Blu-ray til folket

Hjemmekino-folkets favorittformat er på god vei til å bli folkets favoritt.

Allerede tidlig i september fortalte vi deg at Blu-ray salget hadde eksplodert i Europa, og på dagens seminar i regi av Blu-ray forum kom den endelige bekreftelsen på at det samme også gjelder her til lands.

Se også: Nytt på BD-live og Se Harry Potter på BD-live

Skeptikerne tok feil

Elektronikkbransjen var altså tidlig ute da de kåret Blu-ray til årets julegave i fjor. For med de nye salgstallene på bordet kunne de strengt tatt like gjerne gitt dem prisen i år også.

For dette er milepæler verdt å merke seg:

* Per oktober 2009 er 10 prosent av alt kjøpefilmsalg på Blu-ray. På enkelte av stortitlene er faktisk Blu-ray andelen opp mot 20 til 30 prosent.

* I oktober var inntektene fra Blu-ray salget alene høyere enn inntektene fra det totale leiemarkedet.

* I oktober var salget av Blu-ray-spillere for første gang større enn salget av dvd-spillere.

Vi regner med at i 2012 og 2013 vil Blu-ray-spillere og –discs utgjøre over 50 prosent av markedet, sier John Berge fra videobransjens fagblad Release.

Se bilder fra konferanser her:


Sammenlignet med DVD?

Det er lett å glemme hva som har skjedd de siste 10 årene, og mange tror fortsatt at alt gikk på skinner når det gjaldt DVD-formatet. Det gjorde det ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta er nemlig at det faktisk tok litt tid før DVD slo gjennom for fullt, noe som også blir synlig når man sammenligner tallene direkte:

* I sitt fjerde salgsår var det f.eks solgt 86.000 DVD-spillere. Slår prognosene til vil imidlertid spillersalget av Blu-ray runde 570.000 spillere i sitt fjerde salgsår (slutten av 2010).

Det vil altså si at Blu-ray er seks ganger større enn DVD målt etter samme tid i markedet!

De rykende ferske tallene til Elektronikkbransjen bekrefter Blu-ray Forums prognoser: Hittil i år er det solgt 55.000 stasjonære Blu-ray spillere (Blu-ray på PC og i Playstation 3 kommer i tillegg), samt 15.000 hjemmekino-anlegg med integrert Blu-ray spiller.

* Blu-ray salget har tredoblet seg fra 2008 til 2009, og i Europa vil man runde 31 millioner solgte filmer i 2009.

* Hvert 10. europeiske hjem har nå minst en Blu-ray spiller. Innen 2011 vil 20 prosent av alle hjemme i Europa ha en BD-spiller.

Se også:
MovieIQ er nytt på BD-live
Se Harry Potter på BD-live