Bytt format på harddisken

Har du kjøpt en harddisk som er formatert i FAT32 og vil heller ha den i NTFS? Slik gjør du det:

Alle som har kjøpt en ny PC de siste årene har disker som er formatert i NTFS. Dette er et godt filsystem som gir bedre ytelse og større sikkerhet enn det gamle FAT32 formatet. Det gir deg også kontroll over tilgang til filer på hjemmenettet.

Dessuten støtter det filer som er større enn 4 GB, der stanger FAT32 i taket.

Eksterne disker

Mange eksterne disker kommer ferdig formatert i FAT32, for å passe til både Mac og PC. OS X på Mac kan bare lese NTFS, for å skrive til disker i dette formatet trenger du programtillegg.

Så hva gjør du hvis du skal kopiere over masse data og får feilmeldinger om at enkelte filer er for store, altså mer enn 4 GB?

Da kan du konvertere til NTFS, uten å miste dataene du allerede har lagret på disken. Men pass på at det er en del ledig plass på disken før du går i gang. På en nesten full disk kan det oppstå problemer, siden det brukes diskplass under konverteringen.

Slik gjør du det:

Først må du lukke alle programmer. Husk at denne konverteringen kan ikke gjøres om, det er ikke mulig å konvertere tilbake til FAT32. For sikkerhets skyld bør du også ta sikkerhetskopi av alle viktige data.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klikk på Start, klikk Alle programmer og høyreklikk på Ledetekst. Så velger du Kjør som administrator (har du passordbeskyttet administratorkontoen oppgir du dette på forespørsel).

Så skriver du ved ledeteksten convert E: /fs:ntfs hvis E er stasjonsbokstaven til disken du vil konvertere og trykker Enter. (Oversikt over diskene finner du under Start - Datamaskin - Harddiskstasjoner.)

Så skriver du inn navnet på diskvolumet du vil konvrertere og trykker Enter.

Hvis det er systemdisken du konverterer må maskinen startes på nytt for å gjøre konverteringen ferdig.

Her finner du flere Slik gjør du det-artikler


Har du tips til temaer vi kan ta opp i Slik gjør du det-spalten? Send oss en epost!