Bredbåndshåp for utkanten

Telenor lanserer trådløst bredbånd i distriktene basert på WiMAX-teknologien. Først ut er trøndelagskysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke alltid like greit å få bredbånd i utkant-Norge. Å legge kabler blir sjelden lønnsomt i de mest grisgrendte strøkene, og da blir det straks mer aktuelt å tenke trådløse alternativer.

WiMAX er navnet på en type radioteknologi for trådløst nettverk, med svært god rekkevidde, inntil 50 km. Selv om hastigheten i teorien anslås til hele 75 mbit, avhenger den av mange faktorer – deriblant avstanden. Dersom avstanden er 50 km, vil hastigheten være omtrent 0, i hvert fall med dagens utstyr.

Tatt tid

image: Bredbåndshåp for utkanten


Det er mer enn tre år siden vi skrev om WiMAX første gangen, siden har det skjedd relativt lite med hensyn til utbygning her til lands. Nå tar imidlertid Teleonor i bruk denne teknologien for å gi et tilbud til områder som ikke kan dekkes med tradisjonell ADSL. De første som vil dra nytte av satsningen er fastboende og hytteeiere på trøndelagskysten, i kommunene Frøya, Hitra, Klæbu og Snillfjord.

WiMAX vil i følge Telenor kunne øke dekningsgraden for bredbånd opp mot 98 prosent med minst 1Mbit/s nedstrømskapasitet. Telenor har kjøpt 36 såkalte frekvensblokker for WiMAX, noe som er nok til å dekke hele landet, i følge selskapet. Telenor har inngått kontrakt med Airspan Networks om leveranse av WiMAX basestasjoner.

- En WiMAX basestasjon er på størrelse med en bærbar PC, og kan monteres i en mast eller stolpe. Utbyggingen baseres på eksisterende infrastruktur, men det vil likevel ta noen måneder fra utbyggingen starter, til de første kundene er på nett via WiMAX, forteller Berit Svendsen, divisjonsdirektør i Telenor. Tilbudet vil være likt ADSL-produktet for privatmarkedet, men begrenset opptil 2 Mbit/s i første omgang. Telenor vil tilby bredbåndstelefoni over WiMAX på et senere tidspunkt, avslutter Svendsen.

Les mer om WiMAX i denne artikkelen