Budsjettforhandlinger

I denne artikkelen lister vi opp komponentene vi trenger og forsøker å sette opp et budsjett.


I vår lille PC-byggeserie (som for øvrig med tiden vil bli betraktelig større) har vi frem til nå kun gått gjennom den grunnleggende kunnskapen. Tiden har kommet for å planlegge delene som datamaskinen skal bestå av.

Budsjettforhandlinger


Når vi skal kjøpe inn deler til en ny PC må vi først se på hva slags maskin vi skal bygge, og bestemme omtrent hvor mye vi skal bruke av kronasjer på den. Da vi forhørte oss tidligere i høst fikk vi ganske klar tilbakemelding på at vi skulle bygge en rolig maskin til allround bruk. For dere som stemte på en spillmaskin: ikke vær redd, for i praksis blir det veldig liten forskjell.

Prislappen var det mer uenighet om, men de fleste mente den burde ligge på mellom åtte og tolv tusenlapper. Det kan være greit å ikke spikre denne summen, ettersom budsjetter har en tendens til å sprekke uansett.

Delene

Grovt sett kan vi dele inn PC-komponenteri to kategorier. Den første er hovedkomponentene, eller innmaten i PCen; dette er delene som fort blir "gamle". Vi tenker da på prosessor, hovedkort, minne og grafikkort. Når du i fremtiden skal kjøpe ny maskin er det hovedsakelig disse delene du må bytte ut.

Den andre kategorien er deler som kan overleve flere generasjoner hovedkomponenter. Her kommer alt det eksterne selvfølgelig: mus, tastatur, skjerm, høyttalere, printer etc. I tillegg er det interne komponenter med lang levetid: CD/DVD-spiller/brenner, harddisk, strømforsyning (også kalt PSU - Power Supply Unit), vifter/viftestyring og selvfølgelig selve kabinettet.

Budsjettforhandlinger


Målet er selvfølgelig å få så bra PC som mulig for så lite penger som mulig. Men vi skal også tenke kvalitet, spesielt når vi tar for oss de mer langtlevende komponentene. I det minste dersom du har tenkt å oppdatere PCen fremover vil du spare penger i det lange løp ved å bruke noen ekstra hundrelapper på litt bedre deler.

En annen ting verd å merke seg er at en stille og rolig PC vil koste ekstra. Men tro oss når vi sier at dette er vel anvedte penger.

Resirkulering

Det er altså en del deler som kan resirkuleres fra en eldre datamaskin. Selv om det er flott med alt nytt blir det fort dyrt og er i tillegg ofte unødvendig. Begynn med å se på din nåværende PC og finn ut hva du er fornøyd med, og hva du ikke liker. Kabinettet? Tastaturet? CD-brenneren? Høyttalerne? Skjermen? Diskettstasjonen? Det du absolutt ikke liker kan du kjøpe nytt. Det du ikke er sikker på setter du på vent, og kjøper heller inn senere dersom du føler behovet etter å ha prøvd det gamle med den nye maskinen. Er du happy med noe beholder du det, selv om det betyr at du fremdeles sitter på en billedrørs-monitor. Undertegnede har i det minste klart seg fint med det ganske lenge nå...

Komponentene

Vi ser først på delene med forventet lang levetid.

Budsjettforhandlinger


Kabinett:
Et godt kabinett kan være vanskelig å finne. Det bør være estetisk tiltalende, funksjonelt, rimelig, lett å bygge i, solid og ha god luftgjennomstrømming. Dessverre finner vi som regel at når vi får oppfylt de fleste av disse kravene faller "rimelig" bort.
Budsjettert: 1000 kroner.

PSU:
Viktigheten av en god strømforsyning er undervurdert. Den ene grunnen til at denne skal ha god kvalitet er at den tross alt forsyner hele datamaskinen med elektrisitet. Ujevnheter her kan gjøre systemet ustabilt.
Det andre er at strømforsyningen utvikler varme som i de fleste tilfeller må fjernes med en eller flere vifter. En billig og dårlig PSU er en klassisk støykilde.
Budsjettert: 1000 kroner.

Harddisk:
Harddisker bråker. Du hører det kanskje ikke i din nåværende maskin på grunn av støyen fra prosessor-, grafikkort- og strømforsyningsvifte, men det er faktisk slik at noen disker bråker ganske mye mens andre er nokså stille av seg. Vi vil selvfølgelig ha en stille og rolig en.
Budsjettert: 1000 kroner.

Budsjettforhandlinger

DVD-ROM/brenner (evt. diskettstasjon):

DVD-ROMen vi kjøpte for fem år siden fungerer like bra i dag, men nå koster en brenner en femtedel av prisen. Her kan vi spare penger ved å kjøpe kun det vi trenger. En gammeldags diskettstasjon kommer du aldri til å få bruk for med mindre du lar være å kjøpe en.
Budsjettert: 3-400 kroner.

Vifter og styring:
Her planlegger vi ikke noe spesielt ennå, for det hender at slikt følger med kabinettet. Vi setter likevel av noen hundrelapper til dette.
Budsjettert: 200 kroner.

Budsjettforhandlinger


Skjerm, høyttalere, mus, tastatur, skriver osv:
Dette avhenger selvfølgelig av hva vi kan bruke fra vår gamle PC, og vil variere mye for hver enkelt. Om du trenger en 17-tommer eller 24-tommer vil også ha sitt å si. Vi setter derfor kun en sum til mus, tastatur og enkle høyttalere. Trenger du noe mer ekstravagant koster det selvfølgelig.
Budsjettert: 1000 kroner.

Hittil har det vært grei skuring. Nå kommer vi til resten av innmaten, altså komponentene du kan bytte ut uavhengig av det vi har listet opp hittil, og så kalle det "ny PC". Trikset er å kjøpe nytt, men ikke dyrt. Husk også at hovedkort, prosessor og minne må være kompatible.

Prosessor (CPU):
Prosessorvalget er viktig, ettersom det også bestemmer hva slags hovedkort vi trenger. Moderne prosessorer er kjappe nok til at vi ikke trenger det dyreste i butikken for å bli imponert.
Budsjettert: 2000 kroner.

Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde Vis mer


Hovedkort:
Hovedkortet bør i hvert fall ha integrert lydkort og nettverkskort, samt passiv kjøling av brikkesettet.
Budsjettert: 1000 kroner.

Minne (RAM):
Minneprisene har virkelig skutt i været den siste måneden, og de planlagte 2 GB er nå blitt uanstendig dyrt. Vi skal derfor nøye oss med halvparten, og heller øke senere eller ved behov.
Budsjettert: 1000 kroner.

Spekkhoggersafari i Tysfjorden.
Spekkhoggersafari i Tysfjorden. Vis mer


Grafikkort:
Dette er komponenten som vi lett kan blåse 5000 spenn på, men da må vi også være forberedt på å sitte på det kortet en stund. Det kommer vi ikke nødvendigvis til å gjøre. Vi skal ha et som er godt nok akkurat nå. Det skal også helst være vifteløst.
Budsjettert: 2000 kroner.

Totalt havner vi på ca. 10.000 kroner, og det er da uten skjerm. Budsjettet er veldig omtrentlig og noen komponenter vil bli billigere enn forespeilet, mens andre vil bli litt dyrere.

Ferdig PC vs. selvbygg

Det er slett ikke mye å spare på å bygge selv lenger. For eksempel er våre PC-tilbud så rimelige at dersom du tar med support og operativsystem i kalkulasjonen blir det hardt å komme ned i den prisen selv om du skrur maskinen sammen selv. Så det åpenbare spørsmålet blir jo hva som er poenget med hele greia.

Vel, ved å håndplukke komponenter kan du selv bestemme akkurat hva som er viktig for deg. Fart? Støy? Grafikk? Overklokkingsvennlige komponenter? Eller den nye supre gaming-musa? Her er det friheten og valgmulighetene som står i høysetet. I stedet for å bruke 2000 kroner på kabinett og strømforsyning kan du også fint klare deg med 500 hvis du blåser i støyen. Valget er ditt.

Men kanskje den viktigste delen er at en slik maskin, med litt planlegging, er utrolig lett å oppgradere, og også dette etter dine behov. Plukker vi kvalitetskomponenter fra begynnelsen av snakker vi ikke om å bruke nye 10.000 kroner om to år, men om å bruke under halvparten. Og selvfølgelig ende opp med en mye bedre PC. Eller trenger du mer minne underveis? Nå vet du jo hva du har og hvordan du installerer det, så det er bare å handle inn.

Til slutt må vi jo også nevne at du lærer masse i prosessen, og når de grå hårene du får er nappet ut innser du at det egentlig er ganske gøy å bygge selv.

Nå...

...er det på tide å plukke ut de bestemte komponentene. Med tanke på utvalget er dette en prosess som krever at du setter deg inn i både teknologi og forskjellige merker. Men det skal vi hjelpe deg gjennom i neste del!