Dropbox lar deg lagre ting på nett og se dataene som en ekstra harddisk i operativsystemet. Det kan du utnytte.
Dropbox lar deg lagre ting på nett og se dataene som en ekstra harddisk i operativsystemet. Det kan du utnytte. Vis mer

Bruk Dropbox smartere

Nettlagringstjenesten har mange muligheter.

Publisert
Sist oppdatert

Vi har ved flere anledninger omtalt Dropbox på DinSide; sist da vi testet 6 lagringstjenester på nett.

Dropbox er en nettjeneste som gir deg 2GB gratis lagringsplass på nett (mer hvis du betaler), og der den tilhørende programvaren i tillegg gjør denne plassen til en virtuell harddisk på maskinen din slik at du enkelt kan kopiere filer frem og tilbake - akkurat som om det var en ekstra harddisk.

Du kan installere programvaren på flere PC-er, og på den måten vil innholdet i Dropboxen din til en hver tid være oppdatert på tvers av maskinene. Kopierer du over en fil fra én maskin, kan du hente den på den andre så fort opplastingen er ferdig, uavhengig om du kjører Linux, Windows eller OS X. I tillegg finnes klienter både for iPhone, iPad og Android.

Denne fleksibiliteten muliggjør en rekke fiffige løsninger, og det finnes en drøss av tips rundtom på nettet (lenker i bunnen) for hvordan du kan utnytte Dropbox i din hverdag.

Her er noen:

Fjernstyr nedlastinger

Flere populære BitTorrent-klienter (f.eks. µTorrent og Transmission) har mulighet til å monitorere en gitt katalog for .torrent-filer og automatisk starte nedlasting når det kommer en ny fil i katalogen. Det fungerer mot Dropbox også:

µTorrent er ett av flere BitTorrent-programmer som støtter automatisk nedlasting dersom det dukker opp en .torrent-fil i en gitt katalog.
µTorrent er ett av flere BitTorrent-programmer som støtter automatisk nedlasting dersom det dukker opp en .torrent-fil i en gitt katalog. Vis mer


Dermed kan du la PC-en hjemme stå på (med BitTorrent-klient og Dropbox aktivt, selvsagt) mens du sitter et helt annet sted, finne en .torrent-fil (NRK distribuerer f.eks. flere tv-programmer) og kopiere den til den aktuelle Dropbox-katalogen. Da vil maskinen hjemme automatisk begynne nedlastingen.

Les også: Slik får du fart på BitTorrent

Bruk Dropbox til dokumenter

I Windows Vista og Windows 7 kan du selv definere hvilken katalog "dokumenter" skal peke til (altså det som het "mine dokumenter" i Windows XP). Dette gjør du ved å høyreklikke på mine dokumenter, velge egenskaper, plassering og angi en katalog.

Høyreklikker du på Dokumenter, velger egenskaper og deretter plassering, kan du velge hvilken katalog Dokumenter-mappen peker til.
Høyreklikker du på Dokumenter, velger egenskaper og deretter plassering, kan du velge hvilken katalog Dokumenter-mappen peker til. Vis mer


Setter du denne til en katalog på Dropbox vil innholdet være tilgjengelig på alle maskinene du bruker. En kjekk ting med Dropbox er dessuten at historikken tas vare på dersom du lagrer over en eksisterende fil, som gjør det mulig å rulle tilbake til den forrige utgaven dersom du har gjort en tabbe.

Les også: Hvor lagrer jeg filene i Windows 7?

Synkronisere savegames, chatlogger etc.

Siden Dropbox blir satt opp som en "vanlig" harddisk kan du også utnytte det på flere måter i programmer som støtter tilpassede kataloger til f.eks. chatlogger, savegames til spill etc. (I Windows Vista og Windows 7 kan du utnytte symbolske lenker for å få til dette med et hvert program - mer om dette finner du hos Maxium PC, tips #2).

Eksempelvis kan både Pidgin (Win/OSX/Linux), Digsby (Windows/OSX/Linux) og Adium (OSX) settes opp slik at chatloggene lagres i en Dropbox-katalog. Først bør du avslutte klienten, kopiere loggene over i en Dropbox-katalog, starte klienten igjen og sette opp Dropbox-katalogen som lagringsplass for chatlogger. Setter du opp dette på alle maskinene du bruker, vil de samme loggene være tilgjengelige på alle maskiner.

Les også: TEST: Messenger i nettleseren

Beskytt deg mot tyven

Dersom du blir utsatt for tyveri av f.eks. laptopen din, kan Dropbox utnyttes i kombinasjon med et skjermdumpprogram slik at du kan følge med på hva tyven foretar seg.

Dropbox screen grabber er et lite Windowsprogram som kan ta et skjermbilde og laste opp direkte til Dropbox hver gang du trykker shift-F10. Lar du dette programmet kjøre sammen med et Autohotkey-skript som "trykker" shift-F10 f.eks. hvert 5. minutt, vil du kunne følge med på hva tyven driver med via Dropbox-katalogen din. Digital Inspiration har allerede laget et Autohotkey-script som gjør nettopp dette.


Det finnes drøssevis av tips på nettet, blant annet til hvordan du kan lagre filer på Dropbox via epost, legge iTunes-biblioteket ditt på nett, autopublisere mobilbilder til Flickr, lagre krypterte filer på nett og mer til.

Høres det interessant ut, kan du sjekke ut disse lenkene:

15 Advanced Dropbox Hacks (storecrowd.com)
40 Creative Uses For Dropbox Designers and Mac Users Will Love (macstories.net)
The Cleverest Ways to Use Dropbox That You're Not Using (lifehacker.com)
Monitor your Computer Remotely with Dropbox (Digital Inspiration)
15 things you have to know about Dropbox (maximumpc.com)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer