Bruk ruteren som server

2.000 GB felleslager i hjemmenettet!

Å ha tilgang til en delt harddisk i hjemmenettet byr på mange fordeler. En ting er at alle datamaskinene - og andre duppeditter, kan få tilgang til de samme dataene, filmene, musikken og bildene - en annen fordel er at man kan bruke denne fellesdisken til å lagre sikkerhetskopier av ting man er redd for skal gå tapt, som man har lagret lokalt på datamaskinene.

For noen år siden var en slik løsning ensbetydende med delte mapper på en PC man hadde stående på hele tiden. Det kan fortsatt være en bra løsning, ikke minst med tanke på skreddersøm og ikke minst hastighet, men den siste tiden har det dukket opp mange smarte alternativer som både er billigere, stillere, mindre strømkrevende og langt mer plasseringsvennlige.

Les også: GearBox - miniserver for hjemmenettet

Nettverkslagring - NAS

Jeg tenker i første omgang på såkalte NAS-er, Network Attached Storage, som i praksis er harddisker som er koblet direkte til nettverket, og som kan nås på alle datamaskinene som er tilkoblet, for eksempel gjennom egen stasjonsbokstav i Windows Utforsker.

Disse NAS-ene er ikke helt dumme. De har som regel en del funksjonalitet innebygd, for eksempel medieserver, webserver, bittorrent-lastere, og de har også nesten alltid et kontrollpanel som kan nås via nettleseren, som lar deg definere brukere, sette passord og så videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rutere med NAS-funksjonalitet

En del nyere trådløse rutere har slik NAS-funksjonalitet innebygd. Og siden de færreste rutere har plass til en harddisk på innsiden, er det praktisk at disse som regel er utstyrt med en USB-port. Der kan du koble til helt vanlige, "dumme" eksterne harddisker, og det er en slik løsning vi har brukt i vårt eksempel.

Ruteren vi har benyttet er en av våre desiderte favoritter, modellen heter Netgear WNDR3700, og til den har vi koblet en 2 TB ekstern harddisk fra Western Digital.

Konfigureres på minutter

Konfigurasjon av tilkoblet harddisk er enkel, og skjer via administrasjonssiden til ruteren (nås via nettleseren og adressen http://192.168.1.1). Her kan du blant annet sette opp delte mapper, og hvem som skal ha tilgang.

Bruk ruteren som server


Dessverre er det ikke mulig å definere brukere. Enten er du Admin, eller en vanlig bruker. Har du behov utover dette, må du med andre ord se en annen vei.

Du kan også definere hvordan brukerne får tilgang til dataene, både internt og eksternt. Det er altså mulig å nå harddisken over Internett, noe som kan være svært praktisk, men da bør man samtidig vurdere eventuelle sikkerhetsrisiki som er knyttet til dette. Slik tilgang skjer enten via HTTP eller FTP, hvorav siste muliggjør både lesing og skriving av data.

Bruk ruteren som server


Medieserver - det er smart det!

I tillegg kan harddisken settes opp som en medieserver. Og hvis forkortelsen DLNA ikke sier deg noe når du skal kjøpe ny TV, skal du vite at filmer, musikk og bilder som du har liggende på denne harddisken, kan overføres og spilles direkte på TV-en din.

Bruk ruteren som server


Også spillkonsoller, videospillere og dataprogrammer kan støtte DLNA. Her har vi for eksempel plukket opp medieserveren i Windows Media Player, og vips så får alle i heimen tilgang til samme mediebibliotek. Enkelt og greit:

Bruk ruteren som server


Raskt nok?

Hvis du setter opp en PC med delte mapper, og samtidig har en høyhastighetsforbindelse (gigabit LAN) til den, kan du oppnå overføringshastigheter på 60-80 MB pr sekund hvis utstyret er det rette. Slike hastigheter kan du ikke forvente mot en strømsparende og rimelig NAS, vår løsning innbefattet.

Men vi oppnår rundt 10-11 MB pr sekund både ved skriving og lesing av store filer, og det tilsvarer omtrent hastigheten du maksimalt oppnår i et 100 Mbit lokalnett.

Bruk ruteren som server


Og om du var i tvil, 100 Mbit pr sekund er mer enn nok til at flere enheter kan streame HD-video i høy kvalitet - samtidig.

Ruteren vi brukte heter Netgear WNDR3700, du finner testen her.

Harddisken vi brukte heter Western Digital My Book Essential Apollo.

Totalt kostet løsningen med ruter og harddisk rundt 2.000 kroner.

Oversikt over alle testene av nettverks- og lagringsutstyr