Cam2pc - lynrask bildefremviser

Det finnes mange programmer for visning av digitale bilder, men få av dem har så rent grensesnitt og jobber så raskt som Cam2pc.

Windows XP har en innebygd bildefremviser for JPG, BMP, GIF og andre populære grafikkformater. Den er derimot ganske begrenset, både med tanke på funksjoner og hastighet.

Førstevalg

Vi har tidligere omtalt en rekke alternative bildefremvisere, deriblant gratisprogrammene SlowView, IrfanView, for ikke å glemme betalprogrammet ACDSee. Tidligere i høst ble vi derimot tipset om Cam2pc fra en av våre lesere, og dette har siden vært vårt førstevalg.

Cam2pc - lynrask bildefremviserCam2pc støtter formatene JPG, TIFF, BMP, PNG, GIF - samt RAW (crw, mrw, nef, orf, raf, x3f). Programmet finnes i to versjoner, en gratisversjon som primært kun er en bildefremviser, og en betalversjon som i tillegg byr på enkle redigerings- og organiseringsmuligheter. I vårt tilfelle foretrekker vi uansett å bruke Photoshop til å ta hånd om redigeringen, og siden gratisversjonen av Cam2pc har innebygd knytning til Photoshop, blir det svært enkelt å redigere bilder som vises gjennom programmet.

Pent og raskt

Grensesnittet er smakfullt og enkelt. I venstre del vises mappestrukturen, mens innholdet vises til høyre. I det du dobbelklikker på et bilde, vises det i full størrelse eller nedskalert tilpasset skjermen. Dersom bildet har lavere oppløsning enn skjermen, blir feltet rundt bildet sort. Programmet laster de andre bildene i mappen til minnet automatisk i forkant, slik at neste bilde vises lynkjapt i det du trykker på mellomromstasten eller bruker skrollhjulet på musen.

Bildene kan også vises som slideshow, krydret med en rekke forskjellige overgangseffekter.

Ved å høyreklikke på et bilde, får du tilgang til en hurtigmeny som blant annet gir deg muligheten til å rotere bildet (uten kvalitetstap), og åpne bildet for redigering i ekstern bildebehandler.Det meste kan dessuten utføres ved hjelp av hurtigtaster.

Ved å høyreklikke på et bilde får du tilgang til en rekke av funksjonene.
Ved å høyreklikke på et bilde får du tilgang til en rekke av funksjonene. Vis merDøper om bildene

En annen nyttig funksjon er Image Downloader. Når kameraet ditt er tilkoblet PCen, kan Cam2pc hente bildene og lagre dem til harddisken, og navngi dem etter regler som du selv kan bestemme (for eksempel dato og EXIF-informasjon).

Cam2pc er blant de aller raskeste og brukervennlige bildefremviserne vi har prøvd, og kan absolutt anbefales. Du kan laste ned programmet fra denne siden (3,8 MB).