Høyhastighets Internett på vei inn i Norge med snilefart
Høyhastighets Internett på vei inn i Norge med snilefartVis mer

Bredbånd til folket

1 av 200 nordmenn har bredbånd. Innen et par år vil alle kunne få ADSL-hastighet på mobiltelefonen, men hva med hjemme-PCen?

Selv om alt tyder på at bredbånd er den nye veien til Internett, viser en undersøkelse utført av OECD store forskjeller i de rike landenes utrulling. Mens 10% av sør-koreanere og 1% av svenskene har bredbånds-tilknytning, er du her i Norge heldig dersom én blant alle dine venner og bekjente har bedre Internett-tilknytning enn ISDN. Kun 0.5% besitter en kabel- eller DSL-tilknytning. Og det er mest sannsynlig ikke mangel på interesse blant dine venner som er problemet:

4000 husstander har fått Telenor ADSL. Ole Magnus Grønli, Informasjonssjef i Nextra, vil ikke oppgi hvor mange som står på venteliste.

- Noe eksakt tall vil jeg ikke komme med, men at det stemmer at ventelisten er lengre enn over dem som har fått ADSL installert, sier Grønli.

Mens alle venter på at mobilt internett skal komme opp i ADSL-hastigheter, har de færreste av oss noe raskere enn ISDN-forbindelse på hjemme-PCen. Og dette altså i et land hvor 71% av befolkningen har tilgang til Internett hjemme, og hvor brukere surfer 56 minutter i snitt hver dag.

Tregheten i utbyggingen skyldes flere ting: For det første er de mindre utbyggerne avhengige av å holde et stramt økonomisk budsjett, og velger derfor kun å bygge ut i områder der de kan få flest abonnenter per meter med utstrakt kabel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selvgjort er velgjort?

Telenor har i større grad enn de andre et sosialt ansvar når det gjelder å få befolkningen på nett. Deres problem har i stor grad vært mangel på teknisk kvalifisert personell og forsinkelser i utstyrslevansene.

UPC er blant firmaene som har forsøkt å gå utenom dette problemet ved å selge gjør det selv-pakker for at kundene skal kunne foreta store deler av installasjonen selv. Telenor annonserte en slik pakke i desember i fjor, men sju måneder etterpå må du fortsatt få en installatør hjem til deg. Det er kanskje ikke så rart at ting tar tid?

Vis meg oversikten over bredbåndsartikler
Hvor raskt bredbånd trenger jeg?