Britannica: Gratis og best

TEST: En gang kostet Encyclopædia Britannica 20.000 kroner, nå er det gratis. Vi har testet Internett-leksikonet og sammenligner det med tidligere CD-versjoner og andre digitale oppslagsverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Britannica: Gratis og best
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Da Britannica tidligere i høst gjorde leksikonet sitt om til en gratis Internett-tjeneste, vakte det stor oppmerksomhet over hele verden. Så stor var interessen at serverne til Britannica knakk sammen, og lanseringen av tjenesten måtte utsettes noen dager mens kapasiteten ble utbygd.

LES OGSÅ:

Ikke bare leksikon

Nye Britannica er annerledes enn de tidligere digitale versjonene av leksikonet vi har testet. Særlig er måten innholdet presenteres på endret. Britannicas egne leksikonartikler – som dekker all tekstinformasjon som finnes på CDer, DVD og i papirutgaven – er fortsatt grunnfjellet, men i tillegg får du nå tilgang til utallige lenker til eksterne websider og magasinartikler.

Britannica har i stor grad blitt en portal og ligner en del på Yahoo! og AltaVista. Britannica tilbyr deg nå for eksempel en egen side med ferske nyheter, en systematisert oversikt over eksterne webtjenester kalt "The Web's Best Sites" og en kategori for nyheter og feature som foreløpig ikke gir deg noe mer nyttig enn "Ukas webtjeneste" og "Ukas bok". Og naturligvis får Britannica provisjon av "Ukas bok" hvis du velger å kjøpe den!

Ved siden av Britannica følger også en engelsk ordbok, Merriam-Webster Dictionary, som gir deg tilgang til omfattende informasjon om det engelske språket.

Effektivt søk

Øverst på alle sider finner du et søkefelt, og utfører du et søk herfra, vil Britannica foreslå artikler fra både leksikon, eksterne websider, nyhetskilder og magasinartikler. Søkeresultatet er svært elegant presentert, noe som er en overraskelse ettersom Britannica tidligere har hatt ganske dårlige løsninger for søk: Du kan nå lese begynnelsen på artikler, og det er lett synlige lenker hvis du ønsker å lese mer.

På vår testmaskin med rask forbindelse til Internett, tok vanlige søk ca. 7 sekunder. Men søketiden vil avhenge av forbindelsen og tidspunktet på døgnet.

Hyppige oppdateringer?

Vi har tidligere kritisert Britannica for å oppdatere artikler for sjelden og på en usystematisk måte. Dette er kanskje i ferd med å endre seg. Vi sjekket Britannica mot et knippe kjente personer hvis status har endret seg i løpet av 1999. I følge Britannica er Kong Hussein av Jordan fortsatt konge, mens Hassan 2 av Marokkos død er tatt med, til tross for at han døde flere måneder etter Kong Hussein.

Artikkelen om Benjamin Netanyahu er fra 1996 og forteller følgelig ingenting om hva han gjorde som statsminister og når han måtte trekke seg. Og Israels nye statsminister, Ehud Barak, har ennå ikke fått egen artikkel.

Ettersom artikkelen om Kong Hassan 2 allerede er oppdatert, kan det virke som om Britannica er i ferd med å oppdatere artikler raskere enn de har gjort tidligere, men fortsatt venter mye av materialet på oppdatering.

Fortsatt lite multimedia

Multimedia i Britannica er ikke spesielt imponerende. Du får nemlig ikke noe mer enn bilder og fotografier, samt noen få filmer i ineffektivt QuickTime-format (ca. 4.9 MB for ett minutt film i frimerkestørrelse).

Bildene er heldigvis av god kvalitet, men de er ikke særlig store. Vi regner med at det snart vil dukke opp mer av for eksempel animasjoner i Flash-formatet og filmer i f.eks. RealVideo-formatet.

Omfattende webregister

Webregisteret i Britannica er omfattende og av høy kvalitet, særlig fordi alle lenker har blitt vurdert av de ansatte i Britannica. Lenkene vurderes på en skala fra én til fem stjerner. Og det kreves at en webtjeneste er av god kvalitet for å få én stjerne og komme med på lista.

Webregistret omfatter flere kategorier enn leksikonet. I eksempelvis kategorien for reiser finner du kun lenker til webregistret samt lenker til nyheter og feature.

Konklusjon

Det er fantastisk at Britannica er blitt gratis for alle som har tilgang til Internett! Enda mer fantastisk er det at denne versjonen er bedre enn noen annen Britannica-utgivelse vi har sett av tidligere.

Ikke bare synes det som om oppdateringer av innholdet er blitt bedre, men de utallige lenkene til eksterne webtjenester og magasinartikler øker informasjonsmengden og -kvaliteten i så stor grad at 1999-utgaven av Britannica på CD-ROM allerede virker gammeldags og utdatert.

Det eneste testpunktet hvor Britannica blir utfordret av konkurrentene, er i multimedia. Konkurrerende leksika som World Book Deluxe har for eksempel en rekke spennende filmer og presentasjoner som mange brukere vil ha stor glede av. Men dette blir et spørsmål om behov: Ønsker du lett tilgjengelig informasjon om ulike temaer, er det lite som kan konkurrere med Britannica, men ønsker du å underholdes samtidig som du lærer, bør du fortsatt holde deg til CD- og DVD-leksika.

Her finner du Encyclopædia Britannica Online.