Bredbånd overalt

Men hastigheten varierer stort.

I følge en rapport utarbeidet på oppdrag av Fornyings- og administrasjonsdepartementet har 99,9 prosent av norske husstander nå mulighet til å få bredbånd hjemme.

Men som du sikkert har erfart: Skrytehastigheten som oppgis av bredbåndsleverandørene er ikke alltid like imponerende når du sitter hjemme i din egen stue.

Vårt Surfometer avslører hvor kjapp hastigheten er på din bredbåndslinje!

For hva er egentlig bredbånd?

For at bredbåndsdekningen i Norge skal være 99,9 prosent har selvsagt tallknuserne tatt noen grep. Denne prosentdelen nås nemlig kun hvis man oppfatter bredbånd som minst 640 kilobit per sekund (kbit/s) opp, og 128 kbit/s ned.

Og den hastigheten er ikke mye å skryte av, spør du oss...

Mer oppløftende er det imidlertid å vite at nesten 80% kan få bredbåndslinjer på 12 Mbit/s eller mer, men hvorvidt dette gjelder deg, avhenger helt av hvor du bor og hvilken leverandør du kan benytte.

Hvor kjapt bør bredbåndet være i 2015?

I følge rapporten er det to alternative løsninger myndighetene har å velge mellom:

* Godt nok er det som kreves for at befolkningens behov skal bli noenlunde tilfredsstilt, og i 2015 antas dette å være 8 Mbit/s ned og 1 Mbit/s opp.

* Ledende bredbåndsnasjon er det som kreves for å oppfylle festtalenes forventninger om Norge som globalt forbilde på utnyttelse av IKT, og i så fall bør hastigheten være 50 Mbit/s ned og 10 Mbit/s opp.

Og jada, det er lov å håpe, men ikke vær for optimistisk. I følge digi viser analysen at de offentlige tilskuddene som skal til bare for å oppnå "godt nok"-alternativet ligger på mellom 470 og 1540 millioner. Det er ikke spesielt oppløftende lesning for deg som bor i grisgrendte strøk og sliter med trege linjer.

Kilde: digi.no og tu.no