Bør du bytte kortleser?

Mange nye formater: Klarer den gamle kortleseren de nye minnekortene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har hatt disketter, flyttbare disker av forskjellig slag, CD-er og DVD-er. Men det viktigste flyttbare lagringsmediet i dag er minnekortet. Det overgår alle forløperne i kapasitet og hastighet, og tar nesten ikke fysisk plass.

Men kortet må både skrives til og leses, noe som ikke alltid er helt uproblematisk.

Flere formater

Det er mange formater på markedet, men det er SD (Secure Digital) som dominerer. SD finnes i mange utgaver, det opprinnelige SD-formatet støtter bare opptil 4 GB. I dag finner vi to SD-varianter som er fysisk mindre, Mini SD og Micro SD, som primært brukes i mobiltelefoner.

Teknikken i SD-kortene har blitt videreutviklet og fått langt større kapasitet. De heter nå SDHC (Secure Digital High Capacity), og kan nå lagre opptil 32 GB. Men det stopper ikke der. Den nyeste standarden heter SDXC og kan håndtere en kapasitet på opptil 2 TB (Terabyte).

SD-kort i alle varianter har i skrivende stund tilsammen ca 80% andel av markedet.

image: Bør du bytte kortleser?


Tidligere var Compact Flash en dominerende standard. Den finner vi i dag nesten bare i profesjonelt utstyr, siden kortet og mekanismen rundt tar en god del mer plass enn tilsvarende for SD. Men selve kortet er mer robust og størrelsen gjør at det er lettere å håndtere uten å gå over i pirkemodus. Du kan f eks bruke hansker og likevel håndtere CF-kort på proft utstyr.

CF er pinne-kompatible med IDE/ATA og for maskinen det sitter i oppfatter kortet som en harddisk. Standarden (Rev. 4.1) støtter i dag overføring av data med opptil 133MB/sek. Ofte blir hastigheten oppgitt som en faktor, f.eks. 133x. X-en tilsvarer CD-ROM hastigheten på 150 kB/sek, og et CF-kort på 150x skal da kunne håndtere 22,5 MB/sek.

En ny standard for CF er underveis, basert på SATA. Da vil overføringshastigheten kunne komme opp i 300 MB/sek. Disse kortene vil ikke være kompatible med dagens CF-kort.

Hva med kortleseren?

Mange av oss sitter med kortlesere vi anskaffet for noen år siden, og har ikke tenkt så mye på hvordan den fungerte. Så lenge den leser kortene har det vært greit.

Men hva skjer hvis du får et nytt kamera eller lydopptaker som bruker SDHC? Eller kanskje du har begynt å ta flere bilder og synes at den gamle kortleseren begynner å bli treg?

Er det da et poeng å skifte ut kortleseren? Ikke nødvendigvis.

Testing av dagens SDHC-kort viser at lesehastigheten ikke har blitt noe høyere, verken med nye eller eldre kortlesere. Det er fremdeles selve kortet og PC-en du bruker som setter begrensninger.

image: Bør du bytte kortleser?


Testene over ble utført med et par flerformats-lesere av den typen du finner på billigsalg over alt som koster fra hundrelappen og oppover, samt på en dyrere kortleser fra Sandisk.

Det finnes imidlertid et par andre begrensende faktorer du kan støte på; grensesnitt og formatstøtte. Du kan altså for eksempel støte på kortlesere som kun takler USB 1.1-hastighet, og da vil hastigheten være begrenset til maks 11 Mbps, altså i underkant av 1,4 MB i sekundet. Denne begrensningen kan også ligge i selve USB-porten, da i hovedsak på gamle PC-er.

Dessuten vil en eldre kortleser ikke vil være kompatibel med SDHC. Disse kortene dukket opp på markedet først i 2006. For Mini SD og Micro SD, samt andre mindre kort, finnes overganger som lar deg lese dem i spor beregnet for de større kortene.

DinSide har for øvrig testet kortlesere tidligere, den siste testen finner du her.