Her er den nye viften montert på grafikkortet, og støyen er borte. Foto: Armand Aanekre
Her er den nye viften montert på grafikkortet, og støyen er borte. Foto: Armand AanekreVis mer

Bytt vifte på skjermkortet

BRUKERTIPS: Får du vondt i hodet av den lille bråkete viften på skjermkortet? Bytt den ut med en større og stillere modell! Av: Armand Aanekre

Noen er mer følsomme for støy enn andre. For de følsomme typene kan det derfor være svært irriterende når viften på skjermkortet går opp i falsett så fort du våger å starte noe som krever at det må gjøre en innsats.

En enkel og sikker løsning på problemet er å ta ut bråkmakeren og kjøpe et nytt skjermkort av “silent” typen. Men hvis man av ulike årsaker ønsker å beholde det gamle, er det også mulig å fjerne den lille viften og montere på en større vifte som klarer å kjøle kortet uten å generere så mye støy.

Tipset som presenteres her fungerer bare på enklere skjermkort med moderate behov for kjøling og som har en liten 40-50mm vifte som går på høyt turtall. På de dyrere kortene med større kjølebehov og som allerede har store eller flere vifter, stilles det helt andre krav til eventuelle modifikasjoner.

Modifikasjonen kommer også til å legge beslag på en eller to PCI-kontakter ved siden grafikkortet da den nye viften er større. I tillegg tar det også litt tid, så dette er nok noe som er forbeholdt de som synes det er OK å pusle litt med sånt.

I dette brukertipset har jeg tatt utgangspunkt i en aldrende PC med et grafikkort som har en liten 45mm vifte. Nærmere bestemt en PC med en AMD Athlon 64 X2 Dual Core 3600+ prosessor, 4GB RAM og et Nvidia GeForce 6800 skjermkort. En PC som nå skal ha en litt mer stillferdig penjonisttilværelse på slutten av sitt liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viften som skal ta over jobben er en 80mm 12dB vifte ved navn Embpapst 8412 N/2GLE. Denne viften går for å være svært stillegående og roterer med 1500 RPM. Under drift må man helt inntil for å høre at den går. Dette er jo selvølgelig på bekostning av at den flytter mindre luft (33 m³/h), men jeg vil prøve og se.

Trinn 1. Testing av originalt kort

Begynn med å teste hva som er maksimal temperatur på skjermkortet under belastning med den eksisterende viften. Det finnes flere programmer som kan kjøre tester som belaster kortet maksimalt. Jeg har brukt Furmark, men OCCT er også et populært program. Begge er gratis.

Start programmet og trykk “BURN-IN test” knappen. Programmet vil da belaste kortet 100%, viften vil starte sin klagesang og temperaturen vil begynne å øke. Du vil se en graf nederst i bildet som viser temperaturen over tid. Noter temperaturen etter 10-15 minutter når denne flater ut og ikke stiger lenger. Kortet har nå nådd sin maksimale temperatur. Etter modifikasjonen må vi sjekke at temperaturen ikke blir høyere enn dette.

Mitt kort oppførte seg svært merkelig. Viften fikk aldri bestemt seg for om det skulle gå på 65% eller 100%. Noen ganger gikk den på 100% ved 55 grader og andre ganger gikk den på bare 65% ved 85 grader. Jeg prøvde 3 forskjellige driverversjoner fra Nvidia men med samme resultat. Som man kan se fra bildet under ville temperaturen ved full last stabilisert seg på rundt 79 grader men etter 5 minutter giret viften ned og temperaturen steg til 85 grader. Målet for temperaturen med den nye viften bør dermed være lavere en 85 grader som er den temperaturen man får med et originalt kort.

 Foto: Armand Aanekre
Foto: Armand Aanekre Vis mer


Trinn 2. Demontering

Nå kan kortet tas ut av PC-en og legges på arbeidsbenken. Antistatisk lenke og arbeidmatte er det sikre valget, men det gamle trikset med å bruke bomullsklær, gå i bomullsokkelesten og berøre kabinettet før man tar på kortet er tilstrekkelig.

