Stue-PCens nye favorittprogram?
Stue-PCens nye favorittprogram?Vis mer

Boxee - bedre og bedre

Sosialt mediesenter med et hav av funksjoner.

Det begynner å nærme seg halvannet år siden vi først testet Boxee, som den gangen var i lukket alpha.

Siden den gang har programvaren utviklet seg betraktelig, og selv om Boxee fortsatt er i beta, er den i senere tid blitt tilgjengelig for alle.

Boxee er en mediesenterprogramvare som spiller nært sagt alt, og ikke bare det du har på harddisken - programmet kan også vise massevis av nettinnhold; det være seg video, musikk eller bilder.

Også Boxee er basert på Xbox Media Center; mediesenterprogramvaren som så dagens lys på den første Xbox-konsollen, men som i senere år har blitt portert over både til Windows, Mac og Linux. Vi har også tidligere omtalt Plex, som befinner seg i samme gate.

En sosial mediespiller

Noe som skiller Boxee fra sine konkurrenter, er fokuset på sosial interaksjon med andre. Via nettsidene til Boxee kan man legge til andre folk som venner, og når man ser noe man liker, kan man anbefale det til andre (også på Facebook, Twitter etc). Dette innholdet havner da i en egen strøm på Boxees forside.

Boxees forside - til venstre en liste over det vennene dine har anbefalt, i midten "featured"-stoff, og til høyre det du har lagt til i spillekøen.
Boxees forside - til venstre en liste over det vennene dine har anbefalt, i midten "featured"-stoff, og til høyre det du har lagt til i spillekøen. Vis mer


Første gang du starter Boxee, vil du typisk indeksere innholdet du har lagret på harddisken. Boxee scanner automatisk etter både musikk, bilder og filmer, men det er også mulig å legge til kataloger manuelt. Prosessen tar litt tid, og basert på filnavnet henter også Boxee informasjon fra nettet, som for eksempel coverbilde og rating fra IMDB for filmene du har lagret på disken.

Som du ser på bildet over, er applikasjonen delt inn i bilder, lyd, filmer, tv-serier og applikasjoner, og innenfor hvert menyvalg kan du velge om du vil spille av lokalt innhold eller nettinnhold. Boxee er integrert mot en god del nettjenester, f.eks. Flickr, YouTube, Hulu etc.

Applikasjoner er egentlig Boxee-tilpassede utgaver av diverse nettjenester. Eksempelvis kan du se på bilder fra Boston Globes fantastiske Big Picture-galleri, høre musikken fra We are hunted (som genererer topplister basert på hvilke sanger som nevnes mest i sosiale medier), se filmer fra YouTube, Photoshop-opplæringsvideoer, Diggnation eller hva det måtte være. Applikasjonene kan du legge til som favoritter, slik at du får raskere tilgang til godbitene.

Alt med fjernkontrollen

Noe av det briljante med Boxee, er at du skal kunne gjøre alt med en fjernkontroll som har piltaster og to knapper. Du kan for eksempel bruke den lille fjernkontrollen fra Apple, eller andre fjernkontroller du måtte bruke mot PC-en. Det finnes også en egen iPhone-applikasjon som gjør at du kan bruke iPhone som fjernkontroll. Selvsagt kan du også bruke tastaturet.

Programmet er også spekket med små finesser. Eksempelvis kan du se på en videofil du har lagret på harddisken, velge "subtitles" og så slår Boxee opp mot OpenSubtitles.org der du bare velger hvilket språk du vil ha, og så vips.

Det er i det hele tatt mye å utforske, og heldigvis kommer Boxee med en instruksjonsvideo som drar deg igjennom de viktigste funksjonene på et par-tre minutter. Her får du et et lite glimt av hva Boxee har å by på:


Kommer snart med egen boks

Boxee samarbeider med D-Link og NVIDIA og kommer snart til å lansere en egen boks som kan stå under TV-en i stua, og som derfor konkurrerer med andre mediespillere på markedet. Vi har tro på at Boxee med en såpass omfattende programvare kan vise seg å få en svært konkurransedyktig boks i dette markedet.

Samleside: mediespillere

Fiffig design? Boxee box vil garantert vekke oppsikt på tv-bordet.
Fiffig design? Boxee box vil garantert vekke oppsikt på tv-bordet. Vis mer


Boxee box vil være basert på Tegra 2 (T20)-plattformen og få en ARM Cortex A9-prosessor med to kjerner. Boksen skal være Linux-basert og kraftig nok til å spille 1080p-filmmateriale, i tillegg til å streame HD-innhold fra nettet.

I tillegg kommer boksen med en RF-basert fjernkontroll med piltaster og knapper på den ene siden og fullt tastatur på undersiden. Trådløs nettverk er også på plass, og det er fullt mulig å streame innhold fra andre maskiner i nettverket. Harddisk (eller minneplugg) kobler du til via USB-porten (2 stk).

På baksiden er det i tillegg optisk utgang, HDMI, LAN og RCA-utganger (stereo). Boksen kommer også med en SD-kortleser. Prislappen er lovet å bli under $200, men vi blir ikke overrasket om dette blir ganget med 10 her til lands selv om dollarkursen er under seks.

Fjernkontrollen til Boxee Box har tastatur på undersiden.
Fjernkontrollen til Boxee Box har tastatur på undersiden. Vis mer


Så - hva venter du på? Pek nettleseren til http://www.boxee.tv/, registrer deg og last ned programvaren (Windows/Mac/Apple TV/Linux-kompatibel). Her er det mye å kose seg med.