Bygger PCer i plastkasser

En plastkasse, litt ståltråd og PC-innmat, og vips så har du en billig plast-PC med plassbesparende og praktisk utforming. - Dessuten er den utvilsomt ganske kul, synes oppfinner Arvid Børretzen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
En plast-PC er lett, billig og praktisk.
En plast-PC er lett, billig og praktisk. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Arvid Børretzen er kommune-veterinær på Stord; en svært datainteressert sådan. Både PC-snekring og programmering/ vedlikehold av hjemmesidene til Næringsmiddeltilsynet i Ytre Sunnhordland, står på den datainteresserte veterinærens arbeidsplan.

Plast-PCer med voksne oppgaver

Plast-PCene kom først og fremst som et resultat av den iboende forskertrangen. -Jeg er jo en 52 år gammel guttunge, forteller Børretzen til DinSide, og gliser i skjegget. Når resultatet i tillegg blir både praktisk og billig, blir det spesielt interessant.

Se flere bilder av plast-PCen her!

Børretzen har laget flere ”plast-PCer” allerede, med varierende konfigurasjoner og arbeidsoppgaver.

Arvid Børretzen er en svært datainteressert veterinær
Arvid Børretzen er en svært datainteressert veterinær Vis mer

- En av dem fungerer som webserver for Næringsmiddeltilsynet for Ytre Sunnhordland, og har vært dønn stabil i flere måneder, forteller Børretzen. Den aktuelle PCen kjører Linux og er utstyrt med en AMD Athlon 1 GHz prosessor, 512 MB minne og 20 GB harddisk. En annen plast-PC fungerer som FTP-server for alle næringsmiddeltilsynene på Vestlandet.

Plastkasse til en femtilapp

For å lage en plast-PC bruker Børretzen plastkasser med kneppelokk. Disse kjøper han på Eurospar for en femtilapp. Hovedkortet fester han ved hjelp av ståltråd i veggene i kassen, mens strømforsyningen skrus fast gjennom plasten. I følge Børretzen sørger viften i strømforsyningen for at temperaturen inne i boksen sjelden kryper over romtemperatur. For øvrig sitter det en vanlig kjøleribbe og vifte på prosessoren.

- Åpningene i plastkassen lages med diverse redskaper. Jeg bruker blant annet en propan-skibrenner som får plasten til å smelte som smør. Åpninger lager jeg der jeg trenger det, fortsetter han.

image: Bygger PCer i plastkasser

CD-ROMen fester han med skruer gjennom bunnen av kassen, og harddisken festes oppå denne med sterk isolasjonsteip. På toppen sitter en diskettstasjon. Denne er festet til harddisken ved hjelp av dobbeltsidig teip.

Ikke akkurat design-PC…

- Det estetiske er ikke tatt hensyn til i det hele tatt. Her er det først og fremst snakk om en praktisk løsning. En plast-PC er lett, tar liten plass og kan stables. Dessuten får du svært lett tilgang til innmaten; det er bare å fjerne lokket, demonstrerer Børretzen.

Han bruker rundt en time på snekre sammen en plast-PC.

- Hvis du ønsker en pult-PC bør du kanskje bruke litt tid på finnishen, avslutter han.

Hvis du ønsker å sjekke om den avbildede plast-PCen fortsatt er oppe og går, kan du ta en titt på sidene til Næringsmiddeltilsynet for Ytre Sunnhordland.

Tips oss!

Har du, eller kjenner du noen som har bygd spesielle PCer eller har funnet på uvanlige, spennende og nyttige dataløsninger? Da må du sende en epost til [email protected] med beskrivelse, og gjerne bilder.

Se flere bilder av plast-PCen her!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!