Synger plateformatet på siste verset også når det gjelder film? Ny amerikansk rapport levner liten tvil. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Synger plateformatet på siste verset også når det gjelder film? Ny amerikansk rapport levner liten tvil. Foto: Bjørn Eirik LoftåsVis mer

Blu-ray kan få et kort liv

Ekstrem økning i streaming av filmer.

Ifølge en ny rapport utført av analyseselskapet IHS Screen Digest, vil amerikanerne i år streame filmer via nettjenester oftere enn de ser på DVD og Blu-ray.

For ordens skyld: Vi snakker her om lovlige tjenester som Netflix og Amazon, som til sammen står for 94% av markedet for betalt videoinnhold, ifølge Bloomberg.

Og streaming-lysten i USA øker i rekordfart, fra 1,4 milliarder filmer i 2011 til 3,4 milliarder filmer i 2012, ifølge rapporten, som anslår at bruken av fysiske medier til visning av film vil synke fra 2,6 milliarder i 2011 til 2,4 milliarder i 2012.

- Vi er vitne til begynnelsen på slutten for fysiske medier som DVD og Blu-ray, sier sjefsanalytiker hos IHS, Dan Cryan.

Les også: Men denne DVD-en varer evig

Drepte CD-en

Slik har det også gått med CD-en, som i løpet av kort tid nesten har forsvunnet fra butikkene, ikke minst i Norge. Dette er først og fremst takket være musikkstreaming-tjenester som Spotify og Wimp. Lydkvaliteten er ikke like høy som på original-CD-er, men de fleste anser uansett kvaliteten som "god nok".

For film er kvalitetsforskjellene mer tydelig, men stadig flere aktører tilbyr nå streaming av film i full HD, og i en kvalitet som ligger svært nær Blu-Ray. Dermed forsvinner mye av argumentet for Blu-ray-formatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må bli billigere?

Verken Netflix eller Amazon har tilbud i Norge, men det finnes nå flere aktører på markedet som tilbyr nettsalg og nettleie av filmer også her. Mange tror imidlertid at prisene må ned før vi kan se samme eksplosive utviklingen som i USA. Ifølge rapporten betaler for eksempel amerikanerne i snitt kun 51 cent for hver film de konsumerer online, mot 4,71 dollar for fysiske eksemplarer.

Les også: Neste generasjon Blu-ray er her