Brenne ISO-fil

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hei doktorn.

Jeg har lastet ned et program med endelsen ISO. Jeg har forstått at dette er en form for pakking av data. Hvordan får jeg pakket det ut for å brenne det på CD. Jeg har prøvd i NERO, men får bare en ISO-fil på CDen.

Vennlig hilsen Georg

Datadoktoren svarer

Hei Georg,

I en ISO-fil er ikke dataene er ikke pakket på den måten at de er komprimert, men er det vi kalle for et disk-image, altså en enkelt fil som holder hele innholdet til en CD-ROM (evt. DVD).

Imaget inneholder ikke bare filene, men også blant annet data om filattributter og struktur, samt bootinformasjon. Det gjør kort sagt at CD-ROM plata kan startes opp direkte - en nødvendighet når man for eksempel skal installere et operativsystem på en ny PC.

Det er mange programmer som kan lese og pakke ut en ISO-fil - du trenger ikke nødvendigvis brenne den. Skal du bare ha tak i innholdet kan du for eksempel bruke WinRAR.

Vil du ha en CD eller DVD av ISOen kan du godt bruke Nero, men da Nero Burning ROM (ikke Express). For å unngå å brenne fila i stedet for selve imaget (som du har gjort til nå) lukker du alle vinduer i Nero etter oppstart og velger Fil -> Åpne i menylinja. Naviger deg deretter frem til ISOen og åpne denne. Nero vil nå få servert informasjon om hvordan disken skal brennes, så i de fleste tilfeller er det bare å trykke på brenn-knappen etter dette.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar