Bruk av BIOS


Av: André Kristoffer Dahl

BIOS (Basic Input/Output System) kan beskrives som hovedkortets operativsystem. Hovedkortet er den største komponenten i maskinen, det er det store kortet som alle andre komponenter er koblet til. BIOS er det første som starter opp når du starter maskinen din, og gir instrukser om hvilke komponenter som skal startes opp og hva de skal gjøre. BIOS inneholder altså en hel rekke innstillinger for maskinens komponenter.

Rent fysisk ligger BIOS som en liten brikke, EEPROM-brikke for å være nøyaktig, på hovedkortet. Den kan lett gjenkjennes ved at den ofte har et glinsende klistremerke, for eksempel med teksten ”PhoenixBios”. På den annen side kan den også være helt anonym, så ikke heng deg opp i det.

Ved hjelp av et enkelt grafisk brukergrensesnitt kan du endre informasjonen som ligger lagret i BIOS. Du kan for eksempel velge hvilken harddisk eller optisk stasjon (CD/DVD) maskinen skal starte opp fra. BIOS inneholder også informasjon om klokkefrekvenser og spenninger – og det er her overklokkingen kommer inn.

Som tidligere nevnt kan det være vanskelig å overklokke ferdigbygde maskiner, som maskiner fra Compaq, Dell, HP osv. Dette kommer rett og slett av at flere av disse maskinene ikke leveres med en mulighet for å gå inn i BIOS. Om du så skulle ha mulighet for å faktisk komme inn i BIOS vil du gjerne ha begrensede innstillingsmuligheter. Uansett er ikke slike maskiner bygd for overklokking, så har du en ferdigbygd maskin er ikke overklokking noe for deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men for oss som har bygd maskinen selv eller har fått en nettbutikk til å bygge den for oss, har vi alltid mulighet for å gå inn i BIOS og endre det meste. For å gå inn i administrasjonsgrensesnittet til vår BIOS må vi følge med på informasjonen vi får under oppstart. Ofte må du trykke på F2, Delete eller Insert på et bestemt tidspunkt. Dette er individuelt for hver enkelt BIOS, og kan også være en helt annen knapp.

Om du mot formodning ikke ser noen slik informasjon under oppstarten må du ta en titt i hovedkortets manual.

Bruk av BIOS


Bruke BIOS

Brukergrensesnittet til BIOS er svært primitivt. Det har ingen støtte for bruk av mus, her benyttes kun tastaturet. Du manøvrer med piltastene (velge menyelement/kommando), Enter (velg/utfør), Page Up/Page Down (gå gjennom kommandoens alternativer), ESC (ett hakk tilbake i menyen) og F1 (hjelp).

Det finnes i dag en lang rekke forskjellige BIOS-varianter, en rekke som øker for hvert enkelt hovedkort som lanseres. Det er derfor vanskelig å si nøyaktig hvor man skal gå inn for å endre det vi ønsker å endre. I vårt eksempel har vi benyttet hovedkortet MSI K8N Neo2 Platinum, et eldre hovedkort.

Nullstille BIOS

Enkelte ganger kan endringer i BIOS gjøre at maskinen ikke vil virke som den skal, og i verste tilfelle kan maskinen nekte å starte opp. Da er det kjekt å kunne nullstille BIOS, altså å sette innstillingene tilbake til standard.

For å gjøre dette må du først skru av maskinen og trekke ut strømkabelen. Deretter skal du finne en form for bryter på hovedkortet som kalles CCMOS (Clear CMOS). Dette er som regel 2 eller 3 pinner som står opp hovedkortet, og er det 3 pinner står det nok en jumper (en flyttbar "bro") og forbinder to av pinnene. Akkurat her er det ofte greit å ta manualen til hjelp, den ikke allid er lett å få øye på. Ellers er det et stalltips å lete i nærheten av batteriet.

For å nullstille BIOS skal du flytte jumperen fra der den vanligvis står over til de to andre pinnene, la den stå noen sekunder og flytte tilbake igjen. Altså: står jumperen over pinnene 1-2 skal du flytte den til pinne 2-3, står den over pinne 2-3 skal du flytte den til pinne 1-2. Bare husk å flytte den tilbake til der den stod etterpå. Er det bare to pinner er det bare å bruke sette en jumper på dem eller lage en ledende bro mellom dem på en annen måte. Etter noen sekunder fjerner du den, og vips er BIOS nullstilt.

Noen nyere hovedkort har forøvrig byttet ut jumperen med en enkel trykknapp, som jo er mye enklere å forholde seg til.

Har du gjort alt riktig skal maskinen starte som normalt, og alle innstillingene i din BIOS er satt tilbake til standard.

Hvis du ikke klarer å finne CMOS-jumperen på hovedkortet ditt fungerer det normalt også å ta ut batteriet til hovedkortet (dette er vanligvis et flatt 3 volts CR2032-batteri), la det være ute i ti sekunder og putt det inn igjen. Alle innstillinger i BIOS skal nå være satt til standard.

Mange hovedkort leveres i dag med en automatisk CCMOS-funksjon. Har du gjort en endring som forhindrer maskinen å starte opp, så vil innstillingene automatisk bli satt tilbake til standard. Andre hovedkort igjen har en innebygget ”safe mode”-funksjon, som vil forhindre maskinen å starte opp med innstillinger som vil gjøre maskinen ustabil. Et typisk tegn på at dette har skjedd er at det tar noen sekunder ekstra før skjermen viser et bilde eller du får et par ekstra pip fra datamaskinen. Du får også gjerne en beskjed på skjermen om å sette BIOS-instillingene på nytt.

Neste: overklokking av prosessor -->