Bytte filsystem på harddisken

Hvordan går jeg fra filsystemet FAT32 til NTFS?

hei..
Jeg har en WD hardisk på 500 GB. Jeg har brukt den nå i drøyt et år og er veldig fornøyd. Men her om dagen mens jeg holt på å overføre noen filer, kom det opp en feilmelding om at jeg ikke kunne ha filer som er større enn 4 GB.

Jeg surfet litt rundt for å finne ut grunnen. Da fant jeg ut at hardisken min brukte filsystemet FAT32, og at det var bare NTFS filsystem som støttet større filer. Og det store problemet er at jeg finner ikke ut hvordan jeg skal få omformatere disken fra FAT32 til NTFS.

Hvis du har noen tips eller program som jeg kan bruke til dette hadde det vært kjempefint.

Takker for svar
MVH Jonathan

Datadoktoren svarer

Heisann,

Så lenge du ikke har operativsystemer på PCen som ikke kan lese NTFS-partisjoner (f. eks Win98/Me) er det en fordel med NTFS, siden du da kan kryptere innholdet i mapper, sette tilgangsrettigheter, og komprimere disker, filer og mapper direkte i filsystemet. Dessuten utnytter NTFS plassen bedre på store partisjoner enn FAT32, og er i det hele tatt en mer stabil løsning.

Du kan gå fra FAT32 til NTFS på to måter, enten ved å formatere eller konvertere. Formatering sletter også alle data på harddisken, ergo må du gjøre dette før du legger inn data på disken eller kopiere innholdet over på an annen disk i mellomtiden. Selve formateringen gjør du enkelt ved å høyreklikke på harddiskens stasjonsbokstav og velge Formater... Før du trykker på Start-knappen velger du så NTFS i stedet for FAT32.

Hvis du heller vil konvertere filsystemet kan du gjøre dette ved ved å velge Kjør fra startmenyen, og skrive convert d: /fs:ntfs (bytt evt. ut d: med aktuell partisjon).

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar