BumpTop

Gjør skrivebordet til en lek.

BumpTop er skikkelig moro, men duger det i det daglige?
BumpTop er skikkelig moro, men duger det i det daglige? Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Ingenting er som å kaste Internet Explorer i veggen etter at det har kræsjet.»Desktopen din, eller skrivebordet som det heter på norsk, har stort sett vært det samme siden man tok i bruk grafiske grensesnitt.

Ikonene ligger flatt i 2D på en traust bakgrunn, og du kan flytte dem rundt. Riktignok har Microsoft forsøkt seg med Dreamscene, et minnesluk av de sjeldne, som viser videoer i stedet for et bilde.

Andre varianter er 3D-desktopene, og her finner man litt av hvert, men undertegnede hadde inntil for noen dager siden fortsatt til gode å se en som i det hele tatt virker verdt en nærmere titt.

Mine damer og herrer, nerder og ... eh, nerdinner? BumpTop er i byen.

Lek med ikonene

Bumptop gir deg et et mer levende skrivebord, der du kan kaste ikonene veggimellom eller rett og slett henge dem på veggen, stable de på hverandre og mye mer - Nøkkelordet her er ikke hvor praktisk det er, det er hvor pent det ser ut og hvor morsomt det er å tukle med.

Som med alt annet har «pent» en direkte sammenheng med hvor ryddig det er.
Som med alt annet har «pent» en direkte sammenheng med hvor ryddig det er. Vis mer


Bumptop er både pent og morsomt.

Ikonene i haugen følger musepekeren slik at du får en oversikt over hva som ligger der.
Ikonene i haugen følger musepekeren slik at du får en oversikt over hva som ligger der. Vis mer

Noe vi liker veldig godt er måten grensesnittet reagerer på berøring. Du kan som tidligere nevnt bokstavelig talt kaste ikoner i veggen eller hverandre, og de reagerer i forhold til hvilken størrelse - og størrelse er bare en måte å leke med ikonene på.


For å markere ikoner tegner man ganske enkelt en ring rundt de og drar i vei. Det er også mulig å legge ikoner i en haug, trykke på haugen og bla gjennom dem med scrolle-hjulet på musa. Man kan også legge de ut som en kortstokk, for å bruke utviklerens egne ord. For å legge til flere filer er det bare å «kaste» dem til toppen av haugen. I tillegg finnes det mange andre ting du kan gjøre med ikonene - det er bare å leke seg frem.

Et problem vi imidlertid merker er at programmet ikke er bygd for eldre PC-er. Det bruker lang tid på å starte opp, og en enkel operasjon som å åpne en mappe tar litt lenger tid enn vanlig. Dette må de fikse før de eventuelt fjerner beta-merket.

Smarte vegger

En funksjon vi virkelig ville likt på et vanlig skrivebord er veggen som omgir hovedområdet av skrivebordet.

Der kan man henge filer for lettere å få tilgang til de, i tillegg til at utviklerne har lagt til flere funksjoner som aktiveres ved å dra en fil på ikonet. Du kan opprette en e-post med vedlegg ved å ganske enkelt dra vedlegget på veggen der e-postikonet henger, skrive ut tekstfiler ved å dra det på printer-ikonet og så videre. Det er også en notat-applikasjon, ikke ulik mange av de andre applikasjonene som finnes.

Det er ikke bare veggene som er smarte - søkefunksjonen er god den også. Her er det ikke nødvendig å åpne en søkeboks, man simpelthen bare skriver i vei og filene med tilsvarende tekst blir markert. For eksempel vil et søk på «tj» markere alle mappene som har bokstavene tj i navnet. Dessverre mangler BumpTop støtte for æøå, men programmet er tross alt i privat beta.

Revolusjonerende desktop?

Spørsmålet her er om dette er noe du vil gidde å bruke tid på. Jada, man kan slenge ikoner mellom veggene, henge «bilder» på veggen og stable de oppå hverandre. Men det er kanskje en grunn til at skrivebordet ditt er i kjedelig 2D?

Utvilsomt er det imidlertid at barna dine vil elske det. Og hvem vet, kanskje det er noe for deg også? Ingenting er som å kaste Internet Explorer i veggen etter at det har kræsjet. Har du et rotete skrivebord kan det også være kjekt å legge ting i hauger - en haug for spill, en annen haug for arbeid og så videre.

Det er verdt å merke seg at programmet kan bli litt mer modent før det erstatter skrivebordet - og det må også bli lettere -, men BumpTop er et artig konsept, og det blir utvilsomt spennende å se hva de greier å få ut av det.

Under er en demonstrasjon av BumpTop med en av utviklerne:

Foreløpig er Bumptop i privat beta, noe som vil si at du må få en invitasjon for å laste ned programmet. For å få en invitasjon kan du registrere deg her.

Foreløpig støtter programmet kun Windows (skal også støtte Windows 7 beta), men en Mac-versjon er underveis.

Takk til Twitter-bruker Petter_ for invitasjon.