Blu-ray på PCen

Smart program gjør det enklere å spille Blu-ray-filmer på helt vanlige PCer og skjermer.

«Så hva gjør du? Kjøper nytt utstyr? Det kan du selvfølgelig gjøre, men det finnes heldigvis enkle løsninger som er langt rimeligere.»


Formatkrigen er for lengst over, og prisene på Blu-ray-utstyr kryper sakte men sikkert nedover. En Blu-ray-leser til PC fås nå til rundt tusenlappen, mens brennere starter på rundt 1 600 kroner i nettbutikkene.

De billigste avspillerne for stue-bruk koster rundt 1 500 kroner.

Hvis du allerede nå begynner å falle av lasset kan vi opplyse om at Blu-ray regnes som DVD-ens etterfølger. Blu-ray-platene har plass til langt mer informasjon, noe som blant annet materaliserer seg i bilder med langt større detaljrikdom enn DVD. Dette kommer best til syne hos deg som har gått til innkjøp av en flatskjerm på 37 tommer eller mer.

Mange stiller imidlertid spørsmålstegn ved behovet for Blu-ray-brennere. Prisene på media er fortsatt høy (rundt 100 kroner for en plate med 25 GB kapasitet), og til backup-formål foretrekker de fleste en rask og billig ekstern harddisk. Flere av de store elektrokjedene reklamerer med eksterne harddisker med 20 ganger denne kapasiteten til rundt 500 kroner.

Til film derimot, er Blu-ray langt mer interessant. Utvalget av filmer øker i raskt tempo, og prisene er på vei nedover til velkjent DVD-nivå.

Stor forvirring

Denne kombinerte Blu-ray-brenneren og HD DVD-leseren fra LG får du til 1 600-1 700 kroner i flere nettbutikker nå. Rene avspillere får du gjerne ned mot tusenlappen. De fleste kommuniserer med PCen via SATA-grensesnittet, og monteres like enkelt som en vanlig DVD/CD-ROM.
Denne kombinerte Blu-ray-brenneren og HD DVD-leseren fra LG får du til 1 600-1 700 kroner i flere nettbutikker nå. Rene avspillere får du gjerne ned mot tusenlappen. De fleste kommuniserer med PCen via SATA-grensesnittet, og monteres like enkelt som en vanlig DVD/CD-ROM. Vis mer


Dessverre hersker stor forvirring blant publikum vedrørende avspilling av Blu-ray-filmer på PC-skjermer og TVer, mye takket være regionkoder og krypteringsmekanismene filmbransjen har fått implementert for å forhindre piratkopiering av materialet (AACS).

Artikkelen fortsetter under annonsen

I denne artikkelen skal vi først og fremst konsentrere oss om avspilling på PC. Da trenger du, i tillegg til selve drevet, et PC-program som kan spille av Blu-ray-filmer.

Du kan foreløpig ikke bruke Windows Media Player eller en av de andre "vanlige" multimedieprogrammene. Som regel får du med et egnet avspillingsprogram når du kjøper Blu-ray-leser/brenner, i vårt tilfelle Cyberlink PowerDVD 8. Utvalget av gratisprogrammer er foreløpig skralt, og dersom du bruker Linux eller MacOS er det enda dårligere, dessverre.

Og videre: Skal du spille av en Blu-ray-film via en digital utgang (vanligvis DVI eller HDMI) på skjermkortet, kreves i tillegg både at skjermkort og skjerm støtter HDCP-kryptering av signalet. Har du et litt eldre skjermkort og skjerm/TV kan du som regel bare glemme dette.

Du risikerer å få denne feilmeldingen dersom du har inkompatibelt skjermkort og skjerm/TV - hvis du bruker digitale ut- og innganger vel og merke.
Du risikerer å få denne feilmeldingen dersom du har inkompatibelt skjermkort og skjerm/TV - hvis du bruker digitale ut- og innganger vel og merke. Vis mer

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Så hva gjør du? Kjøper nytt utstyr? Det kan du selvfølgelig gjøre, men det finnes heldigvis enkle løsninger som er langt rimeligere.

To gode løsninger

Hvis du har koblet PCen til skjermen via en slik kabel behøver du ikke bekymre deg over krypterte signaler i det hele tatt. Da er nemlig signalene analoge, ikke digitale.
Hvis du har koblet PCen til skjermen via en slik kabel behøver du ikke bekymre deg over krypterte signaler i det hele tatt. Da er nemlig signalene analoge, ikke digitale. Vis mer


Den vanligste løsningen er å sende analoge signaler fra skjermkortet ditt til PC-skjermen eller TVen, ved hjelp av en VGA-kabel. Det er nemlig stor sannsynlighet for at skjermkortet ditt både har en digital utgang (DVI) og en analog utgang (VGA), og at skjermen din også har det samme. Det finnes også enkle overganger fra DVI til VGA.

At signalet blir analogt behøver slett ikke bety at bildekvaliteten blir degradert av den grunn. VGA støtter nemlig full HD-oppløsning.

Det er heller ikke usannsynlig at PCen din allerede er tilkoblet skjermen på denne måten. Litt eldre og nyere billige skjermer har nemlig ofte kun analog VGA-tilkobling.

Hvis dette er tilfelle behøver du ikke å bekymre deg over krypterte signaler i det hele tatt. Du må imidlertid forholde deg til regionsperrer, noe som betyr at du ikke får avspilt filmer du har kjøpt i USA i Norge, for eksempel.

Program løser biffen

En bedre løsning kan derfor være å fjerne krypteringen og regionsperrer på direkten, og det er her Slysoft AnyDVD HD kommer inn i bildet. Dette er et lite program som kjører i bakgrunnen, som dekrypterer Blu-ray og HD DVD-materiale når platen settes i avspilleren. Vi har testet denne løsningen, og den fungerer utmerket.

AnyDVD HD sørger for å fjerne regionsperrer og kryptering på både HD DVD- og Blu-ray-filmer.
AnyDVD HD sørger for å fjerne regionsperrer og kryptering på både HD DVD- og Blu-ray-filmer. Vis mer


Det er imidlertid ikke noen 100% sikker løsning. Det kan nemlig dukke opp filmtitler som bruker nye "vrier" for å gjøre det vanskelig for forbrukeren, og derfor kreves det at du oppdaterer programmet med jevne mellomrom. Heldigvis oppdaterer Slysoft programmet sine ofte, og vi har ennå til gode å oppleve at noen av våre filmer blir avvist.

Ripper

Dekrypteringen åpner også for å kunne rippe filmen til harddisken. Denne funksjonen er innebygd i AnyDVD HD, og aktiveres ved å høyreklikke på reve-ikonet i systemmenylinjen.

Du vil da få en ukryptert versjon av filmen som du kan spille av med diverse medieavspillere, for eksempel VLC, rett fra harddisken. Men vær klar over at høyoppløselige Blu-ray-filmer vil okkupere mye harddiskplass, i vårt tilfelle 36 GB...

Det finnes muligheter for å komprimere filmene til andre formater, men det skal vi ta for oss i en senere artikkel.

Blu-ray-filmer byr på en detaljrikdom og skarphet i bildet som er helt enorm. Vi bruker avspiller-programvaren PowerDVD 8 fra Cyberlink, som vi er kjapp og stabil.
Blu-ray-filmer byr på en detaljrikdom og skarphet i bildet som er helt enorm. Vi bruker avspiller-programvaren PowerDVD 8 fra Cyberlink, som vi er kjapp og stabil. Vis mer

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kommer mer

Vi kommer snart med flere artikler om Blu-ray på PCen, i neste omgang vil vi se nærmere på hva som kreves av data- og grafikkraft. Kanskje du kan bygge din egen stue-PC med Blu-ray for en billig penge?

Når det gjelder AnyDVD HD kan det prøves gratis i 21 dager. Ønsker du å beholde programmet etter dette, koster en registrering rundt 500 kroner. Det virker både i XP, Vista og Windows 7, og kan lastes ned fra denne siden.

Flere datasaker på DinSides dataforside!

(Først publisert august 2008, vesentlig oppdatert 4. februar 2009)