BrainWave CRD-BP2N

Å brenne en CD er en prosess som må foregå under kontrollerte betingelser, uten avvik. Siden det er en laserstråle som endrer strukturen i materialet, er det ikke bare å gå tilbake og prøve igjen hvis noe går galt. BrainWave er utstyrt med BurnProof, en teknikk som skal sørge for at det ikke går noe galt.

Publisert
BrainWave CRD-BP2N
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Brenneren som markedsføres av Nichimen, og selges under navnet BrainWave CRD-BP2N, er et produkt fra det langt mer kjente firmaet Sanyo. Teknikken som de kaller BurnProof, sørger for at brenningen ikke mislykkes selv om datastrømmen til brenneren blir avbrutt, eller for langsom. Spesielt ved høye brennehastigheter vil dette kunne bli et problem. Det setter også begrensninger på bruken av PCen til andre oppgaver mens brenningen pågår.

Du kan lese mer om BurnProof-teknikken i denne artikkelen.

Generelt

BrainWave er en 12x CDbrenner, som også skriver CD-RW med 4x hastighet. I tillegg skal den kunne lese CDer med en hastighet på opptil 32x.

Grensesnittet er Fast SCSI og tilkoblingen er en standard 50-pins kontakt av den gamle brede typen.

Betjeningen er helt ordinær, med en betjeningsknapp på fronten, to indikatorer for aktivitet, lydutgang på minijack og volumkontroll.

Det er standard utgang for analog lyd bak på kabinettet for tilkobling til lydkortet, men ingen digital S/PDIF utgang. Dette er i god tradisjon på SCSI-brennere og lesere.

Programvare

Det følger med siste versjon av Nero, som er et meget avansert brenneprogram. Det støtter alle tenkelige og utenkelige standarder og formater, og har også noen triks i ermet for å tøye grensene. Du kan for eksempel brenne mer data enn kapasiteten på mediet "egentlig" tillater, ignorere ustandard formater ved kopiering osv.

Det eneste som vi synes er irriterende, er at det er klønete å skrive en image-fil på harddisken. Da må du først velge en "Virtuell CD-brenner" som du "brenner" filene til. Når du så skal skrive til CD-R-plater, må du gå tilbake og velge den egentlige brenneren igjen, og så sette i gang den egentlige brenneprosessen.

Å lage en image burde rett og slett være et menyvalg plassert på samme sted som å brenne en image.

Slik som det er nå, er det lett å glemme å stille om programmet til å bruke den egentlige brenneren, i stedet for å brenne image-fil.

Bortsett fra dette er Nero et meget kraftig brenneprogram, og har i den siste versjonen også støtte for BurnProof.

Vi fikk ikke testet BurnProof med noen andre brenneprogrammer, siden det ikke er kommet støtte for dette i noen av disse.

BurnProof i praksis

For å gjøre det så vanskelig som mulig for BurnProof, satte vi i gang den mest krevende av våre harddisktester mens brenningen pågikk. Denne testen er en kombinasjonstest, som skriver og leser flere filer samtidig, og virkelig stresser harddisken.

Mens den var opptatt med dette, skulle den samtidig klare å levere en jevn datastrøm til brenneren, en umulig oppgave.

Vi hadde satt brennehastigheten til 12x, og brenningen startet. I stedet for de knappe 7 minuttene som denne brenningen normalt tar, tok det i overkant av 20 minutter å brenne CDen.

Harddisktesten var ferdig før brenningen, og da registrerte vi at framdriften tok seg kraftig opp.

Men det virket! CDen kom helt feilfri ut av brenneren.

Ikke på musikkCD

MusikkCD fikk vi ikke til å brenne med BurnProof aktivert. Vi prøvde flere ganger, på flere forskjellige hastigheter, men fikk alltid den samme feilmeldingen.

BrainWave CRD-BP2N

Nero begynte egentlig aldri å brenne, og vi forsøkte å brenne uten BurnProof på de samme platene, ved 12x. Det gikk helt problemfritt.

Rask ripper

Ripping (kopiere vanlig musikk-CD til harddisk) av vår musikkCD gikk på 5 minutter og 53 sekunder, som er meget raskt. Det var riktignok ikke mulig å rippe verken med WinDAC, som vi vanligvis bruker i testen, eller AudioCatalyst 2.1.

Med Nero sin innebygde rippefunksjon gikk det derimot svært raskt. Vi hadde noen problemer med et av sporene på en av våre eldre testCDer, men den platen vi brant på 12x på denne brenneren gikk uten problemer.

Ujevn leser

Lesehastigheten kom ikke opp i mer enn 2.290 KB/sekund på CDR-plater, som ligger langt under de spesifiserte 4.800 KB/sekund som er den maksimale oppgitte hastigheten (32x). Dette gjaldt også plater som den selv hadde brent.

På en ordinær CD kom hastigheten på slutten opp i 4.691 MB/sekund, som er bra.

Vår mening

Brenneren er rask, meget pålitelig når det gjelder å brenne dataCDer, og gjør det mulig å bruke PCen til andre ting mens brenningen pågår. Dette er rett og slett mer produktivt, og et stort pluss til BurnProof-teknikken.

At dette ikke fungerer med brenning av musikkCD er et lite minus, men det kan godt hende at dette er helt bevisst fra Sanyo sin side. Siden det ikke er noe problem å brenne på 12x, synes vi ikke at dette er noen stort minus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer