Boombox: Logitech UE eller Sharp GX-M10H?

To boomboxer som er ulike som natt og dag. En ting har de likevel felles.

Logitech og Sharp byr her på mye av det samme i svært så ulike innpakninger. Men det er forskjeller, også på det som ikke er så synlig ved første øyekast. Foto: Produsenten/Per Ervland
Logitech og Sharp byr her på mye av det samme i svært så ulike innpakninger. Men det er forskjeller, også på det som ikke er så synlig ved første øyekast. Foto: Produsenten/Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da vi så Sharps nye boombox for første gang på årets IFA-messe ble vi med ett tatt tilbake til 80-tallet: Den er så stor og skrikende at den nesten lukter after-ski og fest på lokalet. Et elsk og/eller hat-produkt.

Men Sharp har selvsagt ikke eneretten på begrepet boombox, og Logitechs modell er et langt mindre og hendigere alternativ.

Til tross for den åpenbare design- og størrelsesforskjellen er det faktisk ikke mer enn 200 kroner som skiller: Logitechen koster rundt 2.000 kroner, mens Sharpen ligger på 2.200.

Selv om grunnkravet til en boombox er at den er en bærbar musikkspiller, er hovedpoenget at de også klarer å spille høyt nok til øke stemingen på en fest. Spørsmålet er selvsagt om de holder det de lover.

Logitech UE Boombox

Førsteinntrykket av Logitechs alternativ er at den ser litt billig ut, helhetsinntrykket stiger likevel når vi pakket den ut. Langs ryggen går det nemlig et avrundet aluminiumshåndtak som ikke bare øker kvalitetsfølelsen: I tillegg til være praktisk når du skal bære den med deg, er det også stilrent, fordi du her slipper å ha en løs bærestropp dinglende på siden når du setter den fra deg.

Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P
Foto: Øyvind P


Den store fordelen til UE Boombox er imidlertid at den er så befriende enkel i bruk. Hele konseptet her er nemlig at lyden skal overføres via Bluetooth fra din smartmobil, eller nettbrett, og det er heldigvis en lek å sette opp.

Totalt kan Boomboxen kjenne igjen åtte Bluetooth-enheter, men det store partytrikset er at tre enheter faktisk kan være koplet til samtidig. Dermed blir det langt enklere å spille av din favorittmusikk, eller kanskje viktigere: Overstyre musikkvalg du ikke liker.

Volumet styres direkte fra avspillerenheten din, og anlegget har faktisk bare en av/på-knapp, i tillegg til en bryter for å aktivere Bluetooth-søk. Denne enkelheten har vi sans for.

Den trådløse rekkevidden er forøvrig oppgitt til omtrent 15 meter, og det oppladbare batteriet skal gi opp til seks timers bruk mellom hver lading. Det siste vil selvsagt være avhengig av hvor høyt du spiller, og selv klarte vi fint å tyne ut fem timer på relativt høyt nivå.

Men hva med lyden? Vi har spart det beste til slutt, for Logitechen har faktisk overraskende god lyd. Den vil selvsagt ikke erstatte stereoanlegget ditt, men denne lille rakkeren på rundt to kilo spiller etter vår oppfatning godt: Ikke bare har den langt mer bass enn vi hadde forventet, den evner også å gi en del mellomtone. Det siste er dessverre ikke noen selvfølge. Sist, men ikke minst: Den spiller høyt nok til å dekke de flestes behov, og i en liten leilighet vil den definitivt komme til sin rett.

Sharp Boombox GX-M10H

Der Logitechen er enkel og grei, har Sharp gått for en helt annen tilnærming. Show-off-designet er allerede nevnt, og med en egenvekt på nesten 7,5, kilo er ikke bæreselen bare til pynt. Dette er en kraftplugg som vekker oppsikt og tar plass.

Sharps boombox gir deg også svært mange muligheter:

Vi nevner blant annet innebygget CD-spiller, radio, fjernkontroll, egen dokking for iPhone og iPod, USB-avspilling og lading for nettbrett, samt mikrofon og gitar-inngang. Sharpen har også mulighet for avspilling på batteri, men fester du hardt tror vi at det kan bli en ganske kostbar affære. Her tipper vi nemlig at batteriene vil ryke raskt unna.

Det eneste vi savner er muligheten til trådløs overføring av musikk, Sharpen har altså verken Blutooth eller AirPlay-mulighet, og det er et skår i gleden i dag. Merk deg også at iPhone/iPod-dokken ikke omfatter siste generasjon med den nye Lightning-kabelen. Det vil altså si at du med en iPhone 5 må koble til via USB-inngangen i fronten.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland


Men hva med lyden? Sharps Boombox er stor, og med ekstra størrelse forventer vi også større lydtrykk. Og for å si det pent: Det får vi!

Her er det kraft og trykk så det holder i bøtter og spann. En ting er at du kan spille høyt før den begynner å vrenge, men kanskje viktigere er at den også gir god bass selv på moderate volumnivåer. Digger du basstrykk er det altså bare å smile fra øre til øre.

Men Sharpen er ikke akkurat hva vi vil kalle fintfølende. Er julesanger med Sølvguttene det du liker best, kan du altså bare glemme det, for her forsvinner mange av detaljene i bassen. Skal du derimot på mimretur med kompisgjengen og vil tørke støvet av de gamle AC/DC-platene dine, kommer du til å føle deg hjemme med en gang. Forhåpentligvis vet du selv hvilken lyttergruppe du tilhører.

Konklusjon

Harrytassen i oss har falt totalt for Sharpens alt annet enn diskrete uttrykk, og på nachspielet vil du garantert få bonuspoeng for at den har lysdioder rundt basselementene på sidene. Dette er altså alternativet for deg som skal ha en slepbar partyboks med mange muligheter og oversynlig utseende.

Det er mulig vi kan skylde på alderen, men vi ender likevel opp med Logitechen som vår favoritt: Den spiller bra nok, og ikke minst høyt nok til vårt behov, og den trådløse musikkoverføringen via Bluetooth fungerer bra. At den i tillegg er mer konevennlig nevner vi bare i en bitteliten bisetning...

Testresultat

Logitech UE Boombox

Terningkast

Lett (2 kilo), god lyd til størrelsen, Blutooth fungerer bra.

Ikke noe spesielt

Testresultat

Sharp Boombox GX-M10H

Terningkast

Mange muligheter, spiller høyt og ser tøff ut.

Vi savner trådløs tilkobling