Cambridge SoundWorks DTT3500 Digital

Vi har testet det største høyttalersystemene fra Creative, med støtte for de fleste bruksområder og tilkoblinger.

Det ligger ett snev av julaften i å pakke opp en stor, middels tung pappeske, full av dingser som skal settes sammen til noe fint. Det føyer seg på en måte inn i tradisjonen med togsett, bibane, plastbyggesett osv.

Utpakking og montering

Det er en svært innholdsrik eske. I tillegg til den store subbassen finner fire front/bak-høyttalere og en senterhøyttaler, og en ganske stor strømforsyning med ledning i begge ender. Det hele koples til den kombinerte forsterken/kontrollenheten.

Ledningene er ikke permanent festet i høyttalerne, og det følger med fire lengder på 3 meter til front, sub og senterhøyttalere, og to 5-meters ledninger til bak-høyttalerne.

Alle høyttaleredningene har løse avisolerte ender som festes i høyttaleren med klemmer, og en phonoplugg i den andre enden som kobles til forsterkeren.

Stativer følger med, både i form av små braketter for plassering på bord eller i hylle, og meterhøye med tre ben for plassering av bakhøyttalerne på gulv.

Sub’en plasseres fortrinnsvis på gulvet, og har høyttalertilkobling på kortsiden og bassrefleksåpning på den ene langsiden.

Cambridge SoundWorks DTT3500 Digital

Kontrollenheten kan plasseres enten stående, med en støttebrakett, eller liggende. Det følger med hele 7 forskjellige ekstra frontpanele. Totalt gir dette 4 forskjellige farger med tekstplassering som passer for enten vertikal eller horisontal bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det følger også med merkelapper til kablene, små gummiknotter og noen festeskruer.

Mye kabler

Cambridge SoundWorks DTT3500 Digital

Det blir svært mange kabler bak forsterker/kontrollenheten. Totalt ble det 10, men hvis vi bare hadde koblet digitalt til PCen kunne vi ha droppet to. Likevel er det ikke helt optimalt.

En ting er å plassere et ”normalt” stereoanlegg i en hylle, hvor kablene skjules bak, men på et skrivebord kan det bli i overkant.

Selvsagt kan du plassere forsterkeren inn til veggen og bruke fjernkontrollen til det aller meste av betjeningen, men det er ikke alltid dette er en god løsning.

Vi ville ha foretrukket at alle kabler ble koblet til sub’en, at denne også inneholdt forsterkerne, og at det gikk en enkelt styrekabel til kontrollenheten. Systemet fra Altec Lansing som vi testet tidligere har gjort det slik, og dessuten integrert kontrollen i den ene fronthøyttaleren. Det er en bedre løsning, mener vi.

Inn og utganger

DTT3500 er laget for å kunne kobles til flere typer enheter samtidig. Derfor finner vi to analoge stereo innganger på minijack, både optisk og koaks digital inngang (S/PDIF), og en multikontakt merket digital DIN for tilkobling av annet digitalt utstyr fra Creative. Til denne følger det med en spesialkabel samt overgang til minijack, for tilkobling til SBLive! eller SoundBlaster Audigy, som vi testet med.

Cambridge SoundWorks DTT3500 Digital

Utgangene til de 6 høyttalerne er alle på phonoplugger, og det er også en ekstra linjeutgang til en aktiv subwoofer, hvis den inkluderte ikke skulle være tilstrekkelig.

I bruk

Vi plasserte høyttalerne rundt oss, med senterhøyttaleren oppå skjermen og sub’en under skrivebordet. Vi koblet den digitale multikontakten til PCen med SoundBlaster Audigy, og koblet også til den analoge stereoutgangen fra kortet. I tillegg koblet vi vår DVD-spiller til S/PDIF-inngangen.

Cambridge SoundWorks DTT3500 Digital

Fjernkontrollen fikk satt inn batterier (som fulgte med i pakken) og vi var klare.

Vi gjentok testen i høyttaleroppsettet for SB Audigy, men heller ikke her fikk vi kontakt med annet enn fronthøyttalerne, når vi valgte 5.1-oppsett og digital utgang.

Når vi spilte DVD fra PC, og valgte riktig inngang og modus på forsterkeren derimot, så strømmet lyden fra alle høyttalerne slik som vi forventet oss.

Vi sjekket også den analoge utgangen i vanlig stereo, samt avspilling fra vår DVD-spiller via S/PDIF. Begge deler fungerte greit.

Volumkontrollen er motorstyrt, med en blå lysdiode som indikerer posisjonen. Det gir en stilig effekt når du betjener fjernkontrollen i halvmørket…

Cambridge SoundWorks DTT3500 Digital

Det er også praktisk med de individuelle volumkontrollene for sub, senter og surround. Ingen form for betjening konkurrerer med det innlysende i å vri på en knott…

Alle valgmulighetene for innganger og konfigurasjoner kan virke forvirrende, men ved prøving og feiling finne man ut av det. Det dreiser seg bare om å trykke og vri på knapper. Hvis ingen ting nytter kan man jo dessuten lese bruksanvisningen, som har mange tips. Den kan riktignok virke skremmende tykk, men dette skyldes bare at den står på mange språk.

Lydopplevelsen

Lydkvaliteten er jevnt over bra, anlegget spiller ganske lett på normale nivåer. Det er en tendens til ”bøttete” lyd i det øvre bassregisteret, men ikke på noen måte krise.
Vi spilte mange typer musikk, og systemet håndterte alt med velvilje.

Det er også bra trøkk til spill, og med flere kanaler så blir opplevelsen av den virtuelle verden en god del mer realistisk.

Anlegget gir også den riktige kino-aktige lydkarakteren ved DVD-aspilling Men ønsker du den store dramatiske lydopplevelsen med kroppslig opplevelse av dunder og brak, så begrenser lytterommet seg.

Med ledningene som følger med, begrenses dette naturlig, og innenfor dette arealet kan du få en rik opplevelse, for å si det slik. Lydtrykket er kraftig nok til å gi en sterk opplevelse for et par-tre personer foran skjermen. Men denne type anlegg er ikke noen erstatning for en skikkelig hjemmekino.

Bakgrunnsstøyen er lav, den drukner uansett i lyden fra en hvilken som helst PC som kjører.

Konklusjon

Anlegget er underholdende, allsidig og greit i bruk. Effekten er stor nok til å genere følsomme naboer og andre familiemedlemmer, men ikke noe partyanlegg.

Den eneste innvendingen er at alle kablene i de fleste tilfeller må opp på skrivebordet til kontrollenheten/forsterkeren.

Prisen har vi observert til 3 395 kroner inkludert mva. Det er et av de dyreste anleggene du får av denne typen, men likevel et av de billigste som tilbyr en komplett 5.1 –løsning og stor fleksibilitet på inngangssiden.

Anlegget selges ”over alt”, vi fikk låne anlegget til test av Norek AS