Cache og Conroe


Hei.

Jeg skal kjøpe en ny pc, men skal velge mellom 2 forskjellige. Noe jeg bl.a. lurer på er prosessoren. Skjønner ikke helt hva "Cache" er og "shared" minne. Er det stor forskjell på Intel Conroe 2,4 Ghz L2 Cache 4 MB shared og Intel Conroe 2,13 Ghz L2 Cache 2 MB shared? Jeg bruker PC'en til mest spill og tenker på å begynne med litt videoredigering.

Håper på tilbakemelding.

Vennlig hilsen fra Steinar

Datadoktoren svarer

Hei Steinar,

Intel Core 2 Duo er de hotteste (ikke bokstavelig) prosessorene om dagen, og du lurer altså på forskjellen mellom den på 2,13 GHz (E6400) og den på 2,4 GHz (E6600).

For å starte med cache, så er det et hurtigminne som kun tilhører prosessoren. Det tar nemlig relativt lang tid for prosessoren å lese fra og skrive til systemminnet. Data som prosessoren jobber med blir derfor mellomlagret i cache, der den blir lest fra og skrevet til når prosessoren jobber. Teoretisk er det bedre med mer cache, men i realiteten er ikke alltid ytelesesforskjellen merkbar. Det er i stor grad avhengig av oppgavene prosessoren settes til.

4 MB shared betyr at prosessoren har fire megabyte cache, som den deler mellom de to kjernene, siden Core 2 Duo jo er en dobbeltkjerneprosessor. Hadde ikke minnet vært delt ville det vært to MB reservert for hver kjerne, noe som ikke ville vært så bra i de tilfellene maskinen kun jobber med den ene kjernen.

E6600 @ 2,4 GHz er en ”ekte” Conroe, mens E6400 @ 2,13 GHz er en strippet versjon som egentlig heter ”Allendale” og har altså kun halvparten så mye cache. Det er nok likevel de ti prosentene i ren klokkehastighet som gjør det meste av forskjellen i ytelse mellom de to prosessorene, som i tester normalt ligger på mellom 5 – 10 %.

Om hva du skal velge… vel det er et spørsmål det selvfølgelig ikke finnes noe generelt fasitsvar på. For det første må du spørre deg om den økte prisen er verd økningen i ytelse, det andre er hvor lenge du har tenkt å ha prosessoren. Og til sist: vil du prøve å overklokke den?

Har du penger til overs og har planer om å holde på prosessoren en stund ville jeg selv like greit gått for E6600. Programmer vil fremover optimaliseres for å utnytte hele cachen, noe som vil gi deg mer utbytte av prosessoren.

Har du derimot trangt med kronasjer, og/eller har planer om å bytte til en bedre prosessor om et års tid ville jeg heller brukt de sparte pengene på et bedre grafikkort, mer RAM eller større harddisk og vært godt fornøyd med en E6400. Det samme valget (eventuelt en E6300) ville jeg tatt dersom jeg skulle overklokke. Prosessorer med mindre cache er nemlig i de fleste tilfeller lettere å overklokke, og i tillegg blir det jo billigere dersom den uheldigvis skulle ta kvelden.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar