Brukergrensesnitt og multimedia

Britannica er fortsatt stort sett ikke mer enn et papirleksikon overført til et par CD-plater. Navigeringen er elendig sammenlignet med Encarta, og utgiverne har ikke oppdaget at det faktisk er betydelig lettere å oppdatere enkeltartikler når de er i elektronisk format enn når de er samlet mellom 30 permer og spredt ut i hundretusener av hjem.

De fleste artikler i Britannica bråstopper en gang tidlig på 90-tallet. Løsningen som Britannica har valgt er å lage nye artikler, fremfor å oppdatere. Slår du for eksempel opp på Benjamin Netanyahu, vil du finne tre artikler, som tematisk er like, og som utmerket kunne ha blitt til én artikkel.

Vi har tidligere testet Encarta Encyclopedia, og Britannica tåler ikke sammenligningen. Grafikken er dårligere og organiseringen av artiklene er rotet. Foretar du et søk, gir Britannica deg en liste som er middels godt sortert, og hvor du ofte må gjette deg til hva som er relevant.

Britannica har heldigvis gode rutiner for kryssøk, hvor du for eksempel kan velge å søke mellom artikler som dekker et bestemt tema og inneholder multimedia.

På ett område har Britannica en løsning som er langt bedre enn Encarta. Selv om også Britannica leveres på 2 CD-ROM-plater (pluss én for installasjonen), er det mulig å installere innholdet fra den første av disse på harddisken din, og det krever ikke mer enn rundt 400 MB. Dermed kan hele Britannica brukes med bare én vanlig CD-ROM-plate i maskinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Multimedia

Sammenlignet med Encarta, er Britannica nokså puslete i sine multimedia-presentasjoner. Noen ganske få filmer i frimerkestørrelse og noen enkle animasjoner med variabel pedagogisk verdi, styrker mistanken om at de multimedia-ansvarlige i Britannica-redaksjonen rår over begrensede midler.

Kjører du for eksempel animasjonen for Marco Polos reise, vil du trolig ha forventninger om noe spennende. Hva får du? På et helt vanlig kart over Asia tegnes det røde streker, og av og til dukker et årstall opp et eller annet sted. Men vi får aldri noen tale eller forklarende tekster, ei heller se bilder eller tegninger fra stedene som Marco Polo besøkte.

Det er få filmer i Britannica, men disse er til gjengjeld velvalgte. Den første månelandingen og Ronald Reagans oppfordring til Gorbatsjov om å rive Berlin-muren, er historiske øyeblikk med sus.