Bruke vanlig datamaskin som server?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Hei...
Hva er forskjellen på en "ren" server man kan kjøpe, kontra en "vanlig maskin" man bruker en server OS på? Er det forskjell i hardware design eventuelt virkemåte?

Har et liten hjemmenettverk og kunne tenkt meg å skaffe meg en server for å øke kunnskapen innenfor emnet.

Takk på forhånd!

Sabina

Datadoktoren svarer

Hei Sabina,

En "ren" server er strengt tatt bygd opp som enhver annen datamaskin, men siden de krever høy oppetid så vil de ofte være mer "solid" bygget, med dyrere komponenter. Prosessorer og nettverksløsninger er konstruert og optimalisert for å kunne håndtere store mengder arbeid og trafikk, og i de fleste tilfeller vil den ha mange harddisker oppsatt i RAID.

Men det å bruke en "vanlig maskin" som server går helt fint til opplæring og hjemmebruk. Så du kan godt installere et server-operativsystem på en vanlig datamaskin. Du kan godt bruke en litt eldre maskin hvis du har en liggende å slenge. Den vil riktignok ikke tåle det samme arbeidspresset som en profesjonell løsning, men vil være god nok for et lite nettverk.

Hvis behovet ditt begrenser seg til vanlig filserving, kommer du også langt med en PC med Windows XP Pro, Windows 2000 eller en av de mange Linux-distribusjonene.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!