Canon 8200

Canon 8200 leverer en kvalitet som er helt i tetsjiktet blant foto-blekkskriverne. Vi trodde vi hadde sett det beste, men Canon hever lista på flere punkter. Men helt uten lyter er den likevel ikke.

Canon 8200
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Da vi for kort tid siden testet et sett med kvalitetsskrivere, måtte Canons to deltakere se seg grundig slått av HPs beste skrivere på fotokvalitet.

LES OGSÅ:

Men Canon har et ess i ermet: BJC-8200, som er en skriver med imponerende spesifikasjoner myntet på ekstra kravstore brukere. BJC-8200 selges som en ren fotoskriver, og representerer et teknologisk sprang fremover for Canon.

Patronoppsettet er omtrent det samme som på andre skrivere fra Canon, med plass for hele seks patroner. Hver farge kommer i sin separate tank, og selv om Canon hevder at dette sparer blekk, viser våre tester noe annet.

4 pikoliter dråpestørrelse

BJC-8200 har dråpestørrelse på bare 4 pikoliter, og matcher med det konkurrentene. Små blekkdråper kan være avgjørende for å oppnå god fotokvalitet. Oppløsningen er 1200x1200 dpi som betyr at skriveren er i stand til å sette 1.440.000 punkter i en kvadrattomme. Til sammenligning setter Epson litt over millionen (med en oppløsning på 1440 x 720). HP har fantastiske 2400 x 1200 dpi på sine siste skrivere.

Skriveren har plass til 150 ark, og vi opplevde ingen vansker med arkmateren i testperiden. Den håndterer også svært tykke papirtyper (opp til 550 g). Dette kan oppnås ved at det tykke arket føres inn i et spor bak på skriveren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BJC-8200 gir deg også anledning til å bytte ut det ene settet med skrivehoder med en skanner, som leser opp til 600x600 ppt. Dette er ikke helt en løsning i vår smak, selv om den har én klar fordel: Du får en skanner med arkmater. Ulempen er at du ikke kan skanne fra "ukurante" originaler som bøker, blader og annet med en spesiell form.

Glimrende fotokvalitet

Fotokvaliteten er fantastisk på de aller fleste av våre testpunkter. Selv om du studerer utskriften med lupe, er det nesten ikke mulig å se de enkelte punktene. Det som eventuelt er av synlige punkter, er nesten bare av teoretisk interesse, og vil ikke være synlig for det blotte øye. På dette punktet tør vi påstå at dagens teknologi nesten ikke har noe mer å hente.

Vi benyttet vår testskriver på standardinnstillinger og fargene ble litt blasse. Det er ikke snakk om avgjørende avvik, og gjelder like mye for alle farger – men det er synlig. Dette er noe som kan justeres i driveren eller fotoprogrammet som skriver ut, men vi vil helst slippe å justere slike egenskaper på egenhånd.

Ikke en kontorskriver

Når det gjelder vanlige utskrifter av tekst og illustrasjoner med kladdeinnstillinger i driveren, viser Canon BJC-8200 seg som en klart svakere skriver. Dette bekrefter i utgangspunktet salgsmateriellet til Canon som fremhver BJC 8200 som en ren fotoskriver.

Men går du opp ett hakk i kvalitet, blir kvaliteten suveren også på denne typen utskrifter. Dette gir imidlertid store utslag i hastigheten, noe vi egentlig tror målgruppen (designere, fotografer og fotoentusiaster) ikke har problemer med siden denne typen utskrifter er i mindretall. Dette blir bare et problem hvis du har en overvekt av typiske kontorutskrifter.

Men uansett synes vi Canon kunne tilpasse driveren litt bedre også til denne typen bruk. Det er skriveren utvilsomt i stand til å takle.

Ganske kjapp

Canon hevder selv at dette skal være markedets raskeste fotoskriver, men våre tester viser et litt sprikende resultat med fotoutskrifter midt på treet i forhold til de andre. Utskrift fra CorelDRAW var imidlertid suverent mye raskere enn for andre skrivere vi har testet.

Tekst og blandingsutskrifter er litt trege, som jo er naturlig i fohold til at dette er en fotoskriver. Den klarer 2 sider/minutt når du skriver ut ren tekst, og da er det snakk om laveste kvalitet. På blandingsutskrifter klarer den 1,7 side/minutt på laveste kvalitet (som blir for dårlig) og bare 0,6 side/minutt i god kvalitet.

… og ganske dyr

Driftskostnadene for denne skriveren er de høyeste vi målt hittil i denne testrunden. For beste kvalitet får vi en totalkostnad på 7,20 for et bilde på 20x25 cm. Dette er nesten 3 ganger så dyrt som den skriveren med lavest driftskostnader: HP 950C. Kvaliteten er riktignok svært bra, men ønsker du å betale såpass mye ekstra for en forskjell som er så liten?

Konklusjon

Dette er en flott skriver, men den har enkelte svake trekk. Et viktig minus er den høye prisen, som er nesten 5.000 kroner inkl. mva. Høye driftskostnader trekker også ned. Tross alt får du ganske mye av de samme egenskapene i HP-skrivere til nesten halvparten av prisen.

Denne skriveren passer best for én målgruppe: Kompromissløse foto- og illustrasjonsentusiaster. Andre brukere vil få alt det de trenger i billigere skrivere.