Bryce 3D

Bryce 3D har verktøyene du trenger for å lage tredimensjonale landskaper, presentasjoner og filmer med høy kvalitet. Vi har testet programmet, som har en prislapp under 3000 kroner.

Bryce 3D
MetaCreations Bryce 3D 4.0:
Veil. pris: 2225,- (2736,- inkl. mva.) Tilgjengelig både for Mac og PC

Karakterer:
Nybegynnervennlig:
4 av 10
Avanserte muligheter:
8 av 10
Brukervennlighet:
8 av 10
Pris/ytelse:
7 av 10

Leverandør:
Demo AS. Tlf. 22 07 12 90

Bryce 3D er et program som ikke er beregnet for det brede publikum – selv om de fleste nok lar seg fascinere av mulighetene i programmet.

Nytte eller moro?

Bryce 3D lar deg tegne landskaper, lage himmel og bakke, store fjell og små steiner, glassgjenstander og skyer. Deretter kan du rotere resultatet, og velge ut den vinkelen som passer best til ditt formål.

Programmet dekker faktisk en rekke ulike bruksområder. Du kan bruke det til presentasjoner av landskap, gjenstander eller til og med ideer. Du kan bruke Bryce 3D for å lage illustrasjoner, enten det er til ren kunstnerisk virksomhet, eller som bakgrunner for reklame, spill eller webtjenester.

I Bryce 3D kan du også lage animasjoner med høy kvalitet.

Bryce 3D er også ren moro. For det er naturligvis intet galt i å skape sine egne landskaper, selv om det ikke dekker noe praktisk behov.

Du kan gjøre nesten alt

Bryce 3D har mange muligheter, og under vår test ble vi overveldet av hvor mye du faktisk har kontroll over.

Programmet kan generere landskapene automatisk, men du kan også tilpasse helt manuelt hvis du ønsker det. Velger du f.eks. å lage et fjellandskap, lager Bryce 3D automatisk et alpeaktig fjell. Men dette kan du fritt endre på, eller slette det og lage egne nye landskaper etter eget hode eller basert på importert grafikk (gjerne 2D).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle objekter kan flyttes fritt rundt, forstørres, forminskes eller skaleres. Endringene gjør du normalt ved å bruke mus, men helt nøyaktig blir det først hvis du setter verdiene i dialogboksen med egenskapene til objektet.

Men alt er ikke bra

Bryce 3D har naturligvis sine svakheter – vi fant ikke mange, men et par bidro sterkt til at vi forlot programmet med en forbeholden entusiasme.

Skal du se hvordan objektene ser ut med alle egenskaper, som tekstur, vinkel, lys, terreng og himmel, tar det tid. Prosessen med å generere bildet tar gjerne et par minutter før selv de enkleste 3D-bilder er ferdig tegnet. Kompliserte 3D-bilder kan fort kreve over en time før de er ferdige (vi har testet programmet på to maskiner, en Pentium II 300 MHz/64 MB RAM, og en Celeron 333 MHz/96 MB RAM).

En annen svakhet med Bryce 3D, er at det er alt for lett å miste kontrollen over objektene du arbeider med. Siden du arbeider i tre dimensjoner, er det lett å gjøre endringer langs en annen akse enn den du ønsket, og under vår test viste slike feil seg å være tidkrevende å rette opp.

Vi savner også en optimaliseringsfunksjon, som kan sørge for at objekter blir satt i lik høyde, på rekke osv. Litt for mye gjøres manuelt, og siden du ofte må generere bildene før du oppdager slike unøyaktigheter, er dette frustrerende.

Håndbok

Vi er bare middels tilfreds med håndboka til Bryce 3D. De nær 500 sidene dekker praktisk talt alle muligheter i programmet, men preges av at forfatterne ofte er litt unøyaktige, går for fort frem, og forteller lite om hva du skal trykke på og velge for å utføre bestemte operasjoner.

Import og eksport

Bryce 3D støtter de fleste vanlige grafikkformater. Bryce lar deg importere 3D-filer fra andre programmer som Autocad og 3D Studio Max, eller du kan bruke vanlige grafikkformater som JPEG og TIFF som grunnlag for å tegne landskap.

Ved eksport kan du velge mellom like mange 3D og 2D-formater.

En god funksjon er muligheten for å eksportere direkte til QuickTime og RealVideo, formater som er mye brukt på Internett.

Konklusjon

Bryce 3D er morsomt og fascinerende. Det er ikke noe utpreget nybegynnerprogram, og befinner seg samtidig i grenseland for å være godt nok for profesjonelle brukere. Til Internett, CD-ROM og halvprofesjonell bruk, kan det vise seg å være ideelt.

Prismessig er det lite å utsette på Bryce 3D, selv om du neppe vil klare deg med dette programmet alene for utvikling av 3D.