Den verste (beste?) kombinasjonen for å lage en statisk elektrisitetsutladning er å ha tørr hud, ta på sko med tykk gummisåle som isolerer deg fra gulvet og samtidig bruke polyesterklær. Kombinasjonen tørr hud og polyester gjør at polyesteren tar opp elektroner fra huden din og fingertuppen kan få en spenning på mange tusen volt! Hvis det i tillegg er 25 minus ute slik at luftfuktigheten er veldig lav, kan du faktisk lage spenninger helt opp til 25000 volt og vil fint klare å gjøre skade på elektronikken i en PC hvis du berører komponentene direkte.

Start med å skru løs eventuelle deksel over viften.

 Foto: Armand Aanekre
Foto: Armand Aanekre Vis mer


Dekselet er av, og vi kan se skrufestene til selve viften.

 Foto: Armand Aanekre
Foto: Armand Aanekre Vis mer


Det vil variere noe fra skjermkort til skjermkort hvordan fremgangsmetoden vil være for å fjerne viften helt. På noen skjermkort er det bare å skru av den gamle og sette på ny, mens man på andre må av med hele kjøleribben også. På mitt GeForce 6800-kort måtte kjøleren av for å få ut ledningen til viften da jeg ikke hadde lyst til å bare klippen denne av.

Kjøleren er vanligvis festet med 2-4 plastklips som man enkelt løser ut ved å klemme dem sammen på baksiden.

 Foto: Armand Aanekre
Foto: Armand Aanekre Vis mer


Når kjøleren er av, må man vaske både kjøler og GPUen (chippen) med aceton. Rødsprit går også. Dette må man for å fjerne den gamle varmeledende pastaen. Påfør ny pasta før montering. En dråpe på størrelse med et maiskorn midt på er passe. Min erfaring er at det er bedre å IKKE smøre den utover først da dette kan lage luftlommer.

 Foto: Armand Aanekre
Foto: Armand Aanekre Vis mer


Trinn 3. Montering

Nå er kjøleribben på plass igjen og vi kan begynne å montere den nye viften. For at ikke viften skal vibrere og “skrangle” mot metallet når den er i drift bruker jeg Biltemas svarte dobbeltsidige tape. Denne tapen er ca 1mm tykk og litt fleksibel slik at den utgjør en fin “støtdemper” samtidig som den sitter godt. Min erfaring er at denne tapen holder seg godt over tid også. Ta noen circamål og klistre tape på de delene av kjøleribben viften vil ligge an mot.

 Foto: Armand Aanekre
Foto: Armand Aanekre Vis mer

TIPS. Hvis kjøleribben ikke er helt flat, kan man finne et passene mellomstykke av plast og bruke dobbeltsidig tape på begges sider av mellomstykket. Eventuelt bruke flere lag med tape oppå hverandre.


Nå kan viften settes på. Husk at vifter alltid blåser mot “motorsiden” på viften. Pass på at du ikke monterer viften for nær PCI-E kontakten. Da vil du ikke få satt kortet på plass etterpå. Sjekk også at ikke viften subber borti noe når den går rundt.

For å feste viften kan man bruke gummistrikker hvis man passer på at disse er av en skikkelig type som ikke morkner etter en stund (stor fare). En annen metode er å bruke nylonstrips der man kan seriekoble flere strips av den tynne sorten.

Metoden som er brukt her er singeltrådet 0.6mm kobberledning med plastisolasjon (f.eks. RLPP ringeledning fra Clas Ohlson). Men i prinsippet kan man bruke hva som helst bare det er elektrisk isolert og kan settes skikkelig fast.

Pass på å ikke bruke for mye kraft når du fester viften da dette kan føre til at kjøleribben i verste fall knuser selve chippen. Begynn med å feste ledningen i et hjørne på viften, brett ledningen tett til rundt kanten på kortet, la den gå over hele kortets bakside, brett den godt til rundt kanten på andre siden også, og surr den fast i hullet på motsatt side. Repeter så for de to hullene. Denne kombinasjonen av fleksibel dobbeltsidig tape og kobbertråd gjør at viften sitter som støpt uten at det oppstår problemer med vibrasjoner eller at den løsner.

 Foto: Armand Aanekre
Foto: Armand Aanekre Vis mer


Kortet kan nå monteres inn i maskinen igjen. Som vi ser så legger nå viften beslag på to PCI kontakter i tillegg til PCI-E kontakten kortet sitter i. Husk på å sette i viftekontakten på en av de ledige kontaktene på hovedkortet.

Her er den nye viften montert på grafikkortet, og støyen er borte. Foto: Armand Aanekre
Her er den nye viften montert på grafikkortet, og støyen er borte. Foto: Armand Aanekre Vis mer


Trinn 4. Testing

Skru på maskinen og sjekk at viften går. Når maskinen har bootet ferdig starter du programmet GPU-Z og sjekker at temperaturen holder seg på et anstendig nivå uten at kortet jobber med noe. La det stå slik til temperaturen har stabilisert seg. Den bør da være under 60 grader.

Nå kan du starte opp igjen programmet du brukte når du sjekket den originale viften og sette i gang en ny stresstest. Følg nøye med temperaturen. Hvis du ser at denne øker bratt oppover og ikke viser tegn til å bremse ved den gamle temperaturen bør du avbryte testingen og se om noe er feilmontert eller om den nye viften rett og slett er altfor svak.

Ideelt sett bør temperaturen bli omtrent slik som den var før. Da har du en kjøleløsning som virker like bra og som bråker mindre. Hvis temperaturen derimot holder seg vesentlig lavere under full belastning kan du vurdere å senke hastigheten til viften med en viftestyring eller spenningsregulator som koster noen tiere på nettbutikkene. For eksempel Zalman spenningsregulator.

I mitt tilfelle ble temperaturen med den nye viften 89 grader mot 85 grader tidligere. Det er tydelig at den nye viften gir litt mindre luftstrøm en den gamle. Men forskjellen er bare fire grader og et lite søk på nettet viser at GPUen på skjermkortet tåler hele 135 grader før den automatisk skrur seg selv av for å unngå å bli skadet.

 Foto: Armand Aanekre
Foto: Armand Aanekre Vis mer


Støynivået gikk fra å være en kraftig uling til å drukne helt bort i den moderate støyen fra CPU-viften og strømforsyningen. Jeg måtte legge øret helt inntil for å høre forskjell på om den gikk eller ikke når viftekontakten ble tatt av og på.

Selv om GPU tåler 135 grader kan kanskje mange være litt ukomfortable med nesten 90 grader på skjermkortet. Jeg testet derfor en gammel 80mm Papst-vifte med over dobbelt så høy hastighet. (3100 RPM og 69 m³/h). Med denne viften havnet jeg på 73 grader, men da var støynivået nesten det samme som det var med originalviften. Denne viften hadde også en lei vibrasjon som var plagsom.

Jeg monterte derfor en tredje 80mm vifte (NMB 3110GL-B4W) med ukjent kapasitet på luftmengden. Med 8 volt via en spenningsregulator havnet jeg på komfortable 78 grader ved full belastning. Jeg hadde muligheten til å slå viften av og på fra en ekstern strømforyning, og den ekstra støyen fra den nye viften var bare såvidt merkbar utenfor kabinettet.

 Foto: Armand Aanekre
Foto: Armand Aanekre Vis mer


Konklusjon

Er det verdt innsatsen å bytte vifte på et skjermkort? Det kommer litt an på. Hvis man er opptatt av støy og skal kjøpe et nytt kort er det ingen tvil om at man bør sky 45mm viftene som pesten og heller kjøpe et kort av “silent” typen som gjerne koster bare et par hundrelapper ekstra for et kort med samme ytelse. Da sparer man også innkjøp av ekstra vifte pluss monteringsutsyr. Hvis man derimot allerede har et kort som fungerer til den bruken man har og ikke er redd for å mekke litt, så er det grei måte å spare penger på.

Hvis man går for løsningen med å bytte vifte er det ingenting å si på resultatet. Med riktig vifte og eventuelt en spenningsregulator blir resultatet meget bra. Man kan fint oppnå samme eller bedre kjøling enn originalt med vesentlig mindre eller nærmest ingen støy.

Ved valg av vifte så kan det se ut som at de aller mest stillegående 80mm viftene er i snaueste laget og at man bør satse på en vifte som klarer mer enn de 33 m³/h som min første vifte klarte. En Noctua NF-R8 80mm vifte med en kapasitet på 53 m³/h og 17dB til 120 kroner kan være et godt valg. Da slipper du å kjøpe en spenningsregulator i tillegg, siden 17 dB burde være stille nok for de fleste.

Denne artikkelen er et brukertips fra DinSide-leser Arman Aanekre

Har du et brukertips som du ønsker å dele med andre DinSide-lesere? Send oss en epost!