Brikken som kan forandre fremtiden

NYHET: Etter fire år med utvikling viser HP fram en oppfinnelse som kan bli ”the missing link” mellom den digitale og analoge hverdagen.

Oppfinnelsen, som HP har kalt Memory-spot, er en silisiumbrikke halvparten så stor som et riskorn - 1,4 x 1,4 mm som kan inneholde digital informasjon. Brikken består blant annet av en prosessor, minne og et modem som lar den kommunisere trådløst med annet digitalt utstyr. Foreløpig har HP utviklet en leser som kobles til en PC, men på sikt ser de for seg at leseren like godt kan ligge i mobiltelefoner eller annet håndholdt utstyr.

- Vi ser blant annet for oss at Memory-spot kan brukes til tilleggsinformasjon til all slags fysiske løsninger innretninger. Et eksempel kan være å ha lyd integrert i et bilde i en bok. Ved å bevege mobiltelefonen over brikken blir lyden spilt av. Et annet kan være i et pass, der Memory-spot kan inneholde flere bilder av personen, fingeravtrykk, visum og annet som enkelt kan hentes opp i passkontrollen, forteller forsker Jeffrey DiCarlo i HP til DinSide Data.

HP har foreløpig kun utviklet denne leseren, som kobles til en PC. Overføringen av data skjer svært raskt. Sirkelen rundt brikken er tape for å holde brikken på plass.
HP har foreløpig kun utviklet denne leseren, som kobles til en PC. Overføringen av data skjer svært raskt. Sirkelen rundt brikken er tape for å holde brikken på plass. Vis merBillig

En av grunnene til at HP stoler på at Memory-Spot kommer til å bli en kommersiell realitet og suksess, er at den er ekstremt billig å produsere. Allerede nå, mens produktet fortsatt er såvidt forbi prototypestadiet, koster det mellom 30 og 60 øre å produsere pr stk. Tester viser dessuten at brikken er svært robust.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har ennå ikke klart å ødelegge noen, fortsetter DiCarlo. - Selv etter å ha ligget en uke i blekk fungerte den helt udmerket!

Han ramser opp flere bruksområder. Bruksanvisningen til digitalkameraet kan ligge klistret på kameraet. Tillegg til legejournaler på sykehus. Fremkalte bilder. Den digitale originalen kan ligge i bildet selv, og når du vil lage en papirkopi fører du bare brikken over skriveren og får ut en perfekt kopi. Konkurranser på melkekartonger. Store dokumentutskrifter. Med en digital kopi liggende i en Memory-spot på første arket kan du "skanne" den på kopimaskinen og skrive den ut på ny, uten å måtte mate ark for ark. Figurer i lærebøker. Nærmere beskrivelser og større utgaver av figurene kan ligge i Memory-spoten. På coveret av CD-plater i platebutikken kan det ligge lytteprøver som du kan skanne til mobiltelefonen og lytte til når du får tid og lyst

- Bare fantasien setter grenser, avslutter han.

Her er en kraftig forstørret utgave av brikken, med forklaring:

Brikken som kan forandre fremtidenUtviklingen startet for fire år siden, og foreløpig har brikkene en begrenset kapasitet på 32 KB. HP har også utviklet noen med større kapasitet (0,5 MB), men de er fysisk litt større. Det er uansett plass til mye mer enn i eksisterende RFID-brikker, og kapasiteten vil garantert øke raskt. Memory-spot kan dessuten både leses og skrives til, noe som gjør den langt mer anvendbar enn eksisterende løsninger, hevder HP, som oppsummerer forskjellene i tabellen under:

Brikken som kan forandre fremtidenNår vi kan forvente å se Memory-spoten i markedet er i følge DiCarlo foreløpig for tidlig å si noe om, og avhenger av mange faktorer, blant annet hva som presenteres av konkurrentene. Dette markedet vil garantert flere ha en bit av.

[Ugjyldig objekt (debatt)]