Bytte grafikkort i bærbar PC

Kan grafikkortet i en bærbar PC oppgraderes?

Hei,

Jeg har en Toshiba Qosmio G30-163 med ett nVIDIA GeForce Go 7600 grafikkort.
Nå som det begynner å komme DirectX10 kort så lurte jeg på om det er mulig å få byttet kort på pc'en min til ett DirectX10 kort?

Hilsen Even

Datadoktoren svarer

Hei Even,

Det finnes noen få modeller av bærbare datamaskiner som lar deg bytte grafikkort, men i de aller fleste tilfellene så er det dessverre ikke noe som enkelt lar seg gjøre.

Det er flere grunner til at dette er problematisk på mange bærbare. Det ene er måten grafikkortet er integrert med hovedkortet på. Det finnes riktignok løsninger med grafikkort som settes i kontakter slik som med stasjonære, men ofte er grafikkortet loddet rett på hovedkortet.

Det andre problemet er at kraftigere grafikkort som regel bruker mer strøm. Dette gir i noen tilfeller problemer med datamaskinens forsyning av strøm, mens en annen faktor er at ettersom kortet må kvitte seg med mer varme kan maskinen slite med kjølingen. Kjøleløsningen på de fleste bærbare er nemlig tilpasset varmeutviklingen for det grafikkortet som originalt sitter i.

Det beste rådet jeg kan gi er å høre med enten forhandleren eller i ditt tilfelle Toshiba direkte om det er noen mulighet om å bytte grafikkkort.

En siste løsning kan forresten være XG Station fra ASUS, men denne krever ekstern skjerm og at din bærbare har ExpressCard-port. Dessuten har de ennå ikke fått den ut på markedet. Også MSI skal komme med en lignende løsning.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar