Bruke videokamera som fotoapparat?

Javisst skjer det ting her også.

Dette bildet er tatt med et videokamera. Foto: Fred Magne Skillebæk
Dette bildet er tatt med et videokamera. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste årene har videokamera-salget opplevd stagnasjon og tilbakegang. Årsakene er mange, men en hovedgrunn er at fotoapparatene og mobiltelefoner har fått stadig bedre videofunksjon. Smarttelefoner filmer gjerne i full HD-oppløsning, og med en kvalitet som er mer enn god nok til det meste.

Måten vi konsumerer video på har også endret seg radikalt de siste årene. Det dreier seg ikke så ofte lenger om lange opptak som spilles av på TV-en, men om korte snutter som deles med omverdenen via MMS, sosiale nettverk og YouTube.

Blir bedre fotoapparater

Men videokameraer er fortsatt en vesentlig satsing for Canon, Sony og de andre etablerte produsentene. Det er fortsatt et behov, ikke minst blant dem som vil ha det ypperste av funksjoner og ikke minst kvalitet - under alle lysforhold. Men samtidig som det skjer en utvikling på videokvaliteten, jobber også produsentene med å forbedre foto-egenskapene på disse kameraene.

Det skjer altså en tilnærming til fotoapparatet, på samme måte som fotoapparatene tilnærmer seg videokameraene. Og at videokameraet kan erstatte fotoapparatet i mange tilfeller, er det ingen tvil om - spesielt ikke etter å ha sett bildene som DinSide Motors redaktør Fred Magne Skillebæk nylig tok av en konseptbil i Brussel.

- Samtlige bilder er tatt uten å gjøre noen innstillinger overhodet. Jeg har bare satt kameraet i automodus, og trykket på utløseren, forklarer Skillebæk.

Dette er forøvrig noe du kan samtidig som du filmer.

Ekstrem forbedring

Kameraet han har brukt er et Sony HDR-CX700VE. Dette er riktignok et kamera som koster rundt 9000 kroner, med relativt avansert optikk, ytelse og funksjonalitet. Det er imidlertid ikke mange år siden stillbilder fra kameraer i denne prisklassen kvalitetsmessig var relativt begredelige.

Sony HDR-CX700VE
Sony HDR-CX700VE Vis mer


Bildene under levner imidlertid ingen tvil om at kvaliteten har blitt betydelig bedre enn hva som var tilfelle for bare få år siden. Bildene har ikke blitt etterbehandlet.

Klikk under bildene for å se dem i full størrelse.

image: Bruke videokamera som fotoapparat?


image: Bruke videokamera som fotoapparat?


image: Bruke videokamera som fotoapparat?


image: Bruke videokamera som fotoapparat?


Dette bildet er til sammenligning tatt med Canon EOS 7D.
Dette bildet er til sammenligning tatt med Canon EOS 7D. Vis mer


Les også: Stakkars videokamerabransjen