Blu-ray nærmer seg

Sony satser på HD i alle fasonger, og Blu-ray er en nøkkelfaktor. Lanseringen av Blu-ray produkter nærmer seg, men utvalget i første runde blir begrenset.

Sony inviterte til pressevisning av Blu-ray i sin butikk på Karl Johan, det er ikke lenge før vi ser produkter i butikkene.

Diskusjonen pågår om formatets kvaliteter, i bredeste forstand, og da er det ikke bare lyd og bilde det er snakk om. Sony har en posisjon i markedet som de selv ser på som en styrke og er stolte over. I konsumentmarkedet er de stadig sterke, selv om resultatene har vært litt ymse i forskjellige segmenter/markeder. I proffmarkedet er Sony svært sterke, mesteparten av profesjonelt HD-utstyr leveres av Sony, i markedet for spillkonsoller har de dominert lenge, filmdistribusjonen tar seg av 50% av alle filmer som er laget og musikk på plate domineres av Sony-selskapene Sony BMG og Sony Music Entertainment Japan. I tillegg har vi jo mobiltelefoner og en utstrakt finansiell virksomhet.

Konkurrenter og publikum er ikke alltid like begeistret over at Sony sitter med til dels svært stor kontroll over produksjon og distribusjon av både maskinvare og innhold. Men viljen til samarbeide er likevel dominerende, det er over 170 firma som er med i Blu-ray Disc Association.


Strategien til Sony går ut på å etablere et Blu-ray marked med Playstation3. Det kommer 1 mill. PS3-maskiner til Europa, av disse er 40 - 50 000 fordelt til de nordiske markedene.
Senere kommer spillere for andre målgrupper. Det første produktet er spilleren BDP-S1E, som vil bli en relativt hi-end maskin for hjemmekinoentusiaster. Prisen vil ligge i området 10 - 12 000 kroner når den kommer i salg senere i år.


Sony ser på PS3 som en billig maskin, men dette er det delte meninger om. Den er elegant, kraftig og har svært gode spesifikasjoner, men mange mener at den er for sent ute og for dyr i forhold til konkurrentene. En Xbox 360 pluss HD-DVD-spiller vil ligge mellom en og to tusen kroner lavere, og denne platformen er allerede godt etablert.

Det vi har sett av spill og HD-avspilling fra PS3 er på de fleste områder imponerende, men det er fremdeles områder hvor det er tydelige muligheter for forbedring. Bevegelse - både raske og langsomme - er enda ikke helt uten rykninger, men for å komme forbi dette må man opp til 100Hz bildefrekvens, og det ligger utenfor de HD-formatene som er standardisert i dag.


Den store kapasiteten til Blu-ray - i framtiden på opptil 200 GB fordelt på 8 lag på 1 plate - byr på større muligheter for lokal språkstøtte og ekstramateriale. Bildekvalitet og lydkvalitet vil også bli bedre, men det vil vise seg om brukerne er like begeistret for dette som Sony. Det har jo vist seg at tilgjengelighet og fleksibilitet teller mer enn rent teknisk kvalitet, både på lyd og bildesiden.

Restriksjonene i form av kopisperrer, regioninndeling og den irriterende advarselen ved oppstart av filmer som henvender seg til alle brukerne som mistenkte forbrytere er de minst sjarmerende sidene ved Blu-ray. Her mener mange at Sony og mediebransjen er på linje med skatteetaten og parkeringsbransjen...

Konkurransen fra nettbasert distribusjon er ikke noe man kan se bort fra, men også dette vil ta litt tid, fordi det trengs mer utbygging av infrastrukturen før det blir tilgjengelig i full bredde.

Så fremtiden er enda uviss, nye standarder og formater har neppe like lang levetid som VHS og DVD har hatt, særlig fordi de er knyttet til fysiske lagringsbærere.

Men det er likevel ikke tvil om at Blu-ray-formatet har mye spennende å by på når det gjelder opplevelse og inntrykk.

Men det er til syvende sist innholdet og brukernes totalopplevelse som teller.

Mer Blu-ray stoff finner du her