Brukergrensesnittet

Windows XP har fått et helt nytt utseende, med mykere linjer, avrundede vinduskanter og penere ikoner.

Myke linjer og varme farger preger skrivebordet i Windows XP.
Myke linjer og varme farger preger skrivebordet i Windows XP. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
De nye ikonene er myke og fargerike. Legg merke til skyggeeffekten på teksten.
De nye ikonene er myke og fargerike. Legg merke til skyggeeffekten på teksten. Vis mer

Det nye utseendet har fått navnet Luna, og skal etter hvert kunne byttes ut med nye utseender – ”skins”- som blir tilgjengelig for nedlasting fra Microsoft. Skin-teknologien muliggjør temmelig omfattende inngrep i brukergrensesnittet, og vil helt sikkert føre til at du snart vil se spesialtipassede Windows-grensesnitt for de forskjellige PC-modellene, leverandørene, eller bedriften du jobber i.

Bytte av skin gjøres enkelt fra desktop-innstillingene, og her vil du finne ett annet skin i tillegg til Windows classic, som mer eller mindre tar deg tilbake til Windows 2000-grensesnittet.

Startmenyen er også ny, og viser nå blant annet en liste over de mest brukte programmene dine, og lenker til vanlige oppgaver. Vi synes den nye startmenyen er litt stor og prangende, og at det er litt klønete at menyen som viser alle programmene legger seg over den. Da er det forøvrig greit å vite at du enkelt kan velge klassisk startmeny ved å høyreklikke på Start-knappen.

Miksingen av den nye og gamle startmenyen virker rotete, spesielt dersom du har lav skjermoppløsning. Her kunne Microsoft funnet en mer elegant løsning
Miksingen av den nye og gamle startmenyen virker rotete, spesielt dersom du har lav skjermoppløsning. Her kunne Microsoft funnet en mer elegant løsning Vis mer

Skrivebordet er nå rensket for ikoner, foruten papirkurven. Hvis du er blitt avhengig av lenkene til My Computer, My Documents osv, kan disse enkelt hentes frem fra skrivebord-innstillingene. Du finner uansett disse lenkene på den nye startmenyen.

Startlinjen har også gjennomgått en revisjon. Største nyhet er kanskje grupperingen av vinduer. Skjuling av inaktive programmer i systemverktøylinjen er en annen, mindre endring.

Helt ny Utforsker

Windows Utforsker har gjennomgått en kraftig ansiktsløftning, og sorterer nå stasjoner og filer på nye og logiske måter.
Windows Utforsker har gjennomgått en kraftig ansiktsløftning, og sorterer nå stasjoner og filer på nye og logiske måter. Vis mer

Windows Utforsker har blitt oppgradert, og viser filer på nye måter. Først og fremst gjelder dette bilder og multimedia. Mapper som inneholder disse filtypene vises med miniatyrer av innholdet, slik at du raskt ser hva de inneholder. Filene i mappene kan for eksempel vises som fotoalbum, og hvis du har mange bilder i en mappe vil du sikkert sette pris på at disse vises som miniatyrer langt raskere enn i Windows Me og 2000. Mappene skreddersys enkelt ved å høyreklikke på dem.

Til venstre i Utforskeren vil du finne lenker til vanlige oppgaver og relaterte steder i forbindelse med de gjøremålene du er i gang med, noe som etter vår mening i mange tilfeller forenkler arbeidet.

>>Fortsett gjennomgangen av Windows XP!