Canon BJC-50 (bærbar)

Canon har lansert BJC-50, som er verdens minste blekkskriver. I tillegg til at den er svært liten, har den en rekke muligheter og finesser du ikke finner på blekkskrivere fra andre produsenter. Du kan blant annet gjøre den om til en skanner ved å bytte ut blekkpatronen med et spesielt skannerhode, og den har støtte for infrarød overføring i stedet for kabel.

 Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald Kvamme Vis mer
Patronene er ikke stort større enn en
fyrstikkeske. Blekkpatronene kan også byttes ut
med en skanner (nederst).
Patronene er ikke stort større enn en
fyrstikkeske. Blekkpatronene kan også byttes ut
med en skanner (nederst). Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Karakterene på BJC-50 er satt opp for at du skal kunne se hvordan denne skriveren hevder seg i direkte sammenligning med større stasjonære skrivere. Men ikke glem at skriveren er svært liten. Karakterene er defor bare en pekepinn.

LES OGSÅ:

BCJ-50 har i grunnmodellen mauell arkmating for ett og ett ark, men du kan også kjøpe en slags dokkingstasjon som har arkmater med plass til 30 ark. Det betyr at skriveren også kan plasseres på skrivebordet og brukes som en vanlig bordskriver. Matingen av ark kan være litt kranglete, men det er også en vanesak.

Selv om den også kan benyttes som bordskriver, vil nok markedet for denne skriveren likevel være selgere og andre som er mye på farten. Og til dette formålet må den være bort i mot perfekt. Med infrarød overføring fra den bærbare PCen og innebygget oppladbart batteri som klarer inntil 100 A4 sider før lading, blir den svært praktisk. Opp av vesken, skru den på, og du er i gang.

Til tross for de sparsomme ytre målene på denne skriveren, har Canon funnet plass til to patroner; en for sort og en for farger. Du kan også fylle hele kammeret med en stor sort patron hvis du bare vil skrive ut tekst en periode. Men patronene er svært små, så du må belage deg på å bytte ganske ofte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbløffende kvalitet

Selv om alt på denne skriveren er gjort så lite som mulig, er utskriftskvaliteten over middels. Fotoutskriftene er riktignok ikke like god som på de store stasjonære blekkskriverne. Bildene er litt kornete for å få høy karakter, men fargekvaliteten er god.

Utskrift av tekst på vanlig kopipapir fungerer helt fint, og kan godt måle seg med de stasjonære i kvalitet. Vår kompliserte utskrift fra PageMaker på et godt blekkskriverpapir holder virkelig høy kvalitet. Teksten er skarp og fin, og spesielle effekter som tekst satt i gråtoner er også helt på høyden.

Til og med utskrift av avansert forretningsgrafikk fra CorelDraw fungerer helt fint. Forløpninger og fargeblandinger er bedre enn det vi hadde forventet, og kan uten videre måle seg med stasjonære skrivere.

Konklusjonen er at denne skriveren kan brukes til en rekke formål til tross for den sparsomme størrelsen. Det eneste forbeholdet er hvis du er på jakt etter topp fotokvalitet, da bør du se etter en annen skriver.

Skanner på et øyeblikk

Canon har utviklet skannerhode til flere av blekkskrivermodellene sine, og vi er imponert. Med en enhet som ikke er større enn en fyrstikkeske, har utviklerne fått plass til all optikken som trengs for å skanne med en oppløsning på inntil 360 x 360 dpi. Skanneren må kjøpes i tillegg, og koster 1 100 kroner (inkl. mva.).

Kvaliteten på skanneren er også bedre enn vi hadde forventet. Den har litt problemer med de aller lyseste og de aller mørkeste partiene på vårt testbilde, men fargegjengivelse og andre detaljer er fine. Klikk her for å se et testbilde og sammenligne med originalen(ca. 50 KB).

Hastighet

Dette er selvsagt ikke noen racer som kan måle seg med raskeste stasjonære skriverne vi har testet, men den er heller ikke spesielt treg. For vanlige tekstutskrifter er hastigheten helt tilfredsstilllende. Vår testutskrift med sort tekst (5 sider fra Word) ble unnagjort på 3 minutter og 39 sekunder, og det er tilfredsstillende. Se våre hastighetsmålinger for mer informasjon om dette.