Du hadde kanskje ikke tenkt at du hadde en skanner i lomma? Foto: Bjørn Eirik Loftås
Du hadde kanskje ikke tenkt at du hadde en skanner i lomma? Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Bruk kameraet som dokumentskanner

Med Cam to Scan Lite er det enkelt.

Fra tid til annen dukker det opp behov for å ta kopi av ett eller annet, men det er jo ikke alltid man har tilgang til en skanner eller kopimaskin. Så hvorfor ikke bruke lommekameraet eller mobiltelefonen?

Joda, denne nødløsningen har jeg brukt selv mange ganger, men kvalitetsmessig holder "kopien" sjelden mål. Den kan være greit nok til huskelister og denslags, men dokumenter blir som regel misfargede, skjeve, og perspektivet blir også lett feil.

Det er akkurat disse tingene Cam to Scan Lite hjelper deg med. Dette lille gratisprogrammet tar nemlig det avfotograferte dokumentet, flater det ut, klipper det til, og retter på fargene.

Slik gjør du det

Bruken av programmet er ganske rett fram. Du trykker på Open-knappen, velger det avfotograferte dokumentet, som i neste øyeblikk vises til høyre i vinduet:


Programmet forsøker å finne kantene på dokumentet automatisk, men klarer det ikke alltid. Da må du selv angi kantene ved å sette inntil 10 markeringspunkter ved å klikke langs kantene med musa:


Øverst til venstre i programvinduet kan du finjustere punktene:


Når du har gjort dette, trykker du på Straighten-knappen. Nå vil programmet vite litt om kopien skal roteres, og hvilken papirstørrelse det dreier seg om. I vårt tilfelle var det et papir i A4-størrelse som ble avfotografert:


Nå er det bare å trykke OK, og voila:


Som regel er farger og kontrast feil, så siste trinn blir å trykke på Brightness:


La automatikken gjøre som den vil, og trykk OK:


Ser man det! Litt gult i toppen, men dramatisk mye bedre enn utgangspunktet. Med et litt bedre kamera enn på vår iPhone, kan resultatet bli riktig så bra. Kopien kan til slutt lagres som en JPG-fil.

Du finner mer informasjon og kan laste ned Cam to Scan fra denne siden.