Bråker fortsatt litt, men mye bedre utskrifter

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Selv om Canon hevder at skriveren er stillere enn forgjengeren, synes vi fortsatt den bråker i overkant mye i forhold til sammenlignbare modeller fra HP/Epson/Lexmark.

Bedre farger

På den annen side er utskriftene merkbart bedre enn hos tidligere Canon-modeller, først og fremst på foto. Forbedringene ligger først og fremst på fargegjengivelsen, og her er faktisk S450 overraskende nok en av de aller beste blekkskriverne vi har testet.

Punktstørrelsen er noe større enn hos konkurrentene, men på høyoppløselige bilder (mer enn 300 ppi) scorer S450 bra. Streker er skarpe og klare, og alle fargeoverganger beherskes eksemplarisk.

Vi oppdaget noen små feil i form av noen ujevnheter i dråpeplasseringen helt mot slutten av en A4-fotoutskrift, men velger å tro at problemet ligger i betadriveren som fulgte med skriveren.

Vi har tidligere latt oss imponere av fotokvaliteten på skrivere som HP 990 og Epson Stylus Color 880, selv om disse bare har vært utstyrt med tre kamre med fargeblekk i tillegg til sort. For moro skyld skrev vi ut det samme fotografiet med og uten Canons fotokit, og kunne se tydelig forskjell. Spesielt hudfarger hadde for stort innslag av rødt, men her er vi overbevist om at andre fire-kammers skrivere gjør en bedre jobb en Canon S450.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blandede erfaringer

Dersom du velger kvaliteter høyere enn ”normal” på utskriftene dine, jobber skriverhodene bare fra høyre mot venstre, og ikke begge veier. Dessuten oppdaget vi at skriverhodene jobbet i hele papirbredden kant på papiret, selv om fotografiet bare er noen centimeter bredt. Det betyr i praksis at det kan ta urimelig lang tid å skrive ut lange og smale grafiske elementer.

På kombinerte utskrifter, for eksempel webutskrifter med blandet tekst og grafikk, er derimot ytelsen svak. Kladdeutskriftene går riktignok rimelig kjapt, men kvaliteten er for dårlig. I normalmodus er kvaliteten like bra som i kladdemodus på for eksempel HP 950, men bare halvparten så kjapp.

Når det er sagt, klarer skriveren seg likevel godt hastighetsmessig – både på foto (spesielt heldekkende) og rene tekstutskrifter. På sistnevnte bruker S450 gjerne litt tid på å komme i gang, men deretter går det unna i høyt tempo. I motsetning til mange andre skrivere fra andre produsenter som vi har testet tidligere, ligger oppgitt hastighet på S450 svært nært det vi erfarer i praksis.

Vår kostnadstest viser en sidekostnad rett i underkant av fire kroner per helsides fotoutskrift, og det er helt akseptabelt.

Konklusjon

Summa summarum ble vårt møte med S450 en behagelig opplevelse. Skriveren har kvaliteter som gjør den til et godt kjøp, og vesentlig bedre enn BJC6200.

Spesielt vil vi trekke frem de omfattende mulighetene som ligger i styreprogrammet til skriveren, og ikke minst det faktum at dette er en skriver som er enkel både å administrere og bruke.
Honnør til Canon for fremskrittene på fargefronten.