Bygg din egen Linux

Legg moduler i handlevognen, last ned, og kjør.

Det finnes et utall av forskjellige gratis Linux-distribusjoner på markedet (distribusjon = operativsystem + programmer), og en av de morsomste er SLAX. Den kan nemlig enkelt kjøres fra CD eller minneplugg, og opptar ikke mer plass en 190 MB.

At hele distribusjonen enkelt kan lastes inn i minnet på PC-en din gjør dessuten at den knuser det meste av konkurranse hva angår hastighet.

Legg til det du vil

I utgangspunktet kommer Slax med skrivebordsmiljøet KDE, samt med noen enkle kontorapplikasjoner, spill og multimediavspillere. I tillegg finnes det en haug med såkalte plugins, som i praksis er programmer som kan installeres i SLAX. Tidligere har du måttet legge disse modulene inn manuelt i en mappe i distribusjonen, men nå kan hele prosessen automatiseres.

Du velger ganske enkelt fra programbiblioteket på www.slax.org hva du ønsker å ha med av programmer:

Bygg din egen Linux


Til slutt trykker du på "Build SLAX"-knappen, og vips - så genereres en høyst personlig versjon av distribusjonen for deg, som du deretter laster ned i form av en ISO-fil:

Bygg din egen Linux


Denne brenner du bare til CD, og deretter er det bare å starte PC-en på nytt med CD-en i drevet. Hvis PC-en er satt opp til å starte fra CD først, er det bare å følge anvisningene som dukker opp på skjermen etter noen sekunder:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bygg din egen Linux


Slik brenner du ISO til CD/DVD

Det finnes i skrivende stund mer enn tusen moduler å velge mellom, så her er litt av hvert for en hver smak.

Mer informasjon om SLAX og selvbygging finner du på www.slax.org.