Livemap24 – se kollektivtrafikk i sanntid

Bussen forsinka? Se den på et kart

Fungerer med rundt 10.000 transportselskaper fra hele verden.

Bussen forsinka? Se den på et kart
Publisert

Mange har latt seg fascinere av tjenesten FlightRadar24, som lar deg følge alle verdens rutefly i sanntid.

Tilsvarende har Bane NOR tjenesten Togkart her i Norge, som lar deg se alle tog på et kart.

Livemap24 fungerer på samme måte, men for all kollektivtrafikk. På kartet kan du både se busser, tog, ferger, undergrunnsbane, trikk og så videre.

Bruker live data

Siden dette er en tjeneste som dekker «hele» verden, må vi innrømme at vi ble ganske imponerte da vi fulgte 60-bussens gang her vi satt på kontoret.

Da den begynte å nærme seg, kunne vi se den fra vinduet, og jommen stoppet den opp på kartet da den tok seg en pause på busstoppet borti gata her også.

Trykker du på bussen, trikken eller hva det måtte være, får du dessuten se rutetraseen på et kart, der stoppene og rutetidene er markert.

SE RUTA: Trykker du på en buss, trikk eller lignende, får du se stoppene på kartet. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
SE RUTA: Trykker du på en buss, trikk eller lignende, får du se stoppene på kartet. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ikke GPS-basert

Da vi plasserte kartet over Moss og så to busser kjøre henholdsvis gjennom skog og over Vansjø, skjønte vi raskt at systemet ikke baserer seg på GPS, men på informasjon om hvor lang tid unna de er neste stopp.

Kartet er med andre ord ikke «smart» nok til at kjøretøyene holder seg på veien, men kjører i rett linje til neste stopp når du ser dem på kartet.

Vi antar også at tjenesten mange steder baserer seg på rene rutetider og ikke på sanntidsinformasjon fra transportselskapene, for etter å ha fulgt med på bussene utenfor vinduet her, ser det ut til at Oslo heller ikke er dekket i sanntid.

Det er imidlertid Göteborg, der bussene har en liten tidsangivelse over seg som viser om de er forsinket eller litt før tida:

SANNTID: Kollektivtransporten i Göteborg har også informasjon om hvor mye forsinket hvert kjøretøy er. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
SANNTID: Kollektivtransporten i Göteborg har også informasjon om hvor mye forsinket hvert kjøretøy er. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Uansett kan tjenesten være et kjekt hjelpemiddel, både for å sjekke rutetabeller og når transporten kan forventes å komme. Eller om du bare vil sjekke veien videre for en buss som snart ankommer der du står, enten du står i Oslo eller i Paris.

Livemap24 finner du på livemap24.com, og den fungerer både på PC og mobiltelefon.

LES OGSÅ:
Kortet du bør skaffe deg om du skal til London
Den hemmelige knappen som gir deg bedre tid over gangfeltet
Geoguessr – gjett hvor du er

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer