Brenne DVD av egne filmer

Hvis du har investert i DV-kamera, så er det nærliggende å kunne presentere resultatet på DVD. Vi har sjekket ut et par løsninger.

I CD-platens barndom var det et sted i mellom komplisert og umulig å brenne musikkCD for ”vanlige brukere”. Brennerne var dyre, blanke media var dyre, programmene var både få og dyre og ikke spesielt stabile heller.

Mye har skjedd siden da, det er billig, enkelt og hverdagslig. I dag er dette den klart mest utbredte form for hjemmebrenning, til tross for sterke tradisjoner på andre områder.

På mange måter skjer det samme med DVD, men her ser det ut til at utviklingen går langt raskere. Vi har sett på noen av dagens løsninger.

Formater

Hvis du skal brenne DVD-plater med egne produksjoner, er det i skrivende stund DVD-R som er tilgjengelig (dersom du ønsker å spille det endelige resultatet av på en frittstående DVD-spiller i stua). I løpet av høsten kommer det også DVD-RW, men foreløpig er media vanskelig å skaffe.
Dessuten kommer DVD+RW, som ”alle” venter på, også i løpet av høsten. Dette kommer vi tilbake til.

To drev

Vi har tidligere testet Pioneer DVR-A03 i forbindelse med datalagring, men vi har ennå ikke klart å få til å brenne en eneste DVD-plate med våre videosekvenser. Feilmeldinger og ubrukelige plater er det eneste den har levert.

Vi jobber dermed videre med testing av denne brenneren, siden den etter tallrike rapporter virker utmerket i mange andre sammenhenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derimot har vi fått glimrende resultater med Panasonic LF-D311, som er et kombinert DVD-R og DV-DRAM drev. Det har oppført seg eksemplarisk fra første stund.

Programvare

Vi hadde allerede redigert sammen diverse DV-opptak fra den private sfære, med programmet Pinnacle Studio versjon 7. Vi lagret det ferdige resultatet i DVD-kompatibelt format, Her brukte vi bare standardsettingene i Studio 7 som var 720x576 billedpunkter og MPEG2-komprimering med bitrate på 2400.

Total lengde var på 22 minutter og 44 sekunder.

Det tok nesten tre (3) timer å enkode dette på vår 850 MHz Pentium III. Vi hadde heldigvis andre PCer som vi kunne bruke i mellomtiden.

Resultatet var en fil på 418.504 MB, en betydelig reduksjon fra de opprinnelige 7,2 GB som råmaterialet la beslag på.

For selve brenningen brukte vi programmet MyDVD fra Sonic, som fulgte med Pioneer-brenneren. Dette fungerte som nevnt utmerket på Panasonic-brenneren.

Brenne DVD av egne filmer

MyDVD er svært enkelt i bruk. Det baserer seg på at du har gjort klart de forskjellige fimsnuttene på forhånd, så er det bare å bruke dra-og-slipp teknikker for å legge disse inn i programmet. Derfra bruker du samme teknikken til å plassere filmene på menyflaten, hvor de dukker opp som knapper.

Videre er det muligheter for å legge inn stillbilder, musikk og tekst og et godt utvalg av menyknapper og tekstverktøy.

Tidkrevende

Det tok en drøy halvtime å generere de nødvendige filene og brenne disse på DVD-R platen, men programmet og brenneren leverte ved første forsøk.

Vi satte inn platen i vår frittstående Samsung DVD-511 og ventet spent på responsen.
Menyen kom opp, vi trykket på knappen – det virket!

Dessverre var ikke kvaliteten mye å skryte av, med tydelige etterslep og artefakter ved raske bevegelser i bildet.

Tilbake til start

Vi enkodet på ny med bitrate på 7200, noe som tok nye tre timer. Filene ble ikke uventet tre ganger større og vokste til 1.169.044 GB.

Resultatet var strålende, på en TV er det tilsynelatende like bra som det originale DV-opptaket.
Men PCen til familiens yngste, en Celeron 333, hadde problemer med å holde tritt med datastrømmen. Vi bør nok ned til en bitrate på 4800 eller muligens litt høyere.

Mer avansert?

Ønsker du mer avanserte muligheter, som for eksempel å bygge opp menystrukturen ut fra fritt plasserte markører underveis i en ferdig redigert film, trenger du et mer avansert verktøy enn MyDVD.

Sonic har en rekke verktøy tilpasset forskjellig bruk, og DVDiT! er neste skritt på stigen. Denne har muligheten til å legge in markører, eller ”chapters” som de kalles. Disse kan du dra inn i menystrukturen og det dukker automatisk opp knapper som lenker deg til de forskjellige markørene.

Priser

Panasonic LF-D311 koster 6 960 kroner for OEM versjon (med Nero 5.5.4 DVD-R program)
Pioneer DVR-A03 koster 8 495 kroner i komplett pakke med MyDVD og annen brenner programvare pluss DVD-R plater.
DVDit! Standard Edition koster 499 dollar fra Sonics nettbutikk.