriveren, er at den kan skrive ut på tykke medier (papir på inn til 550 g) og litt større ark (A4+). For å klare så tykke ark, er det plassert en manuell arkmater bak på skriveren, og det gir en rett papirbane. Dette gjør skriveren mer fleksibel enn f.eks. HPs skrivere som bøyer arket svært mye.

Fiks driver

Svært mye av hemmeligheten bak en god blekkskriver ligger faktisk i programmet som styrer skriveren. Driveren fra Canon tilbyr enkle basisoppsett og et sett avanserte innstillingsmuligheter for deg som vil finjustere utskriften selv (i motsetning til HP og Lexmark hvor driveren automatisk gjør nesten alle valg for deg, enten du vil eller ikke).

Det er også lagt inn en mulighet for å skrive ut flere sider på ett ark for å spare blekk. Dette er praktisk hvis du f.eks. skal ta utskrift av noen sider fra Internett for gjennomlesning. Utskriftene blir fullt leselige selv om de blir en del forminsket. Det er også mulig å få dette til på andre skrivere. Sjekk artikkelen Smartere utskrift med FinePrint.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To kvalitetsnivåer

Med patronkombinasjonen sort/farger, er vi ikke spesielt imponert over utskriftskvaliteten. Dette er et oppsett som først og fremst er mer økonomisk, og passer til kjappe utskrifter av større tekstmengder og enkel grafikk med klare farger og enkle mønstre.

Setter du derimot inn fotopatron i stedet for sort, vil skriveren blande 6 farger, og da blir alle typer høykvalitets-utskrifter mye bedre. Det er derfor litt misvisende å kalle dette fotopatron. Egentlig burde denne patronen fått navnet "høykvalitetspatron" eller noe lignende.

Med fotopatronen installert, blir kvaliteten jevnt over svært bra på de fleste utskrifter, og vi er spesielt imponert over fargegjengivelsen som er den beste i testen. Men ingen er perfekte, og BJC 6000 sliter med dype blå overganger (f.eks. en himmel på et fotografi) og avanserte forløpninger i området opp mot hvitt (som har en tendens til å bli for kornete). Likevel er fotokvaliteten på et nivå som fortjener plassering i glass og ramme. Med denne skriveren er Canon hakk i hæl på Epson, som er best på fotokvalitet isolert sett.

Kvaliteten på kopipapir er helt OK for vanlig tekst, men ikke for blandingsdokumenter med grafikk.

Raske tekstutskrifter

Når det gjelder hastighet, er BJC 6000 svært følsom for hvilke innstillinger du gjør i driveren. Gir du full gass, med alle innstillinger på maksimalt, må du også betale med å vente mye lenger (lenger enn de argeste konkurrentene). Sånn sett ligner denne skriveren på Epson 900 som har svært raske tekstutskrifter og trege topputskrifter.

På vanlige tekstutskrifter, med standardinnstillinger i driveren, er den rask, og vår 5-siders tekstutskrift fra Word ble unnagjort på 1 minutt og 16 sekunder.

Vår aller tyngste utskrift er en A4-side tettpakket med vektorgrafikk fra CorelDraw. Denne utskriften bruker BJC 6000 litt over 10 minutter på å skrive ut (med maks kvalitet), og dette plasserer den på nest siste plass for de aller tyngste utskriftene. Men her er det viktig å merke seg at innstillingene i driveren gir store utslag.

Men skriveren har en avansert modul for å generere og skrive ut i bakgrunnen. Dette setter ned den totale hastigheten, men frigjør PCen slik at du kan bruke den til andre gjøremål når utskriften går i bakgrunnen, og det er svært praktisk.

Sjekk også vår sammenligning av hastighet.

Driftskostnader

Vi ble litt overrasket over at BJC 6000 kommer dårligere ut enn både Epson og HP på denne testen. Vi har tatt hensyn til at tankene kan skiftes enkeltvis i våre beregninger, men det som gjorde utslaget, er at skriveren bruker svært mye av blekket i fotopatronen i tillegg til fargeblekket.

I vår test ble fotopatronen nesten tømt (ca. 85%) da vi gikk tomt for gult i fargepatronen. I fargepatronen var forbruket totalt 74%. Hver tank koster 78 kroner (inkl. mva.) så dette gir en sidekostnad på over 6 kroner mot Epson og HP som koster henholdsvis 4 og 5. Det lønner seg med andre ord å kaste en halvfull Epson-patron fremfor å kjøpe separate Canon-tanker.

Det er også viktig å merke seg at kostnadene går ned hvis du bruker Fargepatron og sort. Men det vi har undersøkt i akkurat denne testen, er kostnadene ved topp kvalitet, og da vi bruke fotopatron på Canon BJC 6000.

Sjekk også sammenligning av driftskostnader og sammenligning av Totalkostnader over hele levetiden.

Konklusjon

Canon har utvilsomt begått et svært bra produkt med denne skriveren, og våre innvendinger mot utskriftskvaliteten er ikke tunge nok til å fraråde deg fra å kjøpe den. Siden den er rask på tekst, kan den konkurrere direkte med små bordlasere, og siden du i tillegg får muligheten til å skrive ut fotografier med glimrende kvalitet, kan den være et godt valg for mange.

Det som trekker ned er løsningen med fotopatron, som er for tungvint og dyr. Konkurrentene viser med all mulig tydelighet at det er mulig å produsere skrivere med topp kvalitet uten denne løsningen